Podjeli

Mihailo Medenica napisao je za portal in4s.net tekst:

Hrvat nije nacionalnost već – dijagnoza

 1. 07. 2022

Hrvatska nacija/dijagnoza nastala na je krvi, zverstvima, zlu, mržnji…na tome opstaje, na tome jedino i postoji, za njih su Jasenovac, Jadovno, Jastrebarsko, Gradina, Pag…sve one jame, vrtače, vrbe- temelji na kojima i danas s ponosom zidaju domove!

Tekst možete pročitati i na:

https://pravda.rs/lat/2022/7/24/mihailo-medenica-hrvat-nije-nacionalnost-vec-dijagnoza/

U tekstu su opisana poznata zvjerstva koji su Srbi činili kroz povijest, čak ih i opjevali u svojim narodnim pjesmama a tijekom prošlog stoljeća te zločine pripisivali Hrvatima.

Kako je Jugoslavija bila najveća moguća Velika Srbija (Tanja Torbarina) tu priču slušamo iz dana u dan u RH i podržavaju je vlast poslije 2000. godine do današnjih dana.

Pogledajte samo naslovnicu današnjeg Hrvatskog tjednika:

PUPOVČEVA UČITELJICA U BOROVU:

VUKOVARSKI SU BRANITELJI BILI SOTONE I KOLJAČI KOJE SU SRBI MORALI UNIŠTITI

Fucsovo Ministarstvo dodijelilo joj status mentorice

Evo što je učiteljica Snežana Šević 1996. objavila o vukovarskim braniteljima u svojoj knjizi ‘Putevi nezaborava’: „Vadili su djecu iz majčinih utroba, nizali lančić od dječjih prstića, silovali srpske žene i djevojke, odsecali glava, vadili oči, spaljivali ljude…“

Više o tome pogledajte tekst Ani Galovič. Vjerojatno je spomenuta knjiga bila izvrsna referenca za posao koji su joj dodijelili, zar ne?

Međutim, za nas u HAZU je mnogo zanimljiviji tekst

Prljavi tragovi rektora Univerziteta Crne Gore Vladimira Božovića

u istom broju Hrvatskog tjednika.

Tako doznajemo da je spomenuti rektor i osnivač portala in4s.net koji je objavio tekst Hrvat nije nacionalnost već – dijagnoza veoma utjecajna osoba u ostvarivanju politike Srpskog sveta u Crnoj Gori.

Meni je posebno zanimljiv portal koji je osnovao rektor Božinović-

Naime taj portal je svojevremeno objavio tekst Sestra istaknutog ljubitelja ustaštva Josipa Pečarića zavijorila šahovnicu u Kotoru na dan zločinačke ,,Oluje“. Istina taj tekst je meni posebno drag jer u njemu postoji najveća pohvala koju sam ikada dobio (moje su šovinističke publikacije nadahnjivale i samog Franja Tuđmana). U Prilozima dajem taj tekst, kao i onaj od godinu dana kasnije, a istim povodom i na istom portalu kad ja već nisam glavni krivac već tadašnja vlast u Crnoj Gori:

To samo pokazuje koliko ovaj režim potpaljuje fašizam u Crnoj Gori.

Zanimljivo je da je novi rektor to postao prošle godine:

NIKOLIĆ RAZRIJEŠEN, NOVI V.D. REKTORA PREDSJEDNIK MATICE SRPSKE VLADIMIR BOŽOVIĆ

https://www.antenam.net/drustvo/188944-nikolic-razrijesen-novi-v-d-rektora-predsjednik-matice-srpske-vladimir-bozovic

O tom novom rektoru Hrvatski tjednik je koristio slijedeći tekst koji Vam dajem u cijelosti:

NOVI REKTOR DOLAZI IZ SRPSKE CRNE GORE I KAŽE: KULTURNO OSVAJANJE TEMELJNIJE, OGROMAN POTENCIJAL ZA UTICAJ RUSIJE U SPC

Autor: Antena M

12.02.2021. 18:21

Vršilac dužnosti rektora Univerziteta Crne Gore od danas je predsjednik Matice srpske i osnivač opskurnog portala In4s, Vladimir Božović.

Božović važi za ključnog čovjeka ruskih i srpskih operacija sračunatih na pretvaranje Crne Gore u dio “srpskog sveta”, a jedan od njegovih mentora na UCG mu je godinama Miodrag Perović, jedan od osnivača i suvlasnika koncerna Vijesti.

O Božovićevoj bliskosti sa obavještajno-bezbjednosnim strukturama u Beogradu i Moskvi spekuliše se odavno i naveliko. Uoči i nakon parlamentarnih izbora pominjan je kao “flaster” premijera Krivokapića, odnosno osoba zadužena za kontrolu ponašanja predsjednika Vlade CG.

U jednom snimku na Jutjubu, sa konferencije u Beogradu iz 2015. najavljivan je kao izlagač iz “Srpske Crne Gore”, a Božović je zahvalio na “toplom prijemu”. Ono što je nakon toga izgovorio bilo je predskazanje svega što se potom desilo: pobjeda panpravoslavnog kleronacionalizma nad građanskom i prozapadnom opcijom u Crnoj Gori.

“Da li znate za zemlju u kojoj su posljednjih 20 godina inženjeri novog identiteta osmislili i novi jezik i ime novog jezika, samo da bi se time udaljili od suštine istorijskog bića i nasleđa njenog naroda?

Da li ste čuli za zemlju u kojoj je tradicionalna crkva napadnuta od pseudoreligioznih organizacija koje su sponzorisane sa Zapada, a maskirane u formi pravoslavlja?

Da li vam je poznata takva zemlja? Koje je njeno ime, Ukrajina ili Crna Gora?

Ove sličnosti između ove dvije zemlje su namjerno, naravno, istaknute da bi frapantan nivo saglasnosti navedenih detalja nedvosmisleno ukazao da se radi o istoj polit tehnologiji koja je pripremljena u obje zemlje i naravno s istim ciljem”, istakao je tada Božović.

U govoru takođe ističe da su besmislene podjele postavljene na dva antipoda – srpski i novocrnogorski nacionalni osjećaj.

“Danas u Crnoj Gori statistički sadržajni volumen srpske i proruske društvene svijesti se potpuno poklapaju. Tu činjenicu moramo posebno istaći i naglasiti kao ključnu u slučaju eventualne strategije razvoja ruskih vektora meke moći u CG. Stoga stvaranje uslova za adekvatan prijem i razvoj srpske kulture u CG je potpuno kompatibilan proces sa jačanjem ruskog kulturnog i političkog uticaja.

Danas nažalost ruska kultura u CG je svedena na domen klasične književnosti, ali zbog trendova u savremenom obrazovanju, znamo kako oni teku, i taj uticaj koji je nekad bio značajan je oslabljen i stavljen u nižerazredni položaj. Ipak, srpski kulturni potencijal je ogroman, i ako gdje ima smisla govoriti o regionalnom liderstvu, a da to nije puko politikansko šepurenje, onda je to upravo kultura. Organizacije koje vrše prenos takozvane meke moći osmišljeno i uz korišćenje savremenih marketinških komunikativnih koncepata sa jedne kulturne i državne adrese mogu biti od ključnog značaja za opstanak i vitalnost nacije, odnosno njenog identitetskog modela”, naveo je on.

Zapad i Vlada, prema njegovim riječima, sprovode kampanju dubinskog iskorjenjivanja srpskog elementa u tradiciji i istorijskom biću tradicionalnog naroda u Crnoj Gori.

“Taj proces teče naročito kroz grube falsifikate istorijskih činjenica. U tom smislu poseban akcenat je na školskom odnosno obrazovnom sistemu. Pod posebnom lupom tog identitetskog inženjeringa su istorija i maternji jezik i književnost. Poseban opasan proces sa nesagledivim posljedicama po identitetsko pitanje i stabilnost Crne Gore  odvija se prema SPC”, kazao je Božović, dodajući da “režim sprovodi brutalni progon crkve”.

Meka moć je, kazao je tada, ključna stvar u razvoju neke buduće političke strategije ka Crnoj Gori.

“Danas pojam teritorija, posebno nacionalna teritorija, nije isključivo geografska odrednica, već je to sociopsihološki pojam koji se odnosi na oblast kulturnog uticaja. U tom smislu neuporedivo više teritorije, pod znacima navoda, je osvojio Holivud od Pentagona. Kulturno osvajanje je temeljnije, jer direktno utiče na stvaranje i razvoj istorijske svijesti o pripadanju i identitetu. Na primjer, ako napravimo toplotnu mapu srpskog kulturnog uticaja u regionu, vidjećemo da je ta teritorija neuporedivo veća od one geografske u kojoj žive Srbi ili srpska jezička zajednica. Iako meka moć u svojoj definiciji sadrži druge komponente mislim da je kultura centralni sastojak ovog pojma. Dakle da bi Crnu Goru zadržali u srpskom identitetskom polju, a time i u zoni ruskog uticaja potrebno nam je osnaživanje kultunih i medijskih institucija u regionu”, kazao je Tada Božović.

On je kazao da je “najvitalniji proruski društveni organizam u Crnoj Gori SPC”.

“To je ogromni potencijal koji Rusija nije iskoristila. Ako Rusija želi CG u zoni svog budućeg uticaja mora uzeti aktivnije učešće u budućim političkim dešavanjima, a prije svega pokušaju da se zaštiti taj najvitalniji subjekt na koji se može osloniti, a to je SPC”, rekao je Božović.

Vladimira Božovića često je, posebno u periodu formiranja nove vlasti, pominjao Nebojša Medojević, navodeći ga kao jednog od ključnih aktera.

Predsjednik Pokreta za promjene i jedan od lidera Demokratskog fronta ustvrdio je čak da je, prema njegovim informacijama, šef Matice srpske u Crnoj Gori Vladimir Božović agent jedne zapadne službe, a pominjao je i da je agent Agencije za nacionalnu bezbjednost.

“Miško Perović, Željko Ivanović, Daka Davidović, Gojko Perović uz asistenciju Vladimira Božovića trenutno formiraju Vladu u Crnoj Gori”, govorio je ranije Medojević.

https://www.antenam.net/drustvo/188973-novi-rektor-dolazi-iz-srpske-crne-gore-i-kaze-kulturno-osvajanje-temeljnije-ogroman-potencijal-za-uticaj-rusije-u-spc

S poštovanjem,

Akademik Josip Pečarić

PRILOZI

SESTRA ISTAKNUTOG LJUBITELJA USTAŠTVA JOSIPA PEČARIĆA ZAVIJORILA ŠAHOVNICU U KOTORU NA DAN ZLOČINAČKE ,,OLUJE“

 1. kolovoza 2019.

Da je s dolaskom nove „pajser“ DPS – Bruna Lončarević koalicije u Kotoru dan vjetar u leđa ekstremnom hrvatskom nacionalizmu svjedoči i slika iz Starog grada. Izvjesna gđa Rajković,

koja je, kako IN4S saznaje, sestra dr. Josipa Pečarića čije su šovinističke publikacije nadahnjivale i samog Franja Tuđmana, javno se uključila u proslavu zločinačke akcije hrvatske vojske i NATO – „Oluja“.

Pečarićeva sestra je svoje oduševljenje progonom preko 220.000 krajiških Srba i ubijanje preko 1.800 civila obilježila tako što je na žici za veš ispod prozora okačila hrvatsku šahovnicu i zastavu Crne Gore.

Pored slanja zvaničnog predstavnika na ceremoniji u Kninu od strane Crne Gore, vjetar u leđa proslavi „Oluje“ u Kotoru dao je i novi predsjednik HGI, Adrijan Vuksanović koji je tokom nedavne skupštinske rasprave Srbima poručio da ih „ne bole žrtve ni ratovi, već porazi“.

Dr. Josip Pečarić, akademik HAZU i DANU bio je tijekom poslednjih lokalnih izbora u Tivtu kako su istakli u HNV i HGI „njihov dragi gost“. Svoje šovinističke i blagonaklone stavove prema Pavelićevoj NDH, Tompsonu i Tuđmanu, iskazao je u oko 30 knjiga i publikacija.

Koliko daleko je ovaj podržavalac lika i djela Marka Perkovića Tompsona, inače talentirani matematičar, otišao daleko u svom publicističkom radu i veličanju NDH, govori podatak da ga promotorom „ustaštva“ nazivaju čak i desnici naklonjeni mediji u Hrvatskoj.

Tako je ove godine po Hrvatskoj predstavio svoje najnovije knjige o „stubovima Pečarićeve Hrvatske“ (Tuđman, Kordić i general Praljak, Tompson, biskup Košić), a na promocijama mu je između ostalih govorio i Miroslav Tuđman.

IN4S
prosrpski portal sa sjedištem u Podgorici

 https://www.hkv.hr/vijesti/inozemni-tisak/32416-sestra-istaknutog-ljubitelja-ustastva-josipa-pecarica-zavijorila-sahovnicu-u-kotoru.html

PROVOKACIJA SRBA U KOTORU: Na dan kada Hrvati slave zločinačku akciju Oluja, istaknuta hrvatska zastava!

04.08.2020.

U zločinačkoj akciji “Oluja”, koja je započela 4. avgusta, masovnom operacijom oružanih snaga Republike Hrvatske, uz podršku NATO-a, kao i jedinica Hrvatskog vijeća odbrane i Armije BiH, izvršena je agresija na prostoru Republike Srpske Krajine, odnosno sever Dalmacije, Liku, Kordun i Baniju.

Tada je poginulo i nestalo 1 853 Srba, a sa vekovnih ognjišta protjerano najmanje 220 000 stanovnika nekadašnje Republike Srpske Krajine.

Međutim, danas je u Kotoru na dan obeležavanja 25 godina od ove zločinačke akcije istaknuta hrvatska zastava, pa se stiče utisak da je to urađeno sa ciljem da se isprovocira srpsko stanovništvo te opštine kao i oni koji osuđuju hrvatsku vojsku zbog tada počinjenih zločina.

Ipak, kada se uzme u obzir da crnogorski zvaničnci prisustvuju ceremoniji proslave “Oluje”, isticanje zastava ne iznenađuje. To samo pokazuje koliko ovaj režim potpaljuje fašizam u Crnoj Gori, pa se tako u poslednje vreme često mogu pročitati pretnje raznim “olujama”, “traktorijadama”, selidbama…

Podsetićemo i na jedan od poslednjih primera kako režim proslavlja i veliča fašizam. Naime, Javni servis Crne Gore, RTCG, Dan pobede nad fašizmom počeo je “proslavom” na vrlo autentičan način – promovišući i veličajući fašizam! Odmah nakon zvanične himne Crne Gore koju je inače napisao ustaški saradnik Sekula Drljević, program je nastavljen pesmom Marka Perkovića Tompsona – osvedočenog promotera ustaške, fašističke ideologije.

Kurir.rs/In4s Foto: Facebook/Владимир Ђапић

 https://www.kurir.rs/region/crna-gora/3509035/provokacija-srba-u-kotoru-na-dan-kada-hrvati-slave-zlocinacku-akciju-oluja-istaknuta-hrvatska-zastava


Podjeli
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika