Podjeli

Uredniku portala Jutarnjeg lista

Na portalu Jutarnjeg lista ste 11. rujna 2022. objavili članak pod naslovom „Uhićeni maloljetnik član je grupe radikala koja huška na nasilni ustanak…“ autora Krešimira Žabeca. Ne ulazeći u motive autora članka, bilo to neznanje, amaterizam ili puko dodvoravanje vladajućem HDZ-u, odnosno Plenkoviću, autor iznosi niz lako dokazivih neistinitih tvrdnji i tako šteti ugledu i časti svih članova Udruge Hrvatski Ratnik, a osobito ugledu i časti predsjednika Udruge Gordana Šebalja. Jedina istina koju je autor napisao je da je Gordan Šebalj predsjednik Udruge Hrvatski Ratnik, sve ostalo su njegove insinuacije, pretpostavke i izmišljotine s ciljem narušavanja ugleda Udruge u javnosti. Svi znamo da je portal Jutarnjeg lista prilično čitan i da bi potencijalna šteta širenja lažnih vijesti mogla biti velika, stoga tražimo demanti i ispriku urednika portala i to na naslovnici portala koja će biti istaknuta mjesec dana, inače ćemo poduzeti pravne radnje u smislu klevete iz Kaznenog zakona članak 149.

Da krenemo redom, istina je da je nekoliko policijskih vozila i u nedjelju do poslijepodnevnih sati osiguravalo prostorije HDZ-a na Trgu žrtava fašizma, ali nije istina da je riječ o dvadesetak osoba kojima je pripadao i maloljetnik kod kojeg su pronađena dva molotovljeva koktela, nož itd. I sam autor članka je napisao da je maloljetnik bio pripadnik Franciškovićeve skupine. Dotični maloljetnik nije član i nema nikakve veze s UHR-om.

Istina je da je jedan dio članova i simpatizera Udruge Hrvatski Ratnik ostao poslije prosvjeda, a najuporniji među njima su ostali cijelu noć dok se nije pojavio eskadron interventne policije i protuzakonito, u nedjeljno jutru u 7:30, otjerao 16 muškaraca i žena s javne površine iako ovi nisu ni na koji način narušavali javni red i mir. Evo slikom i riječju kako je to bilo https://hrvatskiratnik.hr/tko-se-to-boji-hrvatskog-ratnika-iliti-16-naspram-100/

Dalje, lako je dokaziva neistina da je Gordan Šebalj privremeni vođa Franciškovićeve skupine, za tu tvrdnju možemo skupiti nekoliko tisuća svjedoka, članova i simpatizera UHR-a, a vjerujem i Franciškovićevih sljedbenika koji i tako ne žele nikog drugog doli Franciškovića da su čak i od UHR-a tražili da prihvatimo Franciškovića kao lidera, a tu su i poruke iz naše telegram grupe kojima nedvosmisleno odbijamo bilo kakvu izravnu vezu s pomenutom skupinom. Gordan Šebalj je samo predsjednik Udruge Hrvatski Ratnik, nikakav šef ili vođa, naš vođa je Isus Krist. Je li krimen to što je Gordan Šebalj s nekolicinom članova Udruge na tri javna okupljanja govorio u korist Marka Franciškovića koji je, kako sam autor članka navodi, optužen za iznesene riječi, odnosno verbalni delikt, a od autora teksta smo saznali da su te riječi: „Ne ubijajmo se međusobno. Naš neprijatelj je u Banskim dvorima.“?

Autor članka iznosi utuživu tezu da Gordan Šebalj, kao još jedan od predstavnika radikalne desnice, poziva na nasilno rušenje vlasti. Mi smo svašta samo nismo radikalna desnica, jer ujedinjujemo ljude različitog svjetonadzora od lijeva preko centra do desna, i niti jednom riječju nismo nikad pozvali na nasilje prema bilo kome, pa i prema ovoj korumpiranoj vlasti, i to možemo dokazati. Stoga, reći tako nešto bez i jednog konkretnog dokaza je opasna i zlonamjerna insinuacija. Mi kao Udruga, osobito uže vodstvo Udruge, smo praćeni od naših službi danonoćno, zašto mislite da ne bi reagirali i pohapsili sve nas i zabranili djelovanje bilo kakve organizacije koja poziva na nasilno rušenje vlasti. Mi jesmo za političku promjenu odnarođene vlasti koja uništava biće hrvatskog naroda, ali to želimo izvesti po zakonu, nikako silom. Naravno da smatramo Plenkovića izdajnikom hrvatskog naroda i države za koju su brojni branitelji prolili krv (među kojima i predsjednik naše Udruge i još neki članovi) dok su neki od njih dali i ono najvrednije što imaju, svoje živote, da bi neke beštije samo tako opljačkali, izdali i prodali našu Domovinu. Plenković i njemu odani HDZ-ovci su hodajuća pravomoćno presuđena banda kriminalaca što dokazuju i posljednje afere. A ako se želite informirati i uvjeriti što zastupa Udruga Hrvatski Ratnik to možete učiniti na našoj web stranici www.hrvatskiratnik.hr.

Kleveta
Članak 149.

(1) Tko pred drugim za nekoga iznese ili pronese neistinitu činjeničnu tvrdnju koja može škoditi njegovoj časti ili ugledu, znajući da je neistinita, kaznit će se novčanom kaznom do tristo šezdeset dnevnih iznosa.

(2) Tko djelo iz stavka 1. ovoga članka  počini putem tiska, radija, televizije, računalnog sustava ili mreže, na javnom skupu ili na drugi način zbog čega je ono postalo pristupačno većem broju osoba, kaznit će se novčanom kaznom do petsto dnevnih iznosa.

Narodne novine br. 125 07.11.2011 Kazneni zakon: Članak 149.

Udruga Hrvatski Ratnik


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika