Podjeli

Pavić Šimetin: Sankcije za djecu koja ne žele nositi maske nisu predviđene….
 Pa što bi i djecu sankcionirali?????
Maske nisu štetne…???”
Hmmmm..
Ljudi.. Nemojte da Vas lažu..
Pročitavši ovu izjavu danas, zapitala sam se : “… pa u kakvom mi to društvu živimo???..”
Sastav zaštitnih maski je  polipropilen plastika..
Maske sadrže ugljični dioksid, olovo, bakar, pa Vi procijenite koliko nas  maske ustvari štite ili truju bolje rečeno. Mnoge tvari koje cure iz maski imaju citotoksično ili genotoksično djelovanje, a neke su povezane s pojavom tumora. Druge su pak tvari teško razgradive u okolišu, što znači da se s vremenom nakupljaju, a biološko djelovanje im se produžuje.
Naime, kineski proizvođači (na primjer, kompanija P.E.T. iz Shanghaija) hvale se kako im je za izradu jedne zaštitne maske dovoljna jedna odbačena plastična boca od pola litre. Pa zar Vam to ništa ne govori!?
U Las Vegas-u kao što možete vidjeti na slici, korištene maske dobivaju novi život kao otpremne palete, palube i drvena građa u hotelima. Jednoj masci treba 450 godina da se razgradi.. Pandemija je uzrokovala porast plastike za jednokratnu uporabu koju je teško reciklirati i na kraju uništava okoliš.
Jedno je sigurno, štetne kemikalije iz zaštitnih maski ulaze u prehrambeni lanac. Izravno, kroz usta ili nos, tijekom nošenja maske na licu, ili posredno, preko onečišćenoga okoliša. Tomu procesu kontaminacije najviše su izloženi oni koji su primorani satima nositi maske: prodavačice, medicinske sestre, veterinari i drugo medicinsko osoblje,  konobari, svi djelatnici javnih prijevoza, ali ono što je najgore, na to su prisiljena i djeca u školi. Ovo je ozbiljna opasnost, posebno za djecu koja su obvezna nositi maske tijekom najvećega dijela nastave u školama.
Budite iskreni prema sebi… Koliko ste puta emocionalno umrli, metaforički  rečeno, da biste bili tako jaki? Koliko ste puta vrištali da budete tako tihi?
Dozvolite da odgovorim, za naš narod…
Bezbroj puta, svatko od nas…
Vezano uz svaki aspekt naših života..
Koliko  ste puta liječili svoje frustracije na nedužnim blagajnicama, konobarima, prodavačicama i da ne nabrajam redom.
A sada kada je u pitanju zdravlje naše djece, koja su naša budućnost, svi šutimo kao da nam je “maca popala jezik”. I živimo nažalost u uvjerenju da zabijanjem glave u pijesak situacija će se sama od sebe riješiti.
Uz dužno poštovanje ovaca, kao što stihovi pjesme “Kažu”, grupe “Dubioza kolektkv” :”.. Sve dok je ovaca neće falit vune..”.. Eto to…
Tijekom zadnjih godina oduzeto nam je dostojanstvo i pravo slobode govora… Pa ispada i da nismo demokratska država.
Pod hitno su potrebna nova istraživanja, ali i nove regulacije proizvodnji maski, kako bismo smanjili štetne učinke za ljudsko zdravlje i okoliš.
Mi kao zemlja imamo mnogo potencijala.
Samo neznam dali uopće ima sredstava u proračunu za ulaganje u proizvodnju  cjepiva i zaštitnih maski te tako i povećati zaposlenost u Hrvatskoj, te smanjiti odlazak mladih ljudi i obitelji u inozemstvo…
By Emanuela Mimica


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema