Podjeli

Poštovani podpredsjedniče, kolege i kolegice!

Kao što to uobičajeno činim, želim dati neke informacije o napretku realizacije projekta dodatka na obiteljsku mirovinu i rješavanje cijele problematike Obiteljske mirovine.

Do 10.05.2023., godine u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, zaprimljeno je 120.518 zahtjeva za isplatu dijela Obiteljske mirovine bez gužvi i duljeg čekanja.

Zavod je riješio 56 871 zahtjev, od čega je isplata dijela Obiteljske mirovine odobrena za

49 340. korisnika, odnosno  87%.

Dakle, približavamo se brojci od ukupno 50 000 odobrenih zahtjeva, za cca 6000 korisnika i dalje je povoljnija opcija koristiti Obiteljsku mirovinu, nego prijeći na Osobnu i dio obiteljske mirovine, a cca.1500 korisnika, za sada ne ispunjava uvjete za isplatu dijela osobne mirovine, uglavnom zato što još nisu navršili 65 godina života.

Sva ova rješenja, sukcesivno se otpremaju korisnicima i najvećem broju onih kojima je odobreno korištenje dijela Obiteljske mirovine, nešto više od 40 000, je to već i isplaćeno.

Nekima, su prve isplate dijela Obiteljske mirovine stigle već u veljači i ožujku, a ostalima početkom travnja, na račune u bankama uz redovitu isplatu Osobne mirovine i dijela Obiteljske mirovine, za ožujak isplaćena je i razlika usklađivanja mirovine u visini od 5,37% za siječanj i veljaču, kao i razlike usklađenog dijela Obiteljske mirovine, jer i taj dio se usklađuje kao mirovina, također sa 5,37% od 01. siječnja 2023.godine.

Prosječna svota dijela Obiteljske mirovine je 94 eura, što je nešto više od onoga što smo planirali, ali sigurno je od uzroka rast plaća i inflacija, koje su dovele do već drugog po redu visokog usklađivanja mirovina. Stvara se i nova statistika, dakle provjeravamo kroz statistiku, što se dogodilo. Činjenica je da su automatizmom 211 000 korisnika Obiteljske mirovine automatizmom uvećane od 01. siječnja, za prosječno 30 eura, da bi kasnije one bez međunarodnih ugovora dosegle razinu od 380 eura, sa usklađivanjem, te su bez međunarodnog ugovora iste došle na 398 eura.

To znači, da je zabilježen porast mirovine sa 2470 kuna na 2983 kune, za Obiteljske mirovine.

Interesantna je i nova, potpuno nova statistika koja se radi na temelju četrdesetak tisuća novih korisnika dodataka na Obiteljsku mirovinu, kod njih prosječni dodatak kod muškaraca je 78,73 eura. Prosječna mirovina kod muškaraca korisnika dodatka je 554 eura, odnosno 4174 kune. Prosječni dodatak kod žena je 97,74 eura, prosječna mirovina 508 eura odnosno 3827 kuna. Bez obzira na veći dobitak još i dalje žene su s nešto nižim mirovinama, jer su njihove Osobne mirovine tj. njihova baza je niža. Bez obzira i taj dodatak koji je veći kod muškaraca, ne može kompenzirati u potpunosti razliku.

Baze za ove statistike je 40 887 korisnika dodatka na Obiteljsku mirovinu. Među njima, ima 6168 muškaraca i 34710 žena. Ta najnovija statistika isto tako govori nam i neke druge stvari i strukturu tih korisnika, te saznajemo da imamo starijih od 95 godina sto ljudi. Odnosno, deset starijih osoba od 100 godina, 6 žena i 4 muškarca koji su korisnici Dodatka na Obiteljsku mirovinu.

Hvala lijepa!


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika