Podjeli

Poštovane kolegice akademkinje i kolege akademici,

Iznenadio me komentar Zvonimira Hodaka o HAZU:

Ogorčen  ruskom invazijom na Ukrajinu, bivši ministar vanjskih poslova Davorin Rudolf pisao je ministru vanjskih poslova Rusije Lavrovu, ali se navodno HAZU ogradila od njegovog pisma. Još uvijek ta institucija, puna starih nostalgičara, čeka “nebeski znak” da postane opet nekima draga JAZU. No, bojim se da će se na čekati.

https://kamenjar.com/hodak-nikada-nismo-tako-nisko-pali-da-laziramo-povijest-kao-sto-to-radi-vucic/

Šteta što Akademija ima potrebe objašnjavati kako mišljenje nekog akademika je njegovo osobno mišljenje:

https://www.info.hazu.hr/2022/03/hrvatska-akademija-znanosti-i-umjetnosti-o-medijskom-istupu-akademika-davorina-rudolfa/

https://www.info.hazu.hr/2022/02/hrvatska-akademija-znanosti-i-umjetnosti-izrazava-solidarnost-s-ukrajinom/

Prvo nije razina Akademije da pojašnjava nešto što bi iole inteligentniji čovjek itekako trebao znati. Sama potreba za pojašnjavanjem je blago rečeno čudna.

Zato je Hodakov zaključak logičan.

Za kolegice i kolege koji nisu vidjele reagiranje akademika Rudolfa evo nekoliko linkova:

https://slobodnadalmacija.hr/split/splitski-akademik-davorin-rudolf-uputio-apel-ruskim-kolegama-svijet-gleda-u-vas-nemojte-se-osramotiti-sprijecite-nove-staljingrade-i-vukovare-1172171

https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/davorin-rudolf-dnevnik-5848523

 Naravno, ima puno toga što kod Hodaka treba pročitati pa i novu sagu o „ugroženom srpskom narodu“:  tj. “tužni vapaj” srpskog predsjednika Vučića NATO-u:

“Prije 23 godine krenuo je brutalan, jeziv, užasan, zločinački, neljudski napad na jednu malu, nevinu zemlju…”. 

Hodak spominje i Ministarstvo vanjskih poslova. Moj dojam je da za dolazak nove srpske veleposlanice i ako se dogodi da je ona podobna za to, to je prije stav cjelokupnih hrvatskih vlasti, a ne tog ministarstva.

Zapravo mi je drago da se dogodila oštra izjava Ministra Gordana Grlić Radmana o kojoj sam pisao u prvom dijelu ovog teksta. Pohvala Ministru je brzo stigla:

MOSKVA PROSVJEDOVALA ZBOG ‘UVREDLJIVIH’ IZJAVA GRLIĆA RADMANA

28/03/2022

Rusija je uputila snažan prosvjed Hrvatskoj zbog uvredljivih i neutemeljenih optužbi ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana o ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu kojeg je nazvao ratnim zločincem, priopćilo je rusko veleposlanstvo u Zagrebu.

“Uvredljivi jezik i neutemeljene optužbe na račun predsjednika Ruske Federacije apsolutno su neprihvatljive”, kaže se u priopćenju.

Rusija prosvjeduje i smatra neprihvatljivim i to što je Grlić Radman izabranu rusku vlast nazvao “režimom” i javno poželio da ne ostane još dugo na vlasti.

“Imajući to u vidu, ruska strana je izrazila snažan prosvjed Zagrebu. Ovakvo neodgovorno ponašanje predstavnika hrvatskog rukovodstva razara tkivo bilateralnih rusko-hrvatskih odnosa koji ove godine obilježavaju 30 godina”, kaže se u ruskom priopćenju.

U njemu se službeni Zagreb poziva da se suzdrži od izazivanja negativnih posljedica za međudržavne odnose Rusije i Hrvatske.

“Također smatramo potrebnim pridržavati se općeprihvaćenih pravila međunarodne komunikacije i diplomatskog bontona”, kažu u veleposlanstvu.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman prošle je srijede u emisiji “A sada vlada” Hrvatskog radija izjavio da je Vladimir Putin počinitelj ratnih zločina i ponadao se da “ruski autokratski režim” neće biti duga vijeka. (Hina)

https://kamenjar.com/moskva-prosvjedovala-zbog-uvredljivih-izjava-grlica-radmana/

Inače, o Bidenovim izjavama slično misli i veliki hrvatski književnik Hrvoje Hitrec (sramota HAZU je da nam on nije kolega – ali vjerojatno je i ovakva njegova tvrdnja razlog zašto nije):

Biden koji više ne nastoji biti diplomatičnim političarem, nego državnikom, a državnici u opakim vremenima govore jednostavnim rječnikom, krvnika nazivaju krvnikom, neprijatelju poručuju ne samo da će biti poražen nego i svrgnut s vlasti, što je Putina kosnulo i razbjesnilo pa se primio za gumb kao da vidi dimnjačara, a primili se za glavu i oni oko Bidena pa rekli da Biden nije rekao što je rekao, nego je kazao što nije rekao. Uplašio se i Macron, samo što nije nazvao Bidena ekstremnim.Tako je ruski car dobio ipak malenu zadovoljštinu, naslutio pukotinu u zapadnom savezništvu, već i prije vidljivu oko odnosa prema zatvaranju pipe za ruske energente.

https://www.hkv.hr/izdvojeno/komentari/hhitrec/39346-h-hitrec-putinova-kabanica-je-bivsi-sssr-raspadnut-bas-kao-i-basmackinova-stara-kabanica.html

S poštovanjem,

Akademik Josip Pečarić

 

I KRVNIK I RATNI ZLOČINAC

Prije pet dana sam napisao:

Istina Baden uvodi u igru očitu činjenicu PUTIN JE RATNI ZLOČINAC. Ukoliko je to ulog u pregovorima i znak da Zapad neće izgubiti rat, tj. neće ‘prodati’ ni komadić Ukrajine, izvrsno je. Međutim stalno slušamo o tome hoće li Zapad natjerati Ukrajinu da popusti pa se čovjek može samo križati. Boje li se ili im odgovara da sutra i oni uzmu drugima što žele?

Jasno je da nema dvojbe da je Putin ratni zločinac i da je strašan poraz Zapada ako ratnom zločincu dozvole da okupira dijelove Ukrajine.

Da je Putin ratni zločinac potvrdio je i hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman:

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/grlic-radman-putin-je-ratni-zlocinac-ali-nije-ostvario-sto-je-zelio-zato-nece-imati-puno-izbora-15174018

Naravno za razliku od Grlić Radmana ima puno političara sa Zapada kojima je bliža politika koju su imali mnogi prema Hitleru kada je počeo sa svojom ‘igrom’ s Čehoslovačkom i Poljskom.

To pokazuju najnoviji događaji jer je američki predsjednik Joe Biden u Poljskoj prvo Vladimira Putina nazvao krvnikom, a zatim i rekao da Putin ne može ostati na vlasti. Odmah je stigao odgovor iz Kremlja da to neće određivati američki predsjednik, a i iz Washingtona je došlo objašnjenje da predsjednikove riječi nisu bile poziv za promjenu režima u Rusiji. Potpuno nerazumljivo reagiranje Bidenovih suradnika jer Biden nije tvrdio da to što mu se inputira pa nije dovoljno samo opovrgnuti takvu tvrdnju. Uostalom i sam Biden je danas na takvo pitanje novinara rezolutno odgovorio: NO!

Da, zašto ne bi sami Rusi, suočeni s činjenicom da im je predsjednik ratni zločinac sami smujenili ratnog zločinca? Da je na to mogao misliti sam pokazuje i to da je on za Putina rekao da je KRVNIK, a poznata je nedavna sudbina BALKANSKOG KRVNIKA Slobodana Miloševića kojega u Haag nije poslao nitko drugi nego njegovi Srbi.

Zato mi je doista neobična tvrdnja „Bijela kuća je odstupila“.

Nejasna mi je i tvrdnja:

Francuski predsjednik Emmanuel Macron upozorio je na opasnost od “eskalacije riječima i akcijama u Ukrajini” i poručio da Europa nije u ratu s ruskim narodom:

https://vijesti.hrt.hr/svijet/macron-nakon-bidenovih-izjava-o-putinu-spusta-loptu-6375666

Međutim to u istom tekstu pojašnjavaju u dijelu: Macron upozorio na “eskalaciju riječima” :

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je za televizijski kanal France 3 kazao kako ne bi koristio tu vrst izraza jer nastavlja razgovarati s predsjednikom Putinom. Komentirajući Bidenove izjave o predsjedniku Ruske Federacije, kazao je da želi “bez rata zaustaviti rat koji je Rusija pokrenula u Ukrajini”.

Zapravo ovo nije suprotsstavljanje Bidenovim tvrdnjama već samo tvrdnja da tu istinu ne može koristiti jer pregovara s tim krvnikom, kako je tvrdio Biden, odnosno ratnim zločincem kalo su Putina okarakterizirali i Biden i Grlić Radman i mnogi drugi.

Spomenut ću i moju tvrdnju iz istog teksta:

Imamo paradoksalnu situaciju da sada pobjeđuju suverenisti (Urajinci) i globalisti. A paradoks nas i upozorava da globalisti znaju da ovakav otpor velikoj sili mogu osigurati borci za svoj narod i domovinu, a ne njihovi globalisti (…)

Tuđmanu bijesni zbog pobjede u Domovinskom ratu protiv njihove volje nisu došli na sprovod. Neka svoj bijes globalisti pokažu i na Zelinskom kada pobijedi u ratu i izbori se za suverenu Ukrajinu i kada ili ako se ovi globalisti budu željeli povući – SAMO NEKA UKRAJINA POBIJEDI!

Danas vidimo da Rusi sami uviđaju da je njihova pobjeda a poraz Zapada upravo to pa su i objavili da su njihovi ciljevi osvajanje, a već se spominje i pripojenje Rusiji, odmetnutih djelova (Donjeck i Lugansk) i teritorijalno spajanje s Krimom:

https://vijesti.hrt.hr/svijet/rat-u-ukrajini-11-6370930

To je zapravo najavio Davorin Karačić prije pet dana:

DAVORIN KARAČIĆ: KOLJENO DNIPRA ĆE POSTATI NOVO BOJIŠTE

https://www.dragovoljac.com/index.php/politika-i-drustvo/30026-davorin-karacic-koljeno-dnipra-ce-postati-novo-bojiste

Bilo mi je zabavno kada sam na televiziji gledao njihove komentatore s komentarima koji su na tragu Karačićevih tvrdnji. Još zabavnije je to što je Karačič nstavio s tim komentarima:

KARAČIĆ: UNIŠTAVANJE VELIKIH SKLADIŠTA GORIVA BI DAKLE MOGLO UPUĆIVATI NA STRAH OD SNAŽNIJIH PROTUUDARA.

Naime ono što je bilo meni zabavno, bilo je i njemu pa je taj tekst završio ovako:

Ako slučajno ovo ne pročitate nema veze. Ionako će nešto slično ispričati eminentni medijski analitičari za nekoliko dana.

https://www.dragovoljac.com/index.php/politika-i-drustvo/30061-karacic-unistavanje-velikih-skladista-goriva-bi-dakle-moglo-upucivati-na-strah-od-snaznijih-protuudara

Ali vratimo se mojoj tvrdnji o globalistima i suverenistima i usporedite je s onim što kaže Borislav Ristić u tekstu s podrugljivim baslovom:

RUSIJA JE NAJMANJA ZEMLJA NA SVIJETU, UGROŽENA SA SVIH STRANA, I TREBA JOJ ŽIVOTNI PROSTOR:

Putinov napad na Ukrajinu privremeno će ojačati globalizam na Zapadu, naprosto zato što tamo trenutno i nema ničeg drugog oko čega bi se ljudi ujedinili. Ratna katastrofa u Ukrajini pokazala je da nacionalna ideja, a ne globalizam, može pružiti odgovor na izazove koji stoje pred malim nacijama. Ali, da bi zaista zamijenila globalizam, nacionalna ideja mora postati pozitivni program, a ne samo reakcija na ekstremne situacije, kao što je to sada.

https://narod.hr/svijet/ristic-rusija-je-najmanja-zemlja-na-svijetu-ugrozena-sa-svih-strana-i-treba-joj-zivotni-prostor

https://www.dragovoljac.com/index.php/politika-i-drustvo/30082-rusija-je-najmanja-zemlja-na-svijetu-ugrozena-sa-svih-strana-i-treba-joj-zivotni-prostor

Zato ću završiti ovaj tekst dijelom mog govora na komemoraciji u Adelaideu dan poslije smrti HRVATSKOG predsjednika:

Hrvatska i njen predsjednik postali su svjetionici malobrojnim narodima u njihovoj borbi za slobodu. Svojim stvaralačkim opusom i u praksi  kroz stvaranje neovisne Hrvatske, unatoč protivljenju najmoćnijih država svijeta, Predsjednik Tuđman je ukazao da postoji budućnost i malobrojnim narodima. Takovo djelovanje predsjednika Tuđmana izravno je u suprotnosti s današnjim pokušajima stvaranja novog svijeta u kojemu je bitan jedino pojedinac. Svijet, u kojem nema mjesta ni za obitelj, ni za malobrojne narode. Jer oni najmoćniji su sebi i svojim narodima već osigurali vladajuće pozicije u današnjem svijetu. Svi oni koji žele boljitak svojih naroda izravno ih ugrožavaju. Zato su predsjednik Tuđman i Hrvatska stalno na udaru medija koji su u rukama najmoćnijih, i preko kojih svjetski moćnici osiguravaju svoje interese.

Josip Pečarić


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika