Podjeli

S obzirom da su mnogi pretjerano opterećeni s pitanjima o tome kako će se rezultati lokalnih izbora u Zagrebu nepovoljno odraziti na izgradnju Dinamovog stadiona na Maksimiru, pa i na sami Dinamo, kao inicijativa za stadion bismo se kratko osvrnuli na to.
Moramo ponoviti kako takva pitanja i sumnje nemaju baš realnu podlogu. Politika se nema što, ne smije, pa i neće miješati u nešto gdje za to niti ima formalno-pravne osnove, niti nadležnost i ovlasti za to. Politika, gradonačelnik i gradska skupština ne mogu i ne smiju uvjetovati donošenje odluka iz svoje domene sa stvarima u koje se zaista ne bi smjeli miješati niti imaju zakonske osnove za to.
Donošenje odluke o davanju prava građenja se ne može i ne smije uvjetovati s nekakvim izmjenama modela upravljanja koji je usklađen sa zakonskom regulativom i koji se, osim toga, pokazao i jako uspješnim. Gradski skupštinari, gradonačelnik i gradska vlast se općenito ne smiju miješati u modele upravljanja sportskih klubova, mijenjati po svojim željama legalne statute tih klubova, voditi kadrovsku politiku tih klubova i slično. Jednostavno, nemaju za tako nešto nikakve institucionalne instrumente i zakonske mehanizme kojim bi to radili. Neovisno o njihovom svjetonazoru, emocijama koje imaju ili nemaju prema tim klubovima, osobnim preferencijama, animozitetima, idejama i stavovima o tim pitanjima… Kao što nemaju ovlasti miješati se u rad klubova poput Cibone, Mladosti, NK Zagreba, ugaslog Medveščaka, RK Zagreba i tako dalje…
Nema nikakve korelacije između stvaranja nužnih pretpostavki i uvjeta za izgradnju stadiona na Maksimiru s modelom upravljanja u Dinamu. A osim što nema pravne osnove mijenjati legalni model, nema ni racionalnog razloga mijenjati uspješan model. Ako netko smatra kako postoje neke nepravilnosti, nezakonitosti ili čak kriminal, slobodan je svoje sumnje prijaviti nadležnim institucijama, ali zagrebačka gradska skupština i gradska uprava na čelu s gradonačelnikom (tko god to bio) ni u kojem slučaju nisu nadležni za ta pitanja i ne mogu ih dovoditi u vezu s rješavanjem goruće problematike neadekvatne stadionske infrastrukture u Zagrebu.
Stoga strahove o nekakvim problemima u vezi projekta izgradnje stadiona smatramo neopravdanim. Uz to, uvjereni smo kako nitko od političara neće svjesno sabotirati projekt koji bi imao ogroman pozitivan financijski efekt na proračun grada kojeg vode. To bi značilo svjesno nanositi štetu gradskom proračunu, a sigurni smo kako si to niti jedna politička opcija u Zagrebu neće dopustiti.
Mi kao inicijativa za stadion očekujemo da bilo koja politička opcija koja dođe na čelo Zagreba, donese u najkraćem roku nužnu, razboritu, zdravorazumsku odluku o davanju prava građenja na Maksimiru GNK Dinamu, po uzoru kako je to već napravljeno u Rijeci za njihov nogometni klub.


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema