Podjeli

Susret liturgijskih zborova Vrhbosanske nadbiskupije održati će se 16.05.2020. u katedrali Srca Isusova u Sarajevu. podršku za služenje svete mise u sarajevskoj katedrali u sklopu obilježavanja 75. obljetnice Bleiburške tragedije.

I ako se ne stišavaju reakcije na najavljeno održavanje mise zadušnice u sarajevskoj katedrali koju će za žrtve Blajburga služiti vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić. Najava održavanja mise 16. svibnja izazvala je oštre osude, ali i podršku. Reagirali su i predstavnici hrvatske vlasti, tamošnji političari i crkveni cjerodostojnici.

Kako je jedan dio javnosti zgrožen s pojedincima koji će bespotrebno ispijati kave na terasama unatoč zabranama ili onima koji organiziraju privatne korona-zabave, za one koji organiziraju vjerske rituale će jedan dio javnosti pronaći već neko opravdanje ili razumijevanje. Čak i kad ti pojedinci svjesno tvrde da se rituali moraju provesti i po cijenu života, ili, kako je Parlov istaknuo, da je za “kršćane manji problem hoće li osoba živjeti 75, 80 ili 95 godina. Važno je u kakvom stanju umire, je li pomirena s Bogom.

Poznato je da je u Sjedinjenim Američkim Državama je 500 ljudi završilo u izolaciji nakon što je ustanovljeno da je svećenik zaražen korona virusom, a u Pakistanu je došlo do širenja virusa nakon povratka hodočasnika iz Irana. Razumljivo je, naravno, da se virus širi nevezano uz vjerska događanja, bilo je tu i Raznih događanja , od koncerata do nogometnih utakmica.” S toga je i od strane hrvatske upućena puna podrška Kardinalu Vinku Puljiću.

 

I ako su i u Hrvatskoj pred katolički Uskrs nastala previranja po pitanju provedbe mjera zaštite protiv širenja korona virusa i održavanja misa. Iako je Hrvatska biskupska konferencija dala potporu Nacionalnom stožeru i pozvala vjernike i svećenike da ostanu kod kuće, dogodilo se nekoliko izoliranih slučajeva koji su ugrozili mjere.

Ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman telefonski je u srijedu razgovarao s vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem te mu iskazao podršku za služenje svete mise u sarajevskoj katedrali u sklopu obilježavanja 75. obljetnice Bleiburške tragedije.

Kako se navodi u saopćenju, kardinala Puljića su biskupi iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine zajednički odabrali za predsjedatelja euharistije blajburškim žrtvama.A koje mi ne smijemo nikako zaboraviti.

 

– Unatoč pandemiji koronavirusa, kardinal Puljić i ministar Grlić Radman izrazili su zadovoljstvo što će se i ove godine nastaviti održavati kultura sjećanja obilježavanjima na Blajburgu, u Sarajevu te Zagrebu, gdje će na groblju Mirogoj državni vrh položiti vijenac i zapaliti svijeću uz molitvu, navodi se u saopćenju.

Sagovornici su, dodaje se, istaknuli važnost dostojanstvenog odavanja pijeteta pokojnima te čuvanja spomena na nevine i mučene žrtve ubijene bez suđenja. Ministar Grlić Radman izrazio je žaljenje zbog pojedinih napada na kardinala Puljića, posebno zbog činjenice da je kardinal Puljić cijeli rat proveo u Sarajevu i pomagao brojne stanovnike. Ministar je pritom još jednom zahvalio kardinalu Puljiću na služenju katoličkoj Crkvi i hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini 30 godina kao vrhbosanski nadbiskup, saopćeno je iz MVP-a Hrvatske.

 

U nadi da pojedine politićke skupine iz ovog ne izvlaće vlastite interese , kao i pojedini političari , već da se ova liturgija održi u čast poginuloj Hrvatskoj vojsci i ostalim blajburškim žrtvama. Jer se na ničijoj žrtvi ne gradi karijera s toga ostanimo skrušeni u molitvi pred Bogom.

 

 Sv. Jakov apostol kaže: „Pokaži mi svoju vjeru bez djela, a ja ću tebi djelima pokazati svoju vjeru“ (2,18)

 

Za Portal: Bez cenzure Književnica i Novinarka , Jadranka Balatinac

 

 


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema