Podjeli

Sasvim sigurno je da su izbori blizu. Onaj dan kada naš Premijer navuče zaštitno odijelo i uđe u štalu, kampanja je počela
Nekada ona za počne i sa šljemom na glavi u nekoj proizvodnoj tvornici  no ovaj put to je bila jako lijepa moderna štala. To je trenutak kada se vladajući, ponizno, spuštaju u među one koji bih trebali ponovo izabrati. Više ne paraju nosevima nebo, nego počinju s novom politikom velike sveopće brige za narod.
Na stranu to, što su domaćini tjedan dana izgubili, dotjerujući i lickajući štalu tjedan dana u kojem su mogli orati, sijati, što su vlasnici tog velebnog imanja, vjerojatno dužni za tri sljedeće generacije slike su bile lijepe., valjalo je potegnuti iz Zagreba i povesti svitu odličnika, i podosta novinara, baš u vrijeme kad su na snazi propusnice za obične građane, zabrana okupljanja više od 5 ljudi.
Sve je to lijepo objasnila ministrica poljoprivrede, puno bolje, nego aferu s poticajima za eko proizvodnju. Taj demant, nekoliko je puta mijenjala, a dokaze nije pokazala. Prvi demanti je bio, da nismo dobili toliko love, da smo zatražili, a oni nam nisu dali. Eto ulovljeni u pokušaju, barem nismo dužni vratiti, no jučer, je bila jasna. Rekla je, da su tamo, kako bi poduprli projekte, da se drži distanca.
Poslije je nečija kamera, ulovila  grupu, kako se slikaju, njih petnaestak, s mobitelom. Držati distancu i uči u doseg kamere mobitela, novi je matematički rekord u obaranju nemogućih veličina.
No nećemo biti sitničavi, valjda virus zna koga smije a koga ne smije, poruka koju nam je poslao Premijer vrlo je znakovita. Rekao je da se
njegova Vlada razlikuje od SDP – ove, jer ona nije htjela raditi široku cestu, a njegova je spoznala vrijednost, širine ceste. Zašto je morao putovati u Slavoniju i tražiti štalu, iz koje bi to rekao, samo on zna.
Bilo bi to puno jeftinije, da je rekao u Zagrebu, jer novac se mora štedjeti, na svim nivoima.
Danas je na redu u Saboru, usvajanje povećanje cenzusa za besplatno, mirovinsko osiguranje, za umirovljenike.
Tu je bila Vlada vrlo štedljiva, odredila je da je povećanje cenzusa dovoljno za 61 kunu za samca i 50 za obiteljskog čovjeka. Cenzus se diže nakon 16 godina. U isto vrijeme plaće dužnosnika digle su se za nekoliko tisuća kuna, samo je Premijer Plenković, u svojem mandatu svoju plaću digao za 4000 kuna. S tim povećanjem cenzusa umirovljenici, nekoliko stotina tisuća njih, više, morat će plaćati dopunsko zdravstveno osiguranje, za razliku od onog vremena kada je zadnji put, podignut cenzus.
Da donese ovako dvojako, vrijednu odluku Premijeru su pomogle i Udruge umirovljenika.
Njih desetak priredilo je ikonografiju, zvan mimi prosvjed, sa fučkalima, skandiralo, jedno desetak minuta ispred prozora Premijera.
Vlada je pohitala, da pokaže empatiju, prema najranjivijima, uhvatila se pregovora s predstavnicima tih desetak prosvjednika, osobito zbog niže ponude, koji su oni predložili, koja je bila značajno niža od prijedloga HSU, stranke koja ima legalitet pregovarača umirovljenika.
52 000 prikupljenih potpisa aktivista HSU, za Vladu nisu predstavljali ništa
više, od hrpe beskorisnog papira. Nisu pokazali sluh, a ni ne treba se čuditi, nešto sa sluhom opasno ne štima, čuli su deset prosvjednika, a nisu ni trznuli, na nekoliko desetaka tisuća prosvjednika koji su malo niže, na Trgu skandirali, da žele smjenu, njihovog koalicijskog partnera.
Vuk sit a koza cijela. Novi adut u rukama, svaki predizborni skup, od sada će ćuti hvalospjev, o velikoj brizi za umirovljenike, a nema veze, što je korisnika, te najprije, socijalne, mjere, za jedno 500 tisuća manje, nego je bilo 2008 god, u doba najveće krize, do sada.,
Još jedna akcija u tijeku. Na brzinu, prije izbora, a u svrhu kampanje, uvodi se naknada za starije bez prihoda,tzv.Socijalna mirovina. Iako je, u velikoj  to mjeri, samo  zamjena imena, mjere, isti novci, isti korisnici, Nešto što se zvalo socijalna pomoć, sada postaje naknada, razlika je samo, što neće biti bitan imovinski, već samo prihodovni, cenzus.
Nova prilika za nove, stare muljatore, nešto što se moglo kontrolirati okom, sada se mora do istine doći istragom.
Ovdje nije bitna ni cijena ni štednja, već je bitna poruka, baš taman u pravo vrijeme, s pravim odabirom interijera, bit će to slika socijalne države, u koju će se moći ugledati mnoge druge Europske države,baš kao i u borbi protiv korone.
Za sada, na snazi ostaje preporuka, za ostani u kući i ne bi čudilo, da pored kontejnera stoji kakav redar, da upozori stare i siromašne ljude, da iz kontejnera vreba virus, da su oni tu radi njihovog zdravlja , da je bolje biti živ i gladan.
Dr Markotić je jučer doduše, nehotice, rekla jednu svevremensku istinu. Rekla je
 : “ŽIV ČOVJEK SVE MOŽE, A MRTAV, NIŠTA VIŠE! “
Neka i na tome ostane, ostanimo pod svaku cijenu živi, da se konačno riješimo licemjera koji o siromaštvu umirovljenika, pričaju u odijelu koje košta 4 prosječne mirovine, njihovo dostojanstvo gazi, u cipelama od 500 eura a za cijeli stajling, od automobila do šofera, frizure i parfema nije dovoljna prosječna mirovina jednog manjeg grada.
Dragica Trumbetaš


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika