Podjeli

Vodnjan, malo istarsko mjesto za koje svi znaju. Ono što mnogi ne znaju jest činjenica da je Vodnjan prije drugog svjetskog rata bio izuzetno poljoprivredno mjesto; tu su se proizvodila poznata maslinova ulja, ali i druge poljoprivredne kulture. Vodeće obitelji u tim poslovima bile su talijanskog porijekla, a nakon rata je krenula nacionalizacija što je utjecalo i na razvoj poljoprivrede u tom kraju. Srećom, postoje ljudi koji su shvatili sve potencijale tog kraja, tako da je Vodnjan već dugo opet poznat kao jedna od vodećih mikroregija u svijetu za proizvodnju maslinovog ulja, a iskorak rade i njihovi vinari.

Jedna od tih vinarija je i Medea.

Njihov Montiron  znaju svi ljubitelji malvazije, a merlot Punta Greca definitivno spada među 5 top merlota Hrvatske. Naravno, tu je i njihova bazna linija vina koja je trenutno možda i najbolji omjer cijene i kvalitete na tržištu. Salvela, njihova linija maslinovog ulja, je nešto što znaju svi tako da možemo reći da je to definirana i od potrošača prepoznata tvrtka.

Pred koju godinu javnosti predstavili  svoju kušaonu i počeli raditi vođene degustacije na kućnom pragu. Predivna kušaona koja obiluje s pregršt inovativnih rješenja ostavit će vas bez daha, a odlična vina i fantastična ulja prate i vrlo fini zalogaji jer Medea pazi na svaku sitnicu.

Kako razmišlja njihov enolog, mladi Marko Krstačić, pogledajte u ovom videu:

https://www.youtube.com/watch?v=CLzBg2rmoFs

Da bi sljubili Punta Grecu i fenomenalni steak, krenuli smo putem Brtonigle, u konobu Morgan.

Kada pričamo o hrani i vinu, za sommeliere, enologe i općenito ljude u toj branši, posebna i najteža disciplina svakako je sljubljivanje hrane i vina. Ako uspijete odlično ili, usudimo se reći, savršeno sljubiti hranu i vino, dobivate sasvim novu okusnu senzaciju jer vam se događa da vino podiže sve ono dobro u hrani, a hrana sve ono dobro u vinu. i za sve nas koji spadamo u prave hedoniste, to je jedan od većih užitaka. Kako to radi ekipa konobe Morgan, sommelierka Nedeljka Krupljan i sous-chef Vjekoslav Podunavac, pogledajte u sljedećem videu:

https://www.youtube.com/watch?v=5OankdTSM6g

Na brdu iznad Brtonigle, makadamskim putem kroz vinograde i polja, put vas vodi do moderne konobe Morgan koja se ponosi tradicionalnom kuhinjom i živi svoj – istarski san. Moderno dizajniran interijer i intimna atmosfera unutrašnjosti lokala u kontrastu je sa šarenom i živopisnom terasom s koje puca predivan pogled na zelenilo našega najvećeg poluotoka. Filozofija konobe Morgan je nuditi svojim gostima samo tradicionalna jela spremljena sa sezonskim namirnicama po tradicionalnoj recepturi.

O konobi Morgan koja već nekoliko godina ima preporuku u Michelin vodiču, razgovarali smo sa suvlasnicom, Anom Morgan.

Tomislav Stiplošek


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema