Podjeli

Moje istraživanje javne nabave u HOPS d.o.o , počelo je prije nekoliko godina, sasvim slučajno, kada sam čuo za čovjeka kojeg zovu ALFA MUŽJAK.  Alfa mužjak je dugogodišnji djelatnik i unazad desetak godina visoko pozicioniran u tvrtki. U HOPS-u, na najodgovornijim radnim mjestima ima više Alfa Mužjaka koji ne provode odredbe Zakona o javnoj nabavi s ciljem protuzakonitog angažiranja neugovornih podizvođača radova u objektima HOPS-a. Protuzakonito angažiranje neugovornih podizvoditelja provodi se sa svrhom i razlogom.

Uprava HOPS-a donosi pojedine interne akte, protivno zakonskim odredbama i na svoj način legalizira kriminalne aktivnosti koje su prisutne više od 15 godina. Iz dokumentacije koju posjedujem, u jednom od PrP – ova Boro i Ramiz su Alfa Mužjaci koji ne samo da ne sprovode Zakon o javnoj nabavi i protuzakonite interne akte HOPS-a, već donose tkzv, interne akte i upute za potrebe PrP-a Split što nije u skladu sa internim aktima HOPS-a. Protuzakonita primjena Zakona o javnoj nabavi i protuzakonito angažiranje neugovornih izvođača radova u objektima HOPS-a, za pojedince u HOPS-u je dobar biznis i zbog toga odgovorni ne prežu ni od čega. Možda im jednom dođe kraj, ako nadležna državna tijela žele suzbiti korupciju i kriminal vezano za područje javne nabave u HOPS-u. U odnosu na brojne anonimne prijave, u kojima se navode nezakonitosti iz područja javne nabave, odlučio sam se da istražim pojedine anonimne prijave koje sam dobio, kako iz same tvrtke, tako i od dobavljača, izvođaća, pružatelja usluga te proizvođaća opreme .

U više navrata posjetio sam HOPS d.o.o , razgovarao sam sa više djelatnika, odličnih inženjera , ekonomista i ostalih djelatnika iz Zagreba , Osijeka , Rijeke i Splita i došao do spoznaje, da postoje ozbiljne sumnje, na koruptivne i kriminalne aktivnosti iz područja javne nabave vezano za:

 

 1. DOGOVARANJE;

 

 1. POGODOVANJE;

 

 1. NAMJEŠTANJE;

 

 1. ZLOUPOTREBA POLOŽAJA I OVLASTI.

Način na koji se provode odredbe Zakona o javnoj nabavi i protuzakonito angažiranje neugovornih izvođača radova, su za svaku osudu, pa sam zbog toga upoznao i institucije progona koje bi trebale provjeriti sve navode i sumnje u koruptivne i kriminalne aktivnosti, navedene u kaznenim prijavama, od Predsjednika uprave do pojedinih direktora organizacijskih jedinica.

Kako se organizirala lupeška kriminalna hobotnica u HOPS-u, vezano za primjenu Zakona o javnoj nabavi, internih akata iz područja javne nabave i protuzakonitog angažiranja neugovornih podizvoditelja možete pročitati u nastavcima iz dana u dan.

Anđelko Jeličić


Podjeli
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Energetika