Podjeli

Mjesto Splitska je jedno od mjesta grada Supetra.
Najtrofejniji alkar u povijesti je NIKOLA CERINIĆ, rođen 1844. godine u Splitskoj na otoku Braču.

Danas na dan održavanja Sinjske alke bilo bi lijepo čuti ili pročitati da se naš grad Supetar prisjetio te činjenice koja je uz važnost kolektivnog pamćenja i dobar marketinški materijal.
To bi bilo lijepo, ali se nije desilo.

Desilo se nešto drugo što je još jednom potvrdilo da je Supetar nažalost grad slučaj.

Desio se Brač film festival i Sergej Trifunović. Gospodin Trifunović je Srbin koji voli pjevati četničke pjesme i zbog toga ga naravno vole i četnici.
Ljubav četnika prema četničkim pjesmama je razumljiva, ali odakle ljubav grada Supetra prema augustu i srpskim četnicima?

Na to pitanje možda bi najkompetentnija persona za odgovor bio direktor TZ Supetar, ali to je samo možda.

Definitivno najodgovornija osoba u ovoj priči je gradonačelnica Ivana Marković.

Sinjska alka kao viteško nadmetanje nosi duboku poruku. Alka je simbol svake borbe za slobodu, za mir i ognjište, za vjeru i nadu. Ujedinjuje prošlost i budućnost, slavi čast i poštenje, običaje naših pradjedova, junaštvo i hrabrost.
Najtrofejniji alkar je Bračanin i tu je Ivana u potpunosti podbacila, a možda je i Nikola Cerinić po partijskom nauku bio ustaša?
Postoji i mogućnost da Ivana nije znala za Nikolu, ali jako mala… ta mogućnost.

Sergej Trifunović je u Srbiji, između ostalih zanimanja, raspjevani četnik i profesionalni političar. Tamo u Srbiji mu zbog tih aktivnosti razbijaju glavu – redovno. Razbijaju vjerojatno s razlogom.
Sergej Trifunović je izvan Srbije, uz ostala zanimanja, i dalje raspjevani četnik i tu je Ivana u potpunosti podbacila.
Ovo je SIGURNO znala, znala je i zašto na službenom posteru piše august, a posebno je znala zašto trebaju nove stolice koje su Supetrani kupili: da bi raspjevanom četniku bilo udobnije.

Dok u Sinju Alajčauš odaje počast suborcima i državnom vrhu, u Supetru raspjevani četnik zatvara Brač film festival na bini s koje bode u oči – august!

Dok je u Sinju prisutan državni vrh, u Supetru na zatvaranju Brač film festival nije prisutan nitko iz grada Supetra.

Alajčauš je nakon govora hrvatskim jezikom pozdravio goste na engleskom, raspjevani četnik je nakon perfektne ekavice ubacio i komentar na engleskom razumljiv samo njemu i drugarici četnikuši za koju je snimao video dok je brektao prisutnima.

Supetra i Sinjska alka, na isti dan, različiti kao dan i noć.

Tonkica Kaliterna


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema