Podjeli

„Govorim, dakle, zato da izvršim svoju dužnost i da se poslužim svojim pravom, a i zato da pokucam na vašu savjest da nemate kasnije izgovora da vam nitko nije pokazao ponora u koji hoćete strovaliti sav naš narod, a napose narod hrvatski.“( Stjepan Radić 24.11.2018)

 Ili

Kada su građani zreliji od vlasti prirodno je da dođe do promjene !

Krizi nema kraja. Samo se produbljuje. Od 2008 do danas samo tonemo( tonemo zapravo od 1990-te ,no to smo već elaborirali bezbroj puta ) .Završnica je katastrofa. Korona kriza , potres u Zagrebu i sada katastrofalni potres u Petrinji i Sisku koji je osjetila cijela Hrvatska .Posljedice su zastrašujuće a država ne funkcionira . Država se bavi sama sobom a nama serviraju uvijek iste priče .No kako vidim građanima je dosta istih igara. Već dugo su građani Hrvatske nadrasli institucije države i političare u njoj. Ova država je daleko ispod nivoa koji ovi građani zaslužuju i trebaju.

Pri pomisli da je ovaj užasni ,razorni potres pogodio Zagreb po tzv. našoj državi mi bi još bili pod ruševinama .Petrinja ima nešto manje od 25000 stanovnika a Sisak nešto manje od 50000. i država im ne pomaže. Trebalo joj je tri dana da objavi podatke za uplatu  donacija !!Zamislite tu efikasnost pomoći u milijunskom gradu .Zapravo ne morate ni zamišljati jer je potpuno razvidno da do danas nije gotovo ništa učinjeno u Zagrebu po pitanju sanacija šteta od potresa i pomoći nastradalim. Sve se odvija birokratskom sporošću ,neučinkovitošću i kako gdje iskoristiti priliku i drpiti na tuđoj nesreći.

Zašto stradali građani trebaju ovisiti  o solidarnosti sugrađana ,susjeda ,EU ? Gdje je država? Što je sa robnim rezervama ,odnosno zašto ih nema ( gdje su lijekovi ,deke ,hrana, šatori ,kontejneri i sve ono što moraju sadržavati )? Država otvara računa za skupljanje pomoći a što je sa  našom lovom u državnoj blagajni ?Nemamo tijelo koje treba upravljati kriznim stanjima .Nema koordinacije institucija na nivou države da ne idemo na lokalnu razinu .Tko koordinira Crveni križ, GSS, vojsku , vatrogasce ,civilnu zaštitu ,robne rezerve ?

Tko je prvi priskočio u pomoć u Zagrebu ? Navijači ! Tko je  prvi priskočio u pomoć Petrinji i Sisku ?Navijači i GSS!!!!

Na terenu opustošenom potresom stanovnici su još uvijek nezbrinuti ,pod vedrim nebom ,bez struje ,vode ,grijanja .Gdje je nestalo 144tone hrane iz crvenog križa ,kada pojedinci sami o svojem trošku pripremaju obroke nastradalima ?

Što rade naši „političari „? Skupljaju političke poene kritizirajući sustav kojeg su sami dio i nisu ga izgradili da služi potrebama društva  a trebali su ,prebrojavaju krvna zrnca poginulim i rođenima ,uvjeravaju nas da nije onako kako mi vidimo da jeste . Ne čine ništa što bi trebali a za što su plaćeni od građana ove države osim što nas i dalje obmanjuju kako bi opravdali svoje mjesto i trošak  i teret koji nam predstavljaju.

Građani Hrvatske su daleko iznad prizemnog nivoa vlasti i političara koji tu vlas obnašaju .Građani su itekako toga svjesni od 1990-te ,preko 2000-te kada se trebala dogoditi promjena pa sve do danas , a 2019 je stvarno kulminirala katastrofalnim situacijama koje su pokazale pravo lice i vrijednosti koje „naša „vlast podržava a koje su potpuno oprečne vrijednostima koje građani poštuju i žele za sebe.

Tko na državnoj razini upravlja situacijama katastrofa ? Što je naučeno do sada u posljednjim katastrofama s kojima smo suočeni ? Očito  se „krizno učenje „u javnom sektoru odvija  kroz ad hoc komisije i čekanje uplata pomoći dobronamjernika .  Cijeli vladin aparat, od nižih službenika pa sve do najviših političkih dužnosnika očito troši  energiju na odvraćanja krivice od svoje institucije i obmanjivanje javnosti o stvarnom stanju . Informacije se kroje kako bi se iskoristile kao municija protiv onih sa „suprotnim“ interesima. Podaci se koriste i oblikuju kako bi se izgradili pobjednički argumenti u bitci za osobno i institucionalno preživljavanje. A gdje su tu građani ? Gdje je tu osnovna funkcija države da zaštiti svoje građane i skrbi o njima pogotovo u doba katastrofa ?

„Gospodo !……..Govorim, dakle, zato da izvršim svoju dužnost i da se poslužim svojim pravom, a i zato da pokucam na vašu savjest da nemate kasnije izgovora da vam nitko nije pokazao ponora u koji hoćete strovaliti sav naš narod, a napose narod hrvatski.……

Najstrašnija je stvar, najveći je grijeh i najveća politička pogreška svoj rođeni narod stavljati pred gotove činjenice, to jest voditi politiku po gospodskoj svojoj voljici, bez naroda i protiv naroda. Ako to ne vjerujete, dao bog svima poživjeti toliko to neće biti dugo da vidite kako će hrvatski narod u svojoj republikanskoj i čovječanskoj svijesti vas otpuhnuti baš u času kad ćete misliti da se narod smirio, a vi da ste ga dobro zajahali.

Živjela republika!

Živjela Hrvatska!“

 

Nada Ećim


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika