Podjeli

Zagreb, 12. veljače 2021. –

Hrvatski suverenisti su na medijskoj konferenciji uputili teške, ali argumentirane optužbe na politiku Europske unije, a tiču se cijepljenja i nabave cjepiva. Tvrde da su kašnjenje u odobravanju cjepiva radi godišnjih odmora usred pandemije, nedovoljne količine za brojnu populaciju, amaterski odrađeni pregovori s proizvođačima u kojima ih se nije uspjelo uvjeriti da im veliko tržište EU bude prioritet te sve ostale pogreške Europske agencije za lijekove i Europske komisije, pravi katalog nesposobnosti i smušenosti eurobirokrata.

Iako sada i sama predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen priznaje određene pogreške, smatraju da to nije dovoljno te da je neoprostivo da čak i zemlje poput Srbije s podsmijehom gledaju na briselsku nesposobnost, a u Velikoj Britaniji je upravo pandemija koronavirusa postala ključni argument euroskeptika da je Brexit bio ispravna odluka.

„Događa se upravo ono na što smo svo vrijeme upozoravali. Kao Hrvatski suverenisti smatramo da se Hrvatska ne smije slijepo i nekritički oslanjati isključivo na Bruxelles jer takva politika, kao što smo sada vidjeli, može imati kobne posljedice na Hrvatsku i Hrvate. Kako je moguće da usred pandemije od koje umiru deseci tisuća njenih građana, EU kasni s odobrenjem nekog cjepiva po mjesec i više dana? Je li razlog oprez ili čista nesposobnost i taktiziranje jer Velika Britanija ili SAD nisu neke zemlje koje bi to učinile bez čvrstih znanstvenih argumenata? Zašto farmaceutske kompanije svoje cjepivo radije daju drugima, a EU se nemušto pravda kako su eto, žrtva neke loše namjere? Krivi su im svi osim njih samih. Takva politika kao da nas vraća u Jugoslaviju gdje smo uvijek bili žrtve vanjskih neprijatelja, čime se skrivala vlastita nesposobnost. Toplo se nadam da nam Bruxelles neće postati novi Beograd, iako stvari nažalost idu u tom smjeru“, ovom je prilikom izjavio Hrvoje Zekanović, predsjednik Kluba Hrvatskih suverenista u Hrvatskom saboru.

„Iako nismo za prisilno cijepljenje ili kažnjavanje onih koji oklijevaju, smatramo da su svi naši stariji sugrađani već trebali dobiti priliku cijepiti se ukoliko to žele. Nažalost, Hrvatska je opet na začelju. A kako to obično biva, preko reda se cijepe gospoda poput Borasa i Burilovića, cijepi se politička elita, a ugrožene skupine puštene su da strahuju od bolesti i smrti. Europska unija niti ovaj puta nije ispunila zadaću zaštite svojih građana“ ovom je prilikom izjavio Marko Milanović Litre, saborski zastupnik Hrvatskih suverenista.

Hrvatski sabor

Klub zastupnika Hrvatskih suverenista

Trg Sv. Marka 6

10000 Zagreb


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika