Podjeli

Da je status koji je jučer na svom FB profilu objavio Boris Milošević https://www.facebook.com/boris.milosevic.37/posts/10158651629819797   bio objavljen nekoliko dana ranije odnosno prije cijelog niza njegovih i Pupovčevih „mudrih“ izjava u kojima ni jednom nisu dali jasan odgovor na pitanje da li će 05. kolovoza nazočiti u Kninu na obilježavanje 25. obljetnice VRO Oluja, onda bi isti imao sasvim drugačije konotacije od onih koje se sada same po sebi nameću. Sam sadržaj objave bi i osobno uz neku riječ ili rečenicu koju bih dodao potpisao, no kako je sve to ipak napisano i objavljeno nakon puno toga prethodno izrečenog onda status potpredsjednika Vlade RH Borisa Miloševića možemo slobodno označiti onime što u stvari i jeste, a to je naknadna pamet odnosno pokušaj popravljanja nepopravljive štete koja je već počinjena.

Da je navedeni status bio objavljen prije onih izjava koje su sadržavale pojmove poput onoga da treba „imati želudac“ za obilježavanje VRO Oluja u Kninu, i prije no što je u kontekstu obilježavanja 25. obljetnice spomenut slučaj Grubori te dogovorena svojevrsna „trgovina“,  onda bi danas sve ovo što se događa u svezi 25. obljetnice i nazočnosti Borisa Miloševića kao predstavnika SDSS-a na obilježavanju 25. obljetnice VRO Oluja sasvim sigurno imalo potpuno drugačije značenje, ali nije, i ma koliko god se sada neki pokušavali truditi kako bi dokazali iskrenost i dobre namjere, ništa se tu više ne da popraviti. Još jedna veoma dobra prilika za pozitivan iskorak u poboljšanju međusobnih odnosa i razumijevanja je tako nepovratno otišla u vjetar, ili bi slikovito nogometnim rječnikom mogli kazati kako je još jednom zapucan čisti zicer.

Tko je pogriješio??

Vjerojatno svi involvirani u jednom dijelu, no nekako se nameće da su najviše odgovorni za ovaj „pomirbeni“ fijasko oni koji su ulazeći u Vladu RH očito mislili da i dalje mogu kalkulirati, politizirati, pa na koncu moguće je i ucjenjivati HDZ na nekim temama kao što je ZDS ili obljetnica VRO Oluja. Poznajući Andreja Plenkovića vjerujem kako je on bio uvjeren da su samim ulaskom u Vladu predstavnici SDSS-a pristali biti i potpuno lojalni članovi Vlade kojima neće ni pasti na pamet da problematiziraju neke teme, a posebno sada kao članovi Vlade ne na temama poput obilježavanja obljetnice VRO Oluja ili nekim drugim važnim datumima kojima je obilježena novija povijest Hrvatske.

Milorad Pupovac, koji po mnogima vodi glavnu riječ u SDSS-u,  je ovaj puta u svojoj poznatoj filozofskoj odlučnoj neodlučnosti, moguće je, učinio veliku „grešku“, i tako umjesto iskoraka ka pomirenju proizveo bijes kod Hrvata i Srba. Kod Hrvata zato jer je nazočnost potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića 05. kolovoza u Kninu uvjetovana posjetom potpredsjednika Vlade Tome Medveda 24. ili 25. kolovoza Gruborima što je u stvari očita namjera stavljanja dvaju događaja koji međusobno nemaju apsolutno nikakve veze u isti kontekst, kontekst u kojem se VRO Oluja izjednačava sa ratnim zločinom. Nitko normalan ni dobronamjeran na tako nešto ne smije pristati. Kod Srba ili bolje kazati kod članova i simpatizera SDSS-a sama nazočnost nekog iz njihovih redova 05. kolovoza u Kninu izaziva bijes jer oni za razliku od Hrvata i cijelog svijeta VRO Oluja smatraju etničkim čišćenjem.

Kako je očito da je sve otišlo u potpuno „ne/željenom“ smjeru, možda bi za sve u ovom trenutku ipak bilo bolje da potpredsjednik Vlade Boris Milošević ove godine 5. kolovoza ipak ne dođe u Knin, kao i da uz neko primjereno sredstvo za zalječenje svojih „želučanih tegoba“ pričeka neku drugu priliku za širenje dobrih međunacionalnih vibracija…

…  a njih će, ako mandat odradi do kraja, biti koliko god mu srce poželi!!!

U Zagrebu, 02.08.2020.

 

Predsjednik BUZ

Milivoj Špika


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema