Podjeli

U Hrvatskoj je mlako dočekana vijest da je iz srpskog  zatvora u Sremskoj Mitrovici  nakon trećine odslužene kazne od 20 godina za ubojstvo civila na Ovčari pušten na slobodu ratni zločinac  Miroljub Vujović, koji ima i hrvatsko državljanstvo.

U obrazloženju se ističe  „da se može zaključiti da je na izdržavanju kazne toliko napredovao da se može očekivati da će se dobro ponašati na slobodi, a posebno da neće počiniti novo kazneno djelo.“

Dakle, do isteka  uvjetne kazne (2028.) bit će dobar i ne će kao na Ovčari klati i ubijati!

U srbijanskom zatvoru se popravio.

Kao prvo, neshvatljivo je da je Republika Hrvatska prepustila suđenje ratnih zločina Beogradu, jer to bi isto tako bilo da su nakon II. svjetskog rata njemački sudovi sudili fašistima.

Sad kad je izašao iz zatvora, vjerojatno će kao zloglasni major Tepić dobiti i svoju ulicu, a jednog dana možebitno i spomenik.

Žalosno je i jadno da oko puštanja na slobodu ovog monstruma šute i srbijanske perjanice, poput Vojislava Stanimirovića i Milorada Pupovca. Ne javlja se ni Ognjen Kraus, a zašutjele su i hrvatske države institucije.

Tužilaštvo za ratne zločine u Srbiji za ovaj zločin podiglo je optužnicu još 2004. godine, za ukupno 24 optuženika. Njih 11 je osuđeno. Prva presuda donesena je 2009. godine.

Inače, za zločin na Ovčari u Haagu su osuđeni major Veselin Šljivančanin, koji je tijekom čitave velikosrpske agresije hodao „kao puran“ s istaknutom crvenom zvijezdom petokrakom te pukovnik JNA Mile Mrkšić.

Od 200 ubijenih na Ovčari zasad će samo tri obitelji dobiti neku smiješnu odštetu.

Nu, bez obzira na sve, hrvatsko pravosuđe treba i mora suditi i osuditi sve zločince s Ovčare, (kao i druge koji su ih počinili u agresiji na Hrvatsku), jer suđenja u Beogradu zbog nedjelja za koja su odgovorni njihovi vojnici u vrijeme Domovinskoga rata  bila su i ostala – komedija.

Sjetimo se sam kako je svojedobno  srbijanski sud bio strog prema hrvatskom branitelju Veljku Mariću, koji je u Beogradu osuđen na 12 godina robije i to zbog nedokazanog navodnog ubojstva jednog srpskog civila.

A ovo što je dokazano, koje je čisto kao suza, nije osuđeno ni od našeg pravosuđa, baš kao ni sve ono što se tijekom 1991. događalo u Vukovaru, kad je gotovo srušena i tamošnja bolnica.

Pored toga, Srbi još nisu podosta toga vratili što su u vrijeme rata opljačkali. Ni zbog tih teških krađa nikada nitko nije optužen, a kamoli osuđen.

Sramota.

Mladen Pavković,

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika