Podjeli

Kada sam vam poslao prvi dio ovog teksta:

(https://bezcenzure.hr/vlad/gazde-kazu-slava-ukrajini-moze-za-dom-spremni-ne-moze/) dobio sam dva komentara:

Mijo me upozorio da se HDZ i Ministarstvo branitelja zapravo ograđuje od OCA HRVATSKE DRŽAVE (to slijedi iz samog naslova teksta koji mi je poslao):

Drugi od don Kaćunka upozorava na poruku mog teksta u kome ukazujem, zapravo, kao i u nizu tekstova koji sam napisao u posljednje vrijeme, da Ukrajina ne smije do kraja vjerovati zapadnim silama:

I u SD je objavljen veliki komentar o tome (ne samo o tome!) – objavi sam ga na Fejsu…

evo ti link, vrijedi pročitati:

https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/tri-zasto-za-zidovsku-drzavu-zasto-izrael-kao-jedina-zemlja-zapada-rusiji-nije-uveo-sankcije-zasto-su-se-oglusili-na-molbe-zidova-zelenskog-zasto-uporno-ne-zele-poslati-oruzje-1181567

Ono što također pokazuje želju nekih moćnika na Zapadu je tvrdnja kako slijedi ključna bitka za rat u Ukrajini. Pri tome svi zaboravljaju da se npr. Mariupol uspoređuje s Vukovarom i da je Vukovar pao ali je Hrvatska pobijedila u ratu.

Zato je na tom tragu i novi tekst Višnje Starešine koji u naslovu sve kaže, a time i daje odgovor zašto su sada svi koji su protiv Hrvatske digli glavu, a – najsmješnije je kad vidimo kako su se danas HDZ-ovci sjetili da trebaju napasti Tuđmanovu Tvrdnju iz 1994. godine. Jer od klasića i sličnih to je nešto što i treba očekivati:

https://narod.hr/hrvatska/klasic-promijenio-izgled-ali-ne-i-narativ-hos-izjednacava-s-velicanjem-ustastva-a-ustaski-rezim-s-hrvatskom-drzavom

U Prilogu dajem dijelove teksta Višnje Starešine prema portalu narod.hr.

Međutim, jesu li sigurni svi ti koji su dignuli glave da će se usuditi Zapad okrenuti leđa Ukrajini jer će ruski zločini kojih su danas svjesni mnogi stanovnici u tim zemljama učiniti svoje:

https://www.dragovoljac.com/index.php/razno/30268-ruska-vojska-siluje-djecu-cak-i-bebe

https://narod.hr/svijet/uzivo-objavljen-zemljovid-zvjerstava-u-buci-u-moskvi-uhicen-istaknuti-putinov-kriticar

S druge strane odavno sam tvrdio kako je u Ukrajini rat između Zapada i Rusije i da je Rusija pobjednik ako kao rezultat dobije i komadić ukrajinske zemlje. To sada potvrđuje i ministar Sergej Lavrov:

Ruski je ministar vanjskih poslova kazao je, naime, kako napad na Ukrajinu ima za cilj prekinuti put ka “potpunoj dominaciji SAD-a i drugih zapadnih država”.

“Naša specijalna vojna operacija osmišljena je da stane na kraj bezobzirnom širenju i nepromišljenom putu prema potpunoj dominaciji Sjedinjenih Država i ostatka zapadnih zemalja koje su pod njima u međunarodnoj areni”, rekao je.

Lavrov je ustvrdio da se “takva dominacija gradi uz gruba kršenja međunarodnog prava”.

https://kamenjar.com/sergej-lavrov-prvi-put-rekao-koji-je-pravi-cilj-ruske-invazije/

A danas su najvažnije vijesti da će Ukrajina imati oružje:

https://kamenjar.com/sad-ce-opskrbiti-ukrajinu-oruzjem-koje-joj-je-potrebno-protiv-rusije/

Jesu li sigurni ovi koji su dignuli glavu u RH da i na Zapadu neće uskoro shvatiti koliko su pogriješili u Domovinskom ratu?

Josip Pečarić

PRILOG

 

STAREŠINA: BI LI EUROPSKI LIDERI HTJELI AGRESIJU NA UKRAJINU PROGLASITI ‘RATOM ZARAĆENIH STRANA’?

 

  1. travnja 2022

Foto: Narod.hr

U prevladavajućoj globalnoj slici rata Ukrajina je dosad imala dvije značajne prednosti. Prvo, vrhunskom medijskom prezentacijom ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i njegov tim uspjeli su poslati jasnu poruku o ratu za slobodu koji (ukrajinski) David vodi protiv (ruskog) Golijata. I drugo, usko povezano s prvim, uspjeli su izbjeći formulu “dviju zaraćenih strana”, koja je početak razvodnjavanja, brisanja granica između napadača i napadnutih, uvod u banalizaciju uzroka rata i posljedica ruske agresije. Tako je barem dosad bilo, piše Višnja Starešina za Slobodnu Dalmaciju, u kolumni koju djelomice prenosimo.

No bilo je pitanje trenutka kada će ekonomski pragmatičnim zapadnim liderima ta slika postati neugodna. Kada će njemačkog kancelara Olafa Scholza početi iritirati javne prozivke čak i nižih ukrajinskih dužnosnika za grijehe njemačke istočne politike. Jedno je kad Njemačka pokajnički s najvišeg državnog vrha prizna svoje ruske grijehe. Nešto je sasvim drugo kad je na to podsjećaju tamo neki Ukrajinci, kojima je bila namijenjena uloga tihe žrtve, u sklopu njemačko-ruskih plinsko-naftnih aranžmana.

Razvodnjavanje krivnje

(…)

Nadasve je neugodna spoznaja zapadnoeuropskih lidera da snažnije energetske sankcije Rusiji (one na naftu) neugodno utječu i na zapadnoeuropska gospodarstva, a ne samo na rusko, da ruše cijeli jedan gospodarski koncept utemeljen na ruskim energentima, koje neće biti tako jednostavno nadoknaditi.

Zapravo, najelegantnije bi bilo – odreći se ruskog kavijara. A ruski plin zaustaviti tako da ipak dotječe. Dok o nafti još treba dobro razmisliti… To nalaže ekonomski ratio. Ali za takav ekonomsko pragmatični pristup ruske invazije na Ukrajinu potrebno je rusko-ukrajinski rat iz čiste agresije s genocidnim elementima pretvoriti u – rat dviju strana. Kad umjesto napadača i napadnutog u Ukrajini (ili bilo gdje drugdje) dobijete “zaraćene strane”, to više moralno ne obvezuje.

Dvije su mi vijesti koje bi mogle voditi u smjeru postupnog stvaranja “zaraćenih strana” u Ukrajinu zapele za oko posljednjih dana.

(…)

Snimka ubijanja zarobljenika

Vodeći zapadni mediji upriješe se ovih dana dokazati da je videosnimka ubojstva nekoliko ruskih ratnih zarobljenika autentična. Da odmah otklonim dvojbe: dakako da je ubojstvo ratnih zarobljenika kršenje ratnog humanitarnog prava, odnosno ratni zločin. I dakako da to ubojstvo treba istražiti i sankcionirati. Ali ipak se pitam nije li malo neproporcionalno toliko skretati pozornost na nekoliko ubijenih (navodno) ruskih ratnih zarobljenika u trenutku kad ruska vojska u Ukrajini sa zemljom sravnjuje ukrajinske gradove: Mariupolj, Buču, Borodianku… ostavljajući za sobom masovne grobnice, “nestale”, silovane žene?

I ako su “eksperti” potvrdili autentičnost videa o ubojstvu ratnih zarobljenika, jesu li potvrdili i autentičnost njihovih uniformi? Nije li im možda palo na pamet da je netko mogao zamijeniti uniforme i plasirati snimku u vrijeme kada ruska vojska čini najteža zvjerstva u Ukrajini? Baš onako kao što su nakon osvajanja i okupacije Vukovara KOS-ovi propagandisti JNA plasirali u zapadne medije (lažnu) priču o hladnjaku u kojem su našli pohranjene oči četrdesetero ubijene srpske djece, a snimke nesahranjenih hrvatskih vojnika i ubijenih civila plasirali kao slike Srba koje su ubili ustaše. Voljela bih da se varam, ali čini mi se da Ukrajina postupno počinje dobivati svoj Paulin Dvor, koji će kasnije vješti (proruski) borci za ljudska prava izjednačavati s Bučom i Mariupoljem, svoj Koranski most, koji će izjednačavati sa spaljenom i etnički očišćenom ukrajinskom zemljom.

Scholzov mirovni prijedlog

U sličnom smjeru relativizacije ruske krivnje vodi i “otkriće” Scholzova mirovnog prijedloga Zelenskom. Hoće sugerirati da se ruska invazija Ukrajine, koju je Putin pripremao godinama, mogla izbjeći samo da Zelenski nije bio tako neumjeren i da nije inzistirao na članstvu u NATO-u. Da je prihvatio “neutralnost” Ukrajine. A tko bi mu jamčio tu neutralnost? Vladimir Putin, u čijem političkom projektu Ukrajina ne postoji? Možda Vladimir Putin i Olaf Scholz zajedno, odnosno Rusija i Njemačka, koje su svojim energetskim aranžmanima dovele Ukrajinu, a perspektivno i druge istočnoeuropske države, u poziciju nacionalne i sigurnosne ugroze?

Uz takvu “neutralnost” još bi mu preostalo tek da potpiše mali aneks u kojem će priznati svoje osobne i ukrajinske nacionalne neonacističke sklonosti. Ako trebaju pisaca i brojača grafita da bi se to potvrdilo, nema problema. Hrvatska im može poslati jednu uigranu nevladinu ekspediciju koja će im i napisati i prebrojiti sve što treba, zaključuje Višnja Starešina u kolumni za Slobodnu Dalmaciju.

Kolumnu u cijelosti pročitajte u Slobodnoj Dalmaciji.

https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/dobiva-li-ukrajina-svoj-koranski-most-i-paulin-dvor-1183056

https://narod.hr/svijet/staresina-bi-li-europski-lideri-htjeli-agresiju-na-ukrajinu-proglasiti-ratom-zaracenih-strana

https://www.dragovoljac.com/index.php/politika-i-drustvo/30259-dobiva-li-ukrajina-svoj-koranski-most-i-paulin-dvor


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika