Podjeli

Poštovani čitatelji našega istraživačkog portala, pozdravljamo vas u još jednoj kronici iz najljepšeg grada na dalmatinskoj obali, Trogira. Hvala vam na vašim pozivima, mailovima i dobrim kritikama. Demokratsko smo društvo i normalno je da se u svemu ne moramo složiti. Na svetu nedjelju prije početka Korizme našu kroniku započeti ćemo sa Evanđeljem u kojem slušamo susret Isusa sa gubavcem.

Po samom propisu do samog susreta uopće nije trebalo doći jer su gubavci živjeli izvan zajednice. Odnosno bili su izgnani. Međutim, taj gubavac dolazi Isusu i moli za ozdravljenje. A moli tako da oprašta onome kojeg moli. Stav je to istinskog siromaha srcem. Isus ga ozdravlja svojem božanskom vlašću. Zapitajmo se koliko danas ima siromašnih, prezrenih, gladnih, ostavljenih, bolesnih, nepravedno otpuštenih itd. Ali, oni nisu zaboravljeni od Stvoritelja svega svijeta.

Povucimo paralelu sa našom trogirskom stvarnošću i sugrađanima koji su izgubili posao zbog korona krize, koji su morali napustiti Trogir i otići u inozemstvo, radnika Brodotrogira koji su otpušteni, ali i oni koji ne dobivaju zaslužene dohodke. Problematika brodogradnje je duboka, ali tragična pogreška je davati u ruke brodogradilišta osobama koje s tom granom gospodarstva nemaju apsolutne veze. Takav primjer je Danko Končar. Ali, nemojmo zaboraviti niti bivše direktore koji su „bolesnika“ sa Punte Ćumbrijana doveli u takvo stanje. A imovina im se rapidno povećala, dok su u socijalizmu imali socijalni stan i Zastavu 850.

Sada kad smo obradili društvene teme vratimo se na političku svakodnevicu i početak kampanje u Trogiru. Još nisu predstavljeni kandidati dvije najveće stranke, Hrvatske demokratske zajednice i Socijaldemokratske partije, ali kampanja je krenula svojim tijekom pod epidemiološkim mjerama. Hrvatska demokratska zajednica predstavila je tajnicu Milu Bilić i rizničara Leonarda Mišu i najavila kandidata za gradonačelnika Trogira. Članovi  Građanske platforme Zajedno za Trogir krenuli su sa obilaskom terena, plaže Pantane i otoka nedalekoga od Trogira, Drvenika Velikog.

Nakon medijskog nastupa predsjednika Hrvatske stranke prave Damira Zaradića i prozivki nismo dobili odgovor od predsjednice Socijaldemokratskog foruma SDP-a Trogir Ružice Jakšić. Očito je da će do finala kampanje biti izbjegavanja direktnog sučeljavanja, što je velika šteta za građane, jer su ostali uskraćeni za konfrontaciju mišljenja i stavova vezano za situaciju u gradu Trogiru. Nažalost, jedini gradski medij Gradski radio Trogir je unatrag četiri godine provodio cenzuru u Trogiru. I oporbeni gradski vijećnici i čelnici nisu mogli gostovati u programu navedene radijske postoje. Ali, to je odlika većine gradskih medija koje zbog toga treba privatizirati i pustiti tržištu.

Na kraju ovog serijala, moramo se dotaknuti poslova sa gradskom vlašću koje predvodi SDP i gradonačelnik Grada Trogira Ante Bilić. Firma Timont d.o.o. iz Trogira koja je donirala njihovu kampanju sa 3.000,00 kuna, u poslovima sa Gradom Trogirom u tri godine zaradila oko 1,5 miljuna kuna bez PDV-a. To je učestala praksa kako se dobivaju poslovi sa gradskom vlašću u Trogiru i jedan su od oblika klijentelizma i političke korupcije. Postavlja se pitanje da li su poslovi dobiveni na natječaju i da li su bili najbolji ponuditelji, ili su poslovi dobiveni direktnom odlukom gradonačelnika. To nismo doznali, ali je svakako znakovito i simbolično.

Anđelko Jeličić


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika