Podjeli

1.Ustav RH temelji se na demokraciji, poštivanju ljudskih prava i sloboda

Dr. sc. Ivo Josipović, ne samo da ne poštuje Ustav RH, nego ni

 • Ustavnu odluka Sabora Republike Hrvatske o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske (25. lipnja 1991.), ni
 • Odluku o raskidu svih državnopravnih veza RH s bivšom SFRJ Hrvatskog sabora od listopada 1991.godine,
 • Deklaraciju o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnoga komunističkog poretka u Hrvatskoj 1945. – 1990. godine, ni
 • Europske rezolucije o osudi totalitarnih sustava po kojima su fašizam i komunizam dva istovremena zla.

Nisam pravnik, ni doktor znanosti kao dr. Ivo Josipović, ali na osnovu logičnog promišljanja i dokumenata koje ću citirati dokazati ću svoje navode.

Na aplikaciji Akademia. edu, na svom profilu dr. sc. Ivo Josipović podijelio je znanstveni rad pod naslovom:

PREKRŠAJNA ODGOVORNOST ZA PROMICANJE IDEOLOGIJA SUPROTNIH USTAVU REPUBLIKE HRVATSKE,

u kojem je izrijekom spomenuo moje ime u kontekstu nepoštivanja Ustava RH, jer sam tvrdila da moderna hrvatska država nije nastala na antifašizmu, već na Domovinskom ratu.(1)

Podrazumijeva se da su svi događaji koji su nabrojani kroz povijest, važni za hrvatsku državotvornost u temeljima države Hrvatske, ali nije na toj osnovi nastala. Moderna hrvatska država nastala je u pravednom, legitimnom, obrambenom i oslobodilačkom Domovinskom ratu,  pobjedom hrvatskog naroda i hrvatskih branitelja,  kojima je hrvatski narod iskazao svoju odlučnost i spremnost za uspostavu i očuvanje Republike Hrvatske kao samostalne i nezavisne, suverene i demokratske države.

Točno sam napisala i ostajem pri svojoj tvrdnji,  nema antifašizma, a osobito ne komunističkog, ali ima demokracije što je za „antifašiste“ nerazumljiv pojam.

U tom  znanstvenom radu  dr. Josipović razmatra prekršajno kažnjavanje znakovlja i pozdrava Nezavisne države Hrvatske, i citira moj članak sa Braniteljskog portala (autorica Lili Benčik):https://www.braniteljski-portal.com/moderna-hrvatska-drzava-nije-utemeljena-na-antifa-sizmu (pročitano 10. 11. 2020.).u kojem tvrdim da hrvatska država nije utemeljena na antifašizmu nego na demokraciji.

Pojam antifašizam koji koristi dr.sc. Josipović,  nametnuli su svi sljednici propale komunističke ideologije, da bi odbacili  odgovornost za počinjene zločine komunizma.  To se odlično vidi po njegovom benevolentnom odnosu  prema tim zločinima:

„Valja primijetiti da su, ne samo u Drugom svjetskom ratu, i vojske koje su se borile za ispravnu stvar često činile zločine i da po tome naš antifašizam nije iznimka. Za Drugog svjetskog rata i nakon njega u mnogim su državama, uključujući i one koje se smatraju uzornim demokracijama, suradnici nacista i fašista likvidirani izvan borbe i bez suda za odmazdu zbog svih nedjelja počinjenih od strane nacista i fašista. Ovo ne ističem da bih opravdao takve zločine, već da bih pokazao širi povijesni kontekst. Nažalost, izvan sudske likvidacije nastavljene su i do današnjih dana, ne samo u konvencionalnim ratovima već  i u okviru borbe protiv klasičnog organiziranog kriminala ili likvidacije terorista ili političkih protivnika, ili naprosto kao metoda provođenja diktatorske vlasti, i vrlo su raširene.“(2)

Zločin je zločin ma tko ga počinio i on nema opravdanja. Upravo stoga po zločinačkom načinu vladanja svi totalitarni režimi osuđeni su kao zločinački. Sukladno tome kada dr.sc. Ivo Josipović kao sljednik komunističke ideologije napiše „ naš antifašizam nije iznimka“ umanjuje razmjere i opravdava zločine „ borbom za ispravnu stvar“ Oni su mišljenja da je njihova borba ispravna stvar!?

Kako može biti ispravno jedan zločinački sustav zamijeniti drugim. Zločinom se boriti za ispravnu stvar? To je taj njihov antifašizam, kojega u Ustavu RH nema, već ga samo oni vide.

„Moderne demokracije, posebno Europska unija, temelje se upravo na antifašizmu“ piše dr.sc. Ivo Josipović. Nije točno, ne temelje se na „ vašem antifašizmu“, temelje se na demokraciji, ljudskim pravima i slobodama, a to nisu obilježja niti jednog totalitarnog sustava.

Dr. sc. Josipović selektivno tumači i poštuje Ustav RH pozivajući se na preambulu u kojoj su  povijesnim slijedom nabrojani svi važni događaji vezani za hrvatsku državotvornost, od pisma Pape Ivana VIII knezu Branimiru 879 godine, kojim ga priznaje za hrvatskog vladara, do Domovinskog rata. Hoćemo li onda slijedom logike kojom se služi dr.sc. Josipović reći da je moderna hrvatska država nastala na feudalizmu kneza Branimira?

Naravno da nije, kao što nije ni na NDH,  ni  na  ZAVNOH-u,  ni na Socijalističkoj Republici Hrvatskoj, nego na Domovinskom ratu, koji nije antifašistički kako piše dr.sc. Ivo Josipović, već demokratski, borba za demokraciju  i slobodu. Tu je sam sebi upao i kontradikciju.

Agresor na Hrvatsku tek proglašenu samostalnost bila je Jugoslavenska narodna armija, koja je čuvala tekovine NOB-a i granice Jugoslavije ( odnosno„ naš antifašizam“ Ive Josipovića), Srbija, Crna Gora i pobunjeni Srbi iz Hrvatske.

Znači hrvatski branitelji sa krunicom oko vrata borili su se protiv jugoslavenskog antifašizma! Kako je onda Domovinski rat antifašistički? Evo to je sav apsurd „ našeg antifašizma“ odnosno jugo-komunizma kojeg su nazvali antifašizmom. Vezano uz to osobito je važan dokument  Odluka o raskidu svih državnopravnih veza RH s bivšom SFRJ Hrvatskog sabora od  8. listopada 1991.godine, jer moderna hrvatska država ne baštini jugo-komunizam, ni „ naš antifašizam“ kojeg su iz njega izvukli.(3, 4)

 1. Ustaška zmija još je tu, prijeti, sikće i jača, stojim iza tih riječi“

Dr.sc. Ivo Josipović raspravio je sve aspekte prekršajnog kažnjavanja ustaških simbola i pozdrava, uz žestoku retoriku „ustaške zmije“ sa kojom je on veoma opterećen i koju se njemu priviđa u svakom hrvatskom domoljubu. To je moj slikoviti opis, koji  spada u slobodu govora, a ne u govor mržnje, jer to nije, baš  suprotno meni je smiješna ta njegova opsjednutost ustaškom zmijom. ( 5)

Kada je razradio prekršajno kažnjavanje ustaških simbola i pozdrava trebao je istu metodologiju primijeniti  i na komunističke simbole i pozdrave. Jer u Ustavu RH u preambuli također piše:

„- na povijesnoj prekretnici odbacivanja komunističkog sustava i promjena međunarodnog poretka u Europi, hrvatski je narod na prvim demokratskim izborima (godine 1990.), slobodno izraženom voljom potvrdio svoju tisućgodišnju državnu samobitnost.“

Znači da  moderna hrvatska država nije nastala na komunizmu i njegove simbole i pozdrave treba prekršajno kažnjavati. Ali  kažnjavanje simbola komunizma  dr, sc. Ivo Josipović nije ni spomenuo!

Kažnjavanje simbola komunizma  proizlazi iz Rezolucije EU Parlamenta od 19.rujna 2019.godine o važnosti europskog sjećanja za budućnost Europe, što je jasno definirano  u članku 18.  „napominje da u javnim prostorima nekih država članica (parkovima, trgovima, ulicama itd.) i dalje postoje spomenici kojima se veličaju totalitarni režimi, što otvara put iskrivljivanju povijesnih činjenica o posljedicama Drugog svjetskog rata i propagiranju totalitarnog političkog sustava;“

Iz navedenih činjenica dr.sc. Ivo Josipović selektivno  tumači Ustav RH!

Tito je simbol komunističke Jugoslavije, a on  nije tražio prekršajno kažnjavanje komunističkih simbola i pozdrava, nego samo ustaških simbola i pozdrava!

 1. Ivo Josipović: „S ponosom nosite partizanske kape“

A kako i bi tražio kažnjavanje, kada im pjeva hvalospjeve i sjedi ispod titove slike!

Ivo Josipović: S ponosom nosite partizanske kape (6)

„Ponosan sam što mi je pružena čast da ponovno otkrijem ovaj spomenik. I Hrvati i Srbi su ovdje znali tko je za slobodu i izabrali su partizane. Ovaj je spomenik dokaz da su partizani pobijedili i drago mi je da s ponosom nosite odličje, kao i što ih nose i branitelji iz Domovinskog rata jer su i jedni i drugi pokazali junaštvo i želju za slobodom i mirom odnosno pobjedom nad zlom.“ Rekao je tada predsjednik hrvatske države dr.sc. Ivo Josipović na proslavi 69. obljetnice ustanka naroda Like i BiH 27.srpnja 2010.godine, na otkrivanja obnovljenog spomenika za što je Vlada RH izdvojila oko 3,3 milijuna kuna.

I ta proslava 27.srpnja u Srbu protivna je Odluci o raskidu svih državnopravnih veza RH s bivšom SFRJ Hrvatskog sabora od  8. listopada 1991.godine,

Eto u ovim josipovićevim riječima sav je apsurd „našeg antifašizma“, moram se ponavljati, jer očito političari manipuliraju povijesnim činjenicama u svojim javnim nastupima.

Dr. sc .Ivo Josipović uspoređuje partizane i hrvatske branitelje „ koji su pokazali junaštvo i želju za slobodom i mirom odnosno pobjedom nad zlom“ Pogledajte sad apsurd do kojeg se doveo: Hrvatski branitelji pobijedili su JNA,  koja je sljednik partizanske borbe (narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije)a on je tu pobjedu nazvao“ pobjedom nad  zlom“! Znači da je taj „ naš antifašizam“  bio  zlo, zločinački komunizam!

I zato je moderna hrvatska država nastala na Domovinskom ratu u kojem su hrvatski branitelji pobijedili „ naš antifašizam“ „ to zlo“ odnosno jugo-komunizam, crvenu zvijezdu kao simbol i pozdrav „Smrt fašizmu, sloboda narodu“ koji je postao kontradiktoran i bez značaja, jer nije donio slobodu, nego novi totalitarizam!

4.Odnos dr.sc. Ive Josipovića prema Domovinskom ratu i hrvatskim braniteljima

4.1 Braniteljski portal vratio “Povelju RH” predsjedniku Josipoviću (7)

Uz obrazloženje da : „ne želimo dijeliti isto priznanje, koje je na vrlo čudan način dodijeljeno i Vesni Teršelič koja sustavno radi na progonu i omalovažavanju hrvatskih branitelja, a samim tim i marginaliziranja zajedno sa vama i još nekima, hrvatskog obrambenog Domovinskog rata.“

4.2.Dodjela Povelje Dokumenti koju je proglasio savješću Hrvatske!?( 8)

Predsjednik Ivo Josipović je, što je malo poznato u hrvatskoj javnosti radio za nevladinu organizaciju Documentu – centar za suočavanje s prošlošću, kojoj je na čelu Vesna Teršelič, a ta organizacija i danas djeluje po Statutu i Priručniku koji im je napisao – predsjednik Josipović.

Dokumenta je udruga koja obrađuje samo srpske žrtve u Domovinskom ratu, u javnim nastupima zanemaruju uzrok rata, optužujući hrvatske branitelje za zločine,  stvarajući na taj način dojam kako je Domovinski rat zapravo načinjen od niza zločina svih strana. Zanemarujući uzrok rata i ne imenujući agresora, Dokumenta radi veliku štetu ugledu i pravednoj borbi hrvatskog naroda za slobodnu i demokratsku Hrvatsku. Slika sve kazuje!

Dokumenta ne poštuje Ustav RH, jer nigdje i nikada nije potvrdila ustavnu definiciju Domovinskog rata o  „pravednom, legitimnom, obrambenom i oslobodilačkom Domovinskom ratu (1991. – 1995.) kojima je hrvatski narod iskazao svoju odlučnost i spremnost za uspostavu i očuvanje Republike Hrvatske kao samostalne i nezavisne, suverene i demokratske države“ Nije uopće čudno s obzirom na to tko im je pisao Pravilnik.

4.3. Hrvatsko nacionalno etičko sudište u sastavu:

Zvonimir Šeparović, predsjednik ,

Nikola Debelić, Josip Pečarić, Zvonimir Hodak, Željko Olujić, Josip Jurčević, Zdravko Tomac, Nevenka Nekić, Zdravko Vladanović, članovi,  je na Prvom sudbenom vijeću, u  Zagrebu, 10. prosinca 2014.godine, osudilo dr.sc. Ivu Josipovića za veleizdaju (9)

Navesti ću samo neke činjenice iz osude za veleizdaju:

 1. Što je dugi niz godina, na različitim javnim dužnostima i na različite načine, sudjelovao u sustavnom krivotvorenju povijesne istine o hrvatskom Domovinskom ratu, pa je s tim krivotvorinama pridonosio politici sustavne kriminalizacije hrvatske države i Domovinskog rata te sramotnom pretvaranju srbijansko-crnogorske oružane agresije na Republiku Hrvatsku te Bosnu i Hercegovinu u navodni građanski rat, a osobito

1.1. Što je od 2000. godine, kao član državnog Savjeta za suradnju s Međunarodnim kaznenim sudom za prostor bivše Jugoslavije (MKSJ/ICTY, ili skraćeno: Haški tribunal) sudjelovao u izradi strategije o suradnji Republike Hrvatske s Haškim tribunalom, a na temelju čega je Republika Hrvatska neutemeljeno optužena za planiranje i provedbu udruženog zločinačkog pothvata, tj. etničkog čišćenje Srba s privremeno okupiranih područja Republike Hrvatske te agresiju na Bosnu i Hercegovinu. Pritom je Savjet svoj prijedlog strategije suradnje najprije usuglasio s Haškim tužiteljstvom, a tek potom uputio na usvajanje Vladi Republike Hrvatske i Hrvatskom saboru, što je imalo za posljedicu izručenje hrvatskih generala Haškom tribunalu. I to hrvatskih generala iz Republike Hrvatske i hrvatskih generala i političara iz Bosne i Hercegovine, da bi se na temelju krivotvorenih dokumenata u Hrvatskoj Daria Kordića u Haagu osudilo na 25 godina zatvora.

1.2. Što je bio sukreator Deklaracije Hrvatskog sabora o suradnji s Haškim tribunalom, kojom je prihvaćena nadležnost Haškog tribunala za procesuiranje vojno – redarstvene operacije „Oluja“ – najveće osloboditeljske operacije u Domovinskom ratu…..

1.5. Što je od početka obnašanja dužnosti predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Republike Hrvatske provodio politiku krivotvorenja povijesne istine o hrvatskom Domovinskom ratu, rehabilitacije agresora i neutemeljenog pripisivanja krivnje Republici Hrvatskoj. Josipović se u Uredu Predsjednika okružio osobama koje su se godinama sustavno protivile hrvatskom državnom osamostaljenju te su cijelo vrijeme zagovarale obnovu Jugoslavije. Pri tome se osobito ističu prof. dr. Dean Jović, dugogodišnji vatreni zagovornik veliko-srpskih ideja u Hrvatskoj te Budimir Lončar koji na početku hrvatskog osamostaljenja odbija poziv Vlade Republike Hrvatske i ostaje ministar vanjskih poslova u Miloševićevoj Jugoslaviji. Osim toga Lončar je najodgovorniji što su Ujedinjene nacije 25. rujna 1991. godine Republici Hrvatskoj uvele embargo na uvoz oružja zbog čega je Republici Hrvatskoj i drugim žrtvama srbijanske agresije bitno otežano pravo na obranu. To uvelike pridonijelo povećanju ukupnosti ratnih razaranja, posebice velikim stradalničkim strahotama slabo naoružane, ali snažno domoljubno motivirane hrvatske mladeži……

Dejan Jović se spustio na to da čak osporava rezultate referenduma  od 12.svibnja 1991.godine. Na nekoj anketi koju je proveo Fakultet političkih znanosti iz Zagreba u ožujku 1990.godine, Dejan Jović gradi cijeli sadržaj, cijelu svoju teoriju. Na podacima iz te ankete po kojoj se  samo 11% građana Hrvatske izjasnilo za samostalnu Hrvatsku, a čak 25 % se izjasnilo za opstanak Jugoslavije čak poriče i vjerodostojnost i legalnost referenduma provedenog 19.svibnja 1991.godine,  jer po njegovu tumačenju  nije moguće da su glasači promijenili mišljenje u tako kratkom vremenskom razdoblju. Koji ozbiljan znanstvenik na anketama gradi znanstveni rad? Pa valjda je referendum, kao najizravniji i najdemokratskiji način izjašnjavanja građana o nekom pitanje vjerodostojniji od anonimnih anketa.  Na referendum je izašlo 83,56 posto birača. Od tog je postotka njih 94,17 % podržalo državnu samostalnost Hrvatske, dok je njih 5,38 % glasovalo za ostanak Hrvatske u Jugoslaviji……

 1. Što je za vrijeme državničkog posjeta i govora u parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, na čuđenje mnogih, pa tako i istaknutog bošnjačkog političara Sulejmana Tihića, lažno ustvrdio kako je hrvatska državna politika izvršila agresiju na Bosnu i Hercegovinu i da snosi glavnu krivnju za sve počinjena zla 1990-ih godina u toj susjednoj državi, amnestirajući pri time velikosrbijansku politiku te prebacujući krivnju i teret odgovornosti na Republiku Hrvatsku. Osim toga, Ivo Josipović je na taj način izvršio i izravni pritisak na sudski proces koji se u Haagu vodi protiv šestorice Hrvata iz Bosne i Hercegovine…..

3.1. Što se odustalo od tužbe protiv Crne Gore te od bitnog dijela optužbe za etničko čišćenje kojeg je Republika Srbija uoči i na početku vojno – redarstvene operacije „Oluje“ provela nad etničkim Srbima s okupiranih hrvatskih područja, da bi potom Srbija u svojoj protutužbi za ovaj zločin optužila Republiku Hrvatsku. Osim toga, on je svojim izjavama kao i izjavama njegovih savjetnika nanio veliku štetu hrvatskoj tužbi jer je srbijanska strana u protutužbi i na sudskoj raspravi kao ključne dokaze izravno navodila stavove Ive Josipovića i njegovog savjetnika…..

4.1. Što je unatoč postojanju Deklaracije Hrvatskog sabora o Domovinskom ratu, pred srbijanskim državnim izaslanstvom 2010. godine u Vukovaru izjednačavao agresora i hrvatsku žrtvu. Jednako se tako neodgovorno odnosio prema crnogorskoj agresiji na Republiku Hrvatsku u području Dubrovačko – neretvanske županije, tvrdeći pri tome da nije bilo srbijanske agresije, razaranja Dubrovnika, okupiranja hrvatskog teritorija i etničkog čišćenja nego se radilo samo o spletu nesretnih politika i podijeljenoj odgovornosti Hrvatske i Srbije….

Što više napisati? Sasvim dovoljno da iako nisam pravnik dokažem da je dr.sc Ivo Josipović   svojim djelovanjem  i sam sebe svrstao među one koji potpadaju pod  Prekršajnu odgovornost za promicanje ideologija suprotnih Ustavu Republike Hrvatske, a i nešto više!

Lili Benčik/hrvatskepravice

 

 

https://youtu.be/lHlWr4ocMbM


Podjeli
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika