Podjeli

….Na desnom političkom spektru previše je slobodnog prostora, a premalo intelekta i vizija, a optužbe za veleizdaju onih koji nam korak po korak donose sve bolji i bolji rejting, već odavno su izvan mode i postaju stari ofucani vicevi koji više nikoga ne mogu ni nasmijati….

“I u svemu tome najmirniji, najpomirljiviji, najracionalniji smo mi, Hrvatska i ova Vlada, i ja kao predsjednik, moja prethodnica. Na nama je odgovornost da taj prostor ostaje miran, siguran, da se u Hrvatskoj uredno i sigurno živi. Hrvatska je jako sigurna zemlja“, dodao je.

Hrvatska, usprkos nesuglasicama na dnevnoj razini, “nikada nije bila stabilnija”, ocijenio je Milanović.

Osvrnuo se i na mogućnosti korištenja europskih fondova za razvoj Hrvatske, istaknuvši da je važno povući “svaki mogući euro” te da “u protivnom Europska unija za nas nema nekog dubljeg smisla”.

“Moramo kao mala nacija iz toga izvući maksimum za sebe, biti sebični i boriti se za svoje interese“, poručio je Zoran Milanović na susretu s hrvatskim iseljenicima u SAD-u.

Ma ljudi moji je li to moguće? Milanović se ponaša kao golub prevrtač, čas se strmoglavi iz visina u slobodnom padu kao da želi izvršiti samoubojstvo, pa se onda vine ponovo u zrak prkoseći svakoj gravitacijskoj logici. Tko to kreira Milanovićevo presvlačenje odijela i njegov javni diskurs, pa je od žestokog kritičara premijera Plenkovića ne libeći se ni najmizernijih uvrijeda, postao preko noći apologet ove Vlade i bivše predsjednice. Plenkovićeva taktika ignoriranja nadobudnog predsjednika čini se urodila je plodom, Milanović povlači ručnu i hvali politiku ove Vlade, kao da je pročitao moju jučerašnju analizu o stabilnoj i sigurnoj Hrvatskoj? Ili će to možda trajati samo dok Hrvatski sabor ne izglasa povjerenje njegovom kandidatu za predsjednika Vrhovnog suda RH, ili dok se ne imenuju svi veleposlanici u ovom paketu, a onda Jovo nanovo!? U svakom slučaju, ako Milanović nastavi ovako, uskoro će ga desnica koja ga je izabrala, proglasiti Plenkovićevom „podguznom muhom ili rektalnim alpinistom“ i suditi mu za veleizdaju, jer podupire „veleizdajnika Plenkovića“!?

O stabilnosti i sigurnosti Republike Hrvatske pod vodstvom ove Vlade imala je nešto za kazati i rejting agencija Standard & Poor’s.  Agencija Standard & Poor’s potvrdila je u petak rejting Hrvatske ‘BBB-/A-3’, uz stabilne izglede, istaknuvši da je oporavak gospodarstva zahvaljujući turizmu stvorio uvjete za smanjenje javnog duga u ovoj godini s rekordne razine u pandemijskoj 2020.

Kome Hrvatska treba zahvaliti ovogodišnje rekordne turističke rezultate usred ove pandemijske krize? Kome treba zahvaliti što smo dva mjeseca u špici turističke sezone bili u sigurnoj narančastoj boji i što nam je više od 5 milijuna turista poklonilo maksimalno povjerenje i svoje eure, vjerujući mjerama Nacionalnog stožera civilne zaštite i ovoj Vladi? Koja je to tajna ruka u Europskoj uniji odlučila izabrati baš Hrvatsku kao najsigurniju destinaciju i omogućiti svojim državljanima siguran i nesmetan odmor na najljepšem moru na svijetu, o čemu danas gledamo u emisijama „Nacional geografica“, koje na dnevnoj bazi pogleda 433 milijuna gledatelja u svijetu i 180 milijuna žitelja Europske unije? Je li to ta Bruxellska urota protiv Hrvatske na čelu s Plenkovićem kojega desnica uspoređuje s opskurnim Bakarićem? Kada je Bakarić omogućio Hrvatskoj nesmetano raspolaganje makar i markom iz tadašnjeg turizma, ili su se hrvatske devize slijevale u Beogradske trezore, iz kojih smo plaćali 27% od našeg BDP-a za nerazvijene krajeve notorne Jugoslavije? Možemo li u tom kontekstu razglabati o recentnom hrvatskom suverenizmu koji danas nije idealan, jer nikada neće biti idealan u ovom globalnom selu i tvrditi da su nam stabilnost, sigurnost i  suverenizam unatoč svemu na zavidnoj razini?

Kada agencija Standard & Poor’s kao mjerila potvrde stabilnog rejtinga Hrvatske naglašava važnost turističke sezone u svakom segmentu proračuna i kada naglašava cijepljenje protiv Covida kao važan preduvjet za svekoliki napredak Hrvatske za još jednu stepenicu više, onda je to u potpunoj suprotnosti s aktivizmom onih koji žele da u Hrvatskoj bude sve po onoj formuli „što gore to bolje“? To su oni što su umjesto počasti junacima Vukovara o 30. obljetnici „Bitke za grad“, taj dan prolijevali antivaksersku žuč na ulicama Zagreba promovirajući neku svoju kvazi slobodu, u kojoj si dozvoljavaju zaraziti bližnjega i poslati ga na prijevremeni posljednji počinak. To su oni kojima je stabilan rejtig Hrvatske nož u leđa, to su oni kojima je svaki uspjeh ove Vlade osobni tragičan neuspjeh.

Ako je Zoran Milanović iskren i ako je konačno shvatio da je Hrvatska doista stabilna i sigurna zemlja, zahvaljujući aktualnoj administraciji i našem članstvu u Europskoj uniji, onda je desnica stjerana u kut političkog ringa i vrlo brzo morat će odlučiti podići protiv Milanovića optužni prijedlog za veleizdaju ili će umjesto bjesomučnog trolanja morati potražiti pametnije i legalnije alate za svoju legitimnu oporbenu borbu protiv onih na vlasti, bez obzira s kojeg političkog spektra dolazili.

Na desnom političkom spektru previše je slobodnog prostora, a premalo intelekta i vizija, a optužbe za veleizdaju onih koji nam korak po korak donose sve bolji i bolji rejting, već odavno su izvan mode i postaju stari ofucani vicevi koji više nikoga ne mogu ni nasmijati. Hoće li se u Hrvatskoj konačno pojaviti neka pametna desna glava, koja razumije da se jedino u kompromisu s jakim HDZ-om može participirati u vlasti i kao korektiv postojećim devijacijama mijenjati Hrvatsku na bolje u svakom pogledu. Oni koji sanjaju nestanak HDZ-a s političke scene i zauzimanje njegovog političkog prostora, nikada neće dosanjati taj san i u tim snovima će kao nedorasli HDZ-ovi replikanti nestati,  kao da nikada nisu ni postojali.

Kazimir Mikašek-Kazo


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika