Podjeli

“Srbi su lud narod”, reče svojedobno jedan psihijatar, Srbin

“Nismo ni mi, Hrvati, pripametni”, ponekad znam reći ja…

ponekad…

ponekad i češće…

….

04.11.2020.

….

„Najjači smo, najluđi smo“, poznati je navijački slogan, pun „te neke kao pozitive“,

kojim se pokušava naglasiti „ta neka kao izuzetnost“,

k’o ono „ekstra si“, „vrh si“, „dragi“, „kralju“, „care“, „lave“…

k’o ono „nenadjebivi smo“…

E, mi Splićani…

To je to stanje ST uma… „neobjašnjivo izuzetno“…

….

Taman sam počeo pisati sagu, u nastavcima, o otužnoj splitskoj političkoj stvarnosti,

sagu pod radnim naslovom:

„SPLIT: u raljama HDZ kokošara i krupnog HGS kriminalca“

No,

izbacit cu se načas iz te splitske otužne priče, pa ubaciti u još jednu splitsku otužnu priču,

i ova ništa manje dobro oslikava „ST stanje uma“;

….

(1)

Evo, SD piše o prvoj od 2 naslovne gradnje, odnosno – DOGRADNJI:

https://slobodnadalmacija.hr/split/broji-se-sitno-do-gradevinske-dozvole-za-dogradnju-zdravstvene-skole-u-splitu-dize-se-jos-jedan-kat-svi-ucenici-ce-konacno-biti-na-jednom-mjestu-1055705

Pa kaže:

“Grad Split objavio je javni poziv za uvid u spis predmeta Zdravstvene škole, a vezano uz postupak izdavanja građevinske dozvole za rekonstrukciju te građevine, odnosno nadogradnju u Šoltanskoj ulici, na postojećoj građevnoj čestici.

– Unatoč tome što je 2013. godine izgrađena nova školska zgrada Zdravstvene škole, nastava se još uvijek odvija na dvije lokacije u gradu – u Šoltanskoj 15 i Vukovarskoj 44.

Neposredno prije dovršenja izgradnje, promijenjen je i nastavni plan i program za obrazovanje učenika u programu medicinska sestra/tehničar, koji tom promjenom postaje petogodišnji program.

Zbog realizacije tog iznimno zahtjevnog programa, prostor novoizgrađene školske zgrade postao je neadekvatan.”

“Kako nova školska zgrada na sjevernoj strani ima četiri kata, a na južnoj dva, naš osnivač Splitsko-dalmatisnska županija je odobrila nadogradnju trećeg kata na južnoj strani nove školske zgrade.

Također, zbog nedostatka medicinskih sestara/tehničara na tržištu rada, dobili smo i uputu osnivača za povećanjem broja razreda kako bi se ublažio deficit ovog zanimanja u budućnosti.

I Grad Split je prepoznao važnost ovog projekta i izmijenio je Detaljni plan uređenja ove zone kako bi se omogućila nadogradnja – kazala nam je ravnateljica Sanja Perić.

Konačno, nadogradnjom škole, koja je već sada odlično opremljena i ima izvrsne uvjete za rad, omogućilo bi se svim učenicima pohađanje nastave na istom mjestu uz jednostavniju organizaciju nastave.

Nakon šest godina problema s fasadom koja je padala, učenici i djelatnici Zdravstvene škole napokon imaju sigurno i poticajno okruženje za učenje, te se sada mogu sigurno kretati u dvorištu škole bez metalnih ograda i straha od urušavanja fasade.”

….

Pazi ti to…

Dakle,

-škola je izgrađena 2013-te… i već po izgradnji shvatilo se da

„prostor novoizgrađene školske zgrade postao je neadekvatan”…i  to se pravda

“promjenom nastavnog plana i programa”..!!!!

-i sad će se DOGRADNJOM škole postići ta adekvatnost..!!

-e, konačno nastava na jednom mjestu..!!

-e, konačno fasada koja se neće urušavati…otpadati… „bit će pouzdana“..!!

-e, ovo se zove „odgovarajuće“ planiranje… programiranje..!!

-e, ovo se zove „odgovarajuće“ pravdanje..!!

-e, ovo je primjer klasične NEODGOVORNOSTI za javne promašaje..!!

Majketibožje..!!

Rimljani su izgradili splitski akvedukt prije 1700 godina… i još je u funkciji,

još njime voda sa izvora rijeke Jadro stiže u Split,

kapaciteti tog vodovoda bili su dostatni još stoljećima od izgradnje;

Aaaa… kapaciteti ove škole postali su nedostatni odmah po njenoj izgradnji..!!!!

Majketibožje..!!!!

….

(2)

A šta tek reći o drugom primjeru splitske javne gradnje, on je još luđi,

nedostatni kapaciteti ove druge gradnje već se znaju unaprijed kao takvi,

PONAVLJAM: znaju se unaprijed, prije izgradnje… da su nedostatni…

i ipak se grade kao takvi, kao nedostatni,

Aaaaa, kat više, dva…ili tri… riješili bi tu nedostatnost… promijenili ju u dostatnost..!!

(ta viša katnost nista značajno ne bi stršala, odudarala od okružja…)

ALI… „ST stanje uma“ to ne vidi tako

….

https://slobodnadalmacija.hr/split/preuredenje-stande-kosta-preko-40-milijuna-kuna-ali-ta-zgrada-nece-moci-primiti-350-zaposlenika-splitskog-opcinskog-suda-sad-traze-i-zgradu-hep-a-1048358

Pa kaže:

“Splitski Općinski sud idućeg ljeta trebao bi useliti u nekadašnju zgradu robne kuće Standa u središtu grada, no iako je država za rekonstrukciju izdvojila 33 milijuna kuna bez PDV-a u novu zgradu ne stane cijeli sud.

Useljenje u nove prostorije godinama željno očekuje oko 350 zaposlenika suda. No, kako sada stvari stoje u centar Splita će se nakon 13 godina iz predgrađa vratiti tek dvije trećine zaposlenika, dok će najvjerojatnije kazneni odjel i dalje ostati na Dračevcu.

Razlog tome je nedostatak prostora jer će rekonstruirana zgrada biti u istim gabaritima kao i nekadašnja robna kuća, imat će prizemlje i dva kata što je nedostatno za kompletan sud.”

“Očekujemo kako će se dvije trećine organizacijskih jedinica koje se sada nalaze na Dračevcu smjestiti u rekonstruiranu zgradu, a ako se tijekom 2021. ne započne s pripremama za preseljenje preostalog dijela suda može se dogoditi da ovaj sud ubuduće bude smješten na 14 lokacija.”

“Splitski odvjetnici, pak, drže kako je notorna činjenica da bi sud lakše i bolje funkcionirao ako bi mu svi odjeli, suci, službenici i namještenici bili u jednoj zgradi. Ali, rekonstruiranje Stande u sud smatraju tek privremenim rješenjem jer je za očekivati da će za desetak godina taj prostor biti nedovoljan i neadekvatan potrebama suda. Drže da je cjelovito i dugoročno rješenje moglo biti rušenje Stande i izgradnja nove, moderne i funkcionalne zgrade za potrebe svih pravosudnih tijela.”

“Tako bi se dobila bolja sigurnost za rad sudaca i svih djelatnika u sudu, ali i nas odvjetnika i naših stranaka. I troškovi održavanja sudskih zgrada i opreme bili bi manji pa bi se uložena investicija brže isplatila kroz te uštede. Takva bi investicija predstavljala dugoročno rješenje čime bismo pokazali našu brigu i za generacije koje dolaze, a takva akcija države bi se mogla tretirati kao dio plana sustavnog ulaganja u sudske zgrade”, rekla je Zdenka Monterisi, predsjednica Odvjetničkog zbora Splitsko-dalmatinske županije Hrvatske odvjetničke komore.”

“Neslužbeno se doznaje da će se tijekom rekonstrukcije postojeće građevine osigurati i konstruktivne pretpostavke za mogućnost nadogradnje još jednog kata pa bi s obzirom na to Ministarstvo pravosuđa i uprave moglo zatražiti lokacijsku dozvolu za nadogradnju te dodatne etaže koja bi pokrila onu jednu trećinu zaposlenika suda koji u nedostatku prostora u Standi trebaju i dalje ostati na Dračevcu.

Arhitekti ukazuju da bi bila šteta tu konstruktivno moguću nadogradnju ne iskoristiti u kontinuitetu već započetih radova, za dobrobit suda i građana Splita.”

Dakle, odvjetnici i arhitekti pokazuju „zrnce razuma“…

ALI…šta je s onima koji odlučuju..!?

Evo, šta je… gradi se

Gradi se po prvotnom planu… grade se NEDOSTATNI kapaciteti..!!

….

https://slobodnadalmacija.hr/split/na-temeljima-gole-stande-nice-zgrada-novog-opcinskog-suda-usprkos-milijunima-koliko-ce-sve-to-kostati-bit-ce-pretijesna-za-sve-sudske-zaposlenike-1052508

Pa kaže:

„Krajem proljeća počela je rekonstrukcija bivše Dalmine robne kuće Standa u Gundulićevoj ulici, koja bi se punih 15 godina od famozne “trampe” Ministarstva pravosuđa i Željka Keruma (Kerum njima Standu, oni njemu bivšu vjenčaonicu) konačno trebala pretvoriti u zgradu Općinskog suda.

Praktički nova zgrada na temeljima stare radi se po projektu Jerka Rošina, sve to košta oko 40 milijuna kuna, koje je RH dobila darovnicom Kraljevine Norveške.

Radovi bi, bude li sve po planu, trebali biti gotovi do idućeg ljeta, a rekonstruirani bi objekt, za razliku od srušene Stande, trebao imati i prozore.

Kroz njih, ipak, neće moći gledati svih 350 zaposlenika suda, koji već godinama rade u krajnje neadekvatnim prostorima bivše vojarne na Dračevcu. Nova zgrada suda bit će im tijesna, a predsjednica Suda Marina Boko već je najavljivala kako im je interesantna i obližnja HEP-ova zgrada u koju bi se smjestila trećina sudskih djelatnika za koje neće biti mjesta u Standi.”

….

Iiiiiiii…šta reći na ovo..!?

Šta pametno reći..!?

Teško išta…

Jer ovo je zbilja za onu poznatu izreku: da ti pamet stane..!!

 

Ivanko Dajak


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema