Podjeli

Izlaganja dr. Josipa Stjepandića prigodom predstavljanja knjige „IX. Bojna ‚Rafael vitez Boban‘“ u Tisnom 8. kolovoza 2022:

Knjiga koju danas predstavljamo jedna je u nizu o temi Hrvatskih Obrambenih Snaga (HOS) te pozdrava ‚Za Dom spremni‘. Iznimno plodonosnog autora u ovome krugu mislim ne treba predstavljati. Meni je posebno veselje svaki puta kad dobijem njegovu novu knjigu, a sudjelovanje u predstavljanju posebna čast, koju ove godine usprkos Coroni imam već drugi put. Pogotovo u Tisnom, koje od lani spada u moje najbliže susjedstvo.

Što je Rolls-Royce medu automobilima, to je naš akademik među znanstvenicima i spisateljima. Dok se za RR ne navodi snaga motora (u konjskim snagama ili kilovatima), nego se kaže da ih je DOVOLJNO, te je preispitivanje nepotrebno, kod našeg akademika se može, budući da je teško prebrojati njegove mnogobrojne radove, kazati da mu je znanstveni opus usporediv s opusom manjeg sveučilišta.

Referentna baza podataka Scopus, koja bilježi sve radove objavljene po strogim znanstvenim kriterijima, vodi 791 njegov rad. Za usporedbu po istim kriterijima, Sveučilište u Zadru, sa svim svojim djelatnicima otkako postoji objavilo je 1652, Sveučilište Mostar 1099, a Sveučilište Dubrovnik 952 rada.

Povrh toga dolazi domoljubna publicistika. Tu bi akademik uskoro po broju objavljenih knjiga mogao premašiti broj matematičkih radova.

Akademik se bavi isključivo domoljubnim temama i to na svoj osebujan način, s puno logike i fantazije, te ponešto ironije.

Činjenica da se nalazimo u dvorištu Župnog dvora a ne u mjesnoj dvorani, vrlo rječito govori o onima koji upravljaju ovom općinom.

Tako je i s izdavaštvom u Hrvatskoj. Dok država preko svojih ministarstava i povjerenstava u značajnom udjelu financira objavljivanje protuhrvatskog duhovnog smoga, literatura našeg akademika prepuštena je potpuno odluci čitatelja i ponekog sponzora.

Sve na čast onima koji vode kulturnu politiku u Hrvatskoj.

Sada nešto o sadržaju knjige.

Knjiga sadrži mnogobrojne objave autora o neiscrpnoj temi HOS i ZDS.

Hrvatske Obrambene Snage bile su dragovoljačke postrojbe, koje su osnivali pripadnici Hrvatske Stranke Prava u vrijeme kad se moglo naslutiti da je rat neizbježan. Tipična paravojna postrojba, reklo bi se. Pripadnici su bili u dragovoljci, koje nisu primali u policiju i Zbor narodne garde iz dobro poznatih razloga: nisu bili služili vojsku, nisu bili punoljetni, žene, stranci itd.

Stoga nije nimalo slučajno da su Jean-Michel Nicollier te Thomas Crowley bili pripadnici HOS-a.

Sve to je HOS-u od prvog dana dalo poseban karakter legende, pogotovo kod četničko-komunističkog neprijatelja.

Ne zna se je su li se više bojali crnih uniformi ili pozdrava “Za Dom spremni”.

Velika hrabrost kojom se se odlikovali pripadnici HOS-a donijela im je slavu, ali i ogroman danak u krvi.

U borbi za domovinu palo je 753 od preko 5000 pripadnika HOS-a. Vječna im bila čast i slava!

Onih nekoliko pripadnika HOS-a, koji su pali u neprijateljsko zarobljeništvo, podnijeli su zvjerske torture.

Zapovjednici Hrvatske vojske poput generala Bobetka ili generala Jelića biranim su riječima svjedočili o doprinosu postrojbi HOS-a operacijama kojim su zapovijedali.

Zato je naša dužnost neumorno ponavljati činjenice o HOS-u, jer ima i onih koji HOS posve nepotrebno ocrnjuju i omalovažavaju.

Osim broja poginulih najvažnija je činjenica da se pripadnicima HOS-a nikad nisu bavili sudovi, niti domaći niti međunarodni. Nije bilo potrebe, jer su pripadnici HOS-a svi redom bili časni ratnici.

Bio sam prije 3 dana na središnjoj proslavi Dana pobjede, hrvatskih branitelja i domovinske zahvalnosti u Kninu. Iako se površnom organizacijom od strane države ova proslava prilično guši, bio sam oduševljen koliko je sudionika, pogotovo mladih ljudi, nosilo majice HOS-a.

Koncem godine 1991. predsjednik Tuđman izdao je zapovijed da se postrojbe HOS-a rasformiraju te njihovi pripadnici rasporede u druge postrojbe.

Sve osim jedne: 9. Bojne HOS-a ‘Rafael vitez Boban’.

Da je Tuđmanu smetala ova postrojba, on bi je – onakav odlučan kakav je bio – bez krzmanja bio ukinuo. To bi trebali imati na umu ponajprije oni, koji se kunu u Tuđmana, a proklinju HOS i ZDS.

  1. bojna HOS-a ušla je u sastav 114. Brigade HV te se samoraspustila po svršetku rada 1996. godine.

Iza ove postrojbe, kojoj je predsjednik Tuđman dodijelio poseban status, nalazi se slavni ratni put, iz kojeg bih želio izdvojiti sudjelovanje u obrani Dubrovnika, točnije brda Srđ, te legendarnu obranu Škabrnje tijekom operacije Maslenica.

Na Srđ su se jugovojska i četnici već bili popeli s tenkom. Agresori i branitelji su bili započeli odbojku ručnim granatama, kad su branitelji (među njima pripadnici HOS-a) zatražili minobacačku paljbu na svoje položaje, riskirajući da sami budu pogođeni, pa su se agresori povukli i nisu više pokušavali. Sve lijepo opisano u dokumentarnom filmu iz 1994. godine.

U Škabrnji je 9. bojna preuzela mjesto tijekom protunapada ujedinjenih četnickih snaga u operaciji Maslenica, iako su na brdu Ražovljeva glavica ponad Škabrnje bile ostale neprijateljske postrojbe, koje su selo imale pod nadzorom. Škabrnja je ostala u hrvatskim rukama 43 dana, da bi opet bila okupirana nakon povlačenja 9. bojne na odmor. Sve je lijepo ispričano u TV dokumentaciji Maslenica te serijalu o generalu Gotovini.

Više puta sam imao čast biti u društvu bivših pripadnika 9. bojne HOS-a. Promatrajući sa strane: smireni, pristojni, obični ljudi, koji samo crnom bojom svoje odjeće odskaču od okoline. Kad se s njima uđe u razgovor, osjeti se hrabrost i spremnost da se, kad god bi trebalo, ponovi ono što su činili 1991. godine. Ni riječi o mržnji, uvrjedama, provokacijama, što gotovo svakodnevno doživljavamo od prekoplotaša.

To je u principu sve. Bivši pripadnici 9. Bojne HOS-a ‘Rafael vitez Boban’ su obični Hrvati, malo čestitiji, hrabriji, odlučniji, požrtvovniji od drugih. Ponos hrvatskog naroda. Hosovci.

Na sramotu svima onima, koji ih pokušavaju oblatiti, te onima, koji bi to mogli spriječiti, a ništa ne poduzimaju. Više od ironije sudbine je činjenica da ih brane ljudi poput akademika i mene, koji s njihovim ratnim putom nemamo nikakve veze.

Knjiga je svakako za preporučiti, jer nitko nema takvu neoborivu logiku kao naš akademik, pogotovo kad raskrinkava licemjerstvo politike.

Isto tako preporučam svakome da nabavi makar jednu majicu HOS-a. Jednostavno da se u svakoj prilici simbolično pokaže tko je SPREMAN.

Dr. Josip Stjepandić

Tisno, 8.8.2022


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika