Podjeli

Zekanović: Očekujemo potpise svih koji javno tvrde da život počinje od začeća

 

Zagreb, 15. siječnja 2021.–Hrvatski suverenisti 1. veljače počinju prikupljati potpise saborskih zastupnika kako bi se konačno raspravio njihov prijedlog Zakona o zaštiti života koji vladajući drže na dnu dnevnog reda Hrvatskog sabora već gotovo dvije godine. Kako bi se taj zakonski prijedlog pomaknuo na vrh dnevnog reda i odmah raspravio, potrebno je prikupiti najmanje 30 potpisa saborskih zastupnika, a Hrvatski suverenisti čvrsto se nadaju da će u ovom sazivu biti dovoljno zastupnika koji smatraju da život treba štititi od njegovog početka, začeća.

„Ovo je prilika za zastupnike u Hrvatskom saboru da pokažu svoj stav o ovoj iznimno važnoj temi, s druge strane ovaj zakon će još jednom pokazati tko voli glasove kršćana u Hrvatskoj, a na posljetku se razotkrije s visoko podignutim srednjim prstom“, naglašava predsjednik Hrvatskih suverenista Hrvoje Zekanović.

Podsjeća da je na snazi zakon napisan 1978. godine, zbog čega je Ustavni sud RH 2017. godine naložio Saboru da u roku od dvije godine donese novi zakon. Taj rok istekao je prije gotovo dvije godine, no Vlada RH i dalje ne poduzima ništa po tom pitanju kako se ne bi zamjerila svojim biračima.

„Kako bi pomogli Vladi RH, mi smo prije dvije godine u saborsku proceduru uputili svoj prijedlog zakona, međutim, HDZ se toliko boji otvoreno govoriti o toj temi da naš prijedlog uporno izbjegava staviti na raspravu. Nadam se da će svi zastupnici koji u javnosti tvrde da život počinje od začeća biti dovoljno hrabri to dokazati davajući nam svoje potpise da se konačno u Hrvatskom saboru raspravi ova iznimno važna tema“, kazao je Zekanović.

Zakon o zaštiti života koji je u saborsku proceduru upućen još u ožujku 2019. godine definira da život ljudskog bića počinje u trenutku začeća, što je usklađeno sa svim znanstvenim postignućima i preslikava mišljenje medicinske struke koje se navodi u rješenju Ustavnog suda iz 2017. godine da je pravo na život prioritetno, najviše pravo iz kojeg proizlaze sva druga prava.Pobačaj je ovim prijedlogom zakona moguć samo u slučaju kada je trudnoćom ugrožen život trudnice, a naglasak je na edukaciji, savjetovanju i prevenciji.

Hrvoje Zekanović


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika