Podjeli

IDS-ov zastupnik u Hrvatskom Saboru Emil Daus 24.rujna 2021.godine održao je govor, koji je blago rečeno,  ako ne smiješan,  rekla bih brižan, odnosno promašen, pun obmana, licemjerstva i lažnih obećanja!

Osim što je čestitao Dan Istarske županije građankama i građanima ( izostavio je ono Istrijanima), izrekao je niz nebuloza i kontradikcija.

Emil Daus je u svom govoru zatražio autonomiju, „ jer nas čekaju neki novi izazovi, poput bespravne uzurpacije i devastacije prostora, postavljanje žilet žice na granicu sa  Slovenijom, centraliziran i tromi sustav upravljanja državom  koji onemogućava brži razvoj  po važećim zakonima….“

Daus je zatražio „Dajte ovlasti i odgovornost regionalnoj i lokalnoj samoupravi pa će se vidjeti kako će svatko rješavati probleme u svojoj korti ( dvorištu),  a za neriješene odgovarati. Neka županije i gradovi dobiju građevinsku inspekciju, garantiram da ćemo u Istri u veoma kratkom roku riješiti problem bespravne izgradnje“  rekao je Daus te je pozvao Vladu da zaštiti suverenitet RH, koji je izravno ugrožen, ali i da se očuva i zaštiti sam prostor za nove generacije koje tek dolaze.

Govor Emila  Dausa pokazuje svu nerazumnost IDS-ove politike. Pokazuje da ništa nisu naučili u svih 30 godina upravljanja Istrom, da ne shvaćaju realnost i posljedice koje su iza njihove vladavine ostale! Pokazuje da nisu analizirali svoju vladavinu i da nisu  spremni snositi odgovornost.

Emil Daus traži veće ovlasti i odgovornost, jer će se brže rješavati problemi, a za neriješeno odgovarati. Čudno kako IDS-ovci misle da „građani i građanke“ imaju slabo pamćenje i da brzo zaboravljaju.

Pa da ih podsjetim na nekoliko primjera:

Županijski centar za gospodarenje otpadom Kaštijun

Promašena investicija i po lokalitetu i po zastarjeloj tehnologiji.

Kaštijun je izgrađen unatoč protivljenju stanovnika općine Medulin,  udruga Zelena Istra  i drugih koji su upozoravali da lokacija nije primjerena, da će centar smrdjeti, da se radi o mulju, azbestu i opasnom otpadu. Kaštijun je ipak izgrađen i preuzet sa 400 nedostataka koji nisu otklonjeni pri primopredaji.

Kaštijun se nalazi 2 km od Pomera, Medulina, Banjola i 5 km od centra grada Pule, sve turistička mjesta, a nesnosan smrad se širi po ljetnoj vrućini. “Idealno ” za turizam.

Samo naslovi u medijima dovoljno govore koliki je to promašaj IDS-ove vlasti;

“Kaštijun je najveći promašaj IDS-a i njegove politike, taj centar je ekološka bomba koja je štetna za stanovnike Pule i Medulina” (Glas Istre, veljača 2020.);

“Kaštijun je eko bomba na jugu Istre” (Portal IPRESS, veljača 2020.);

“Za uklanjanje nedostataka na Kaštijunu, GRAĐANI ĆE PLATITI DODATNIH 20 MILIJUNA KUNA” (Portal Regional Express, veljača 2020.);

“Velika prijetnja istarskom turizmu: širi se nesnosan smrad – građani su na nogama!” (Poslovni,hr, rujan 2019).

5.rujna 2021.godine organiziran je prosvjed u Puli zbog nesnosnog smrada što se širi iz Kaštijuna

https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/prosvjedni-skup-zbog-smrada-iz-kastijuna—665504.html

Toliko o odgovornosti,  brizi za zdravlje svojih sugrađana i brzini rješavanja problema, koje sada mora rješavati  nova vlast!

Daus je pozvao Vladu da zaštiti suverenitet RH, a od koga? Od IDS-a koji jedini u Istri ugrožava suverenitet i integritet Republike Hrvatske.

U 30 godina vladavine IDS-a bezbroj je primjera u kojima je IDS ugrožavao suverenitet i integritet Republike Hrvatske, navesti ću samo neke:

Istrijanstvo i negiranje svake hrvatske komponente Istre.

U obrazloženju prigodom proglašenja ” Krasne zemlje” istarskom himnom,( Skupština Istarske županije, na svojoj  sjednici, 23. rujna 2002.godine) Istarska županija izdala je priopćenje sa obrazloženjem u kojem nema ni jedne riječi kojom istarsku himnu povezuje sa Hrvatskom, a drugi stih himne glasi ” dome roda hrvatskog”.

Pa čak i to im smeta jer po IDS-u ” dome roda hrvatskog” je nacionalistički diskurs.

Istarska Županija obilno financira Dane srpske kulture po istarskim gradovima, za 11.Dane srpske kulture u Istri, odvojila je 37 000 kuna i još 38 000 grada Pule.

Talijanska unija, Unione Italiana –Festival dell’Istroveneto je dobila 50 000 kuna u 2019.godini

Zatim obilato financira i kazalište Ulysses Rade Šerbedžije koji se već 18 godina šepuri po Brijunima. Naime 2001.godine  Mali Brijun i tvrđavu Minor IDS-ova vlast sa pristankom Ivice Račana, dala je na korištenje kazalištu Ulysis koje je osnovao Rade Šerbedžija. Za 2019.godinu dobio je 200 000 kuna, ali nema novaca za istarski kalendar Jurina i Franina.

Nema novaca za preuzeti bogatu kolekciju od 15 000 knjiga akademika dr, Josipa Bratulića.

Nismo zaboravni da se ne sjećamo Putovnice Republike Istre, Istarske monete, Rovinjskih deklaracija o Euroregiji Istri, projekta Zemlja Istra i raznih Deklaracija i zahtjeva za referendumom o autonomiji.

I sada najnovijih Dana Alide Valli. Slaviti glumicu koja je glumila u fašističkim promidžbenim filmovima i  da apsurd bude veći, na glasu je kao priležnica fašističkog diktatora Ducea- Benita Mussolinija.!?

Znači IDS-u koji je izrazito antifašistička stranka, barem se tako izjašnjavaju, ne smeta priležnica fašističkog diktatora, i koja je bila u rodbinskoj, prijateljskoj  vezi sa fašističkim ideologom i okupatorom Rijeke, pjesnikom Gabriele d’Annunziom,   a strašno im smeta hrvatski branitelj, pjevač M.P.Thompson ?

Doista nevjerojatno! Kojeg li licemjerstva i političke nekorektnosti?

A sve pod plaštom lažne multikulturalnosti,  tolerancije i antifašizma!?

Gospodarska devastacija Istre

Ne može se a ne spomenuti devastirana i uništena industrijska proizvodnja, da bi se sve podredilo turizmu. Pored Uljanika uništeni  su svi veći industrijski  subjekti:

Svjetski poznata ARENA trikotaža, propala da se nismo ni okrenuli, a imala je trgovine širom bivše države i svijeta!  Puljanka, Istra-Veletrgovačko, Mljekara, Mehanika, građevinski div Istragradnja  i to samo u Puli, a gdje je cijela Istra?  Da ne spominjem u bescjenje prodan Arenaturist, promašeni projekt Brijuni- rivijera u pulskom zaljevu, kojemu je smetalo brodogradilište  Uljanik i zato ga je trebalo uništiti, odnosno promijeniti GUP.

 

 

 

 

 

 

 

I na kraju o građevinskoj inspekciji, uzurpaciji prostora i pogodovanju IDS-ove vlasti

Korupcija, pronevjera i milijuni eura u privatnim džepovima

 

https://www.ipress.hr/istra/70055-iznad-marine-veruda-nice-naselje-korupcija-malverzacije-i-milijuni-eura-u-privatnim-dzepovima

 

Utorak, 21. rujna 2021., 20:00 sati

Primljeno je priopćenje od Nezavisne liste Filipa Zoričića, Platforme Možemo Pula i pulskog SDP -a s detaljima o koruptivnom putu bivše IDS-ove vlasti u gradu Puli.. Promjenom prostornih planova, favoriziranjem, financiranjem cesta … i tako nekoliko vlasnika Rosande Sergio, Goršić Elfi, Kapuralin Vladimir, Rosanda Nives i Grujić Tea dobivaju zemljište koje vrijedi 300 eura umjesto 10 eura po četvornom metru! Ili oko 3 milijuna eura.

Imena odgovornih za njihovo bogaćenje, barem onih koji se formalno spominju u novinama, su Ardemio Zimolo i Giordano Škuflić.

Što će učiniti DORH i Uskok?

Što će učiniti DORH i Uskok? Ostaje za vidjeti hoće li doći do onih koji su doista odgovorni u hijerarhiji bivše IDS -ove vlasti  u Gradu Puli. Ovo je zasigurno samo jedan od mnogih kostura iz ormara na koje će nova gradska vlast naići.

Priopćenje za javnost prenosim u cijelosti s poveznicama na dokumente.

Jedan od vrlo štetnih oblika političke korupcije u našem gradu bio je vezan uz prostorno planiranje i razne malverzacije sa zemljištem. Predstavnici gradske vlasti omogućili su ostvarivanje interesa pojedinaca, na štetu javnog interesa, utječući na izmjene prostornih planova i odluka koje je donijelo Gradsko vijeće. Tako su pravila stvorena prema potrebama pojedinaca i njihovim privatnim interesima. Time je ozakonjena korupcija.

Posljedice – neprimjerena izgradnja i devastacija obalnog područja koje vidimo u svom gradu na svakom koraku. Kao nova gradska vlast, moramo se nositi s posljedicama koruptivnog ponašanja prethodne gradske vlasti.

Nakon brojnih upita građana, zašto se usred zelene zone, na lokaciji iznad Marine Verude, odjednom gradi stambeno naselje, provjerili smo kako se to dogodilo i odlučili obavijestiti javnost.

To su katastarske čestice 4739/1 površine 5000 m2 i 4739/10 površine 4724 m2.

 

 

 

 

 

Godine 2012. tadašnji potpredsjednik Gradskog vijeća gosp. Ardemio Zimolo uputio je Gradskom vijeću Amandman kojim se predlaže „dovršetak planskog rješenja uz lokaciju hotela u Marini Verudi planiranjem nove zone mješovite namjene (M ) kako bi se stvorili planski preduvjeti za realizaciju popratnih sadržaja. “( Prilog 1 – Izmjena)

Možda nije neobično da je ovo gradsko ili državno zemljište, ali obje su parcele bile u privatnom vlasništvu 5 osoba: Rosande Sergio, Goršić Elfi, Kapuralin Vladimir, Rosande Nives i Grujić Tea ( Dodatak 2 – Prijepis posjedovnog lista ).

Gradsko vijeće također je usvojilo Izmjenu prema zakonskoj proceduri 2014. godine. izmijenjen je GUP i planirana je Mješovita stambeno-poslovna, javna i društvena namjena (M) na dotičnoj lokaciji.

 

 

Nažalost, tom favoriziranju i rasipanju javnog novca nije kraj. S obzirom na to da ova lokacija nije imala pristupnu cestu, što je uvjet da se parcela smatra gradnjom, 2018. godine tadašnji pročelnik Odjela za prostorno planiranje gosp. Giordano Škuflić nalaže izgradnju Projekta izgradnje cesta u 2 faze. Grad Pula je 16. srpnja 2019. godine za projekte platio oko 190.500,00 kuna + PDV . godine gosp. Škuflić izdaje građevinske dozvole (Prilog 3 – Građevinska dozvola faza I i građevinske dozvole Faza II ).

Uvidom u projekte svima je jasno da cesta vodi isključivo do predmetnih privatnih parcela, da Grad Pula nije imao interesa planirati i financirati te projekte te da neće biti ništa “realizacija raznih dodatnih sadržaja s hotelom mjesto za poboljšanje ponude “za koje je postojalo objašnjenje za spornu pretvorbu (Prilog 4 – grafički prikaz ceste I i grafički prikaz ceste II )

Jedini koji su profitirali bili su vlasnici zemljišta, čija je vrijednost skočila sa 10 EUR / m2 na minimalno 300 EUR / m2, što je vrtoglavih 3 milijuna eura za 10.000 m2. I tako su vlasnici, u naizgled legalnom postupku, a uz pomoć gosp. Zimola, Gradsko vijeće i gosp. Škuflić im je popravio džepove za nekoliko milijuna eura.

Već mjesec dana nakon dobivanja prometne dozvole vlasnici su prvu parcelu prodali tvrtki Tehnomont dd, a početkom 2021. drugu parcelu tvrtki Promel doo, kažu u priopćenju. Vlasnici Promela su Marijo Jašarević iz Medulina i Saša Trupl iz Srbije, a direktor Jašarević.

 

Emil Daus traži veće ovlasti, priča o odgovornosti, traži građevinsku inspekciju i jako je zabrinut za suverenitet RH, a njegov IDS prodaje zemljišta strancima i to iz Srbije!?

Ne samo licemjerno, nego i politički nekorektno i totalno promašeno!

 

Na izjavu IDS-ovaca da je u toj malverzaciji sudjelovao SDP, reagirala je predsjednica pulskog SDP-a dr.sc. Sanja Radolović:

 

„Na njihovu žalost dobro se mi sjećamo te sjednice gradskog vijeća. Bila je to sjednica kada su građani prosvjedovali ispred gradske palače do kasno u noć, između ostalog jer su se izmjene prostornog plana odnosile i na područje Muzila, a ondašnji gradonačelnik Miletić u maniri Zorroa skakao je kroz stražnji prozor gradske palače, umjesto da izađe pred okupljene građane….

Zapisnik s te famozne sjednice gradskog vijeća, iz koje je vidljivo kako IDS bezočno laže, dostavljamo u prilogu ovog priopćenja za medije. (vidi PDF zapisnika)“

 

https://www.ipress.hr/istra/70066-ids-ovi-zastitni-znakovi-su-pogodovanje-manipulacije-i-lazi

 

Nakon svega napisanog govor Emila Dausa o zajedništvu  u rješavanja problema, kao što su to napravili istarski narodnjaci, istinski istarski antifašisti  i istarsko svećenstvo, po završetku 2.svjetskog rata, pomalo je groteskan, jer IDS nikada nije predstavljao, zagovarao i provodio istarsko zajedništvo, već je bio stalni remetilački faktor u međuljudskim i međunacionalnim odnosima. Tek sada kada više nisu na vlasti osjeća se relaksirajuća i opuštenija atmosfera, bez njihove tiranije, lakše se diše!

Lili Benčik/hrvatskepravice


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika