Podjeli

Prošlog tjedna obilježena je 75. obljetnice savezničkog iskrcavanja u Normandiji koja je predstavljala prekretnicu u Drugom svjetskom ratu i bila uvod u konačni poraz nacističke Njemačke odnosno Sila osovine. Događaj je okupio vodeće čelnike savezničkih zemalja, ali i Njemačke koju je predstavljala Angela Merkel. Međutim u tu manifestaciju uključila se i jedna fantomska skupina hrvatskih branitelja, što je objavljeno u plaćenim oglasima na cijeloj stranici „Jutarnjeg lista“ i „Večernjeg lista“. koje je ni manje ni više platila Hrvatske elektroprivreda (?!)
Prije svega treba postaviti pitanje kako su i koliko povezani Hrvatska i Hrvati s tom najvećom vojnom invazijom u Drugome svjetskome ratu. U to doba 1944. godine Pavelićeva Nezavisna Država Hrvatska bila je dio Sila osovine i štoviše bila je službeno u ratu sa Sjedinjenim Američkim Državama, jer ga je NDH proglasila Americi 1941. godine zajedno s drugim kvinsliškim država u Europi nakon japanskog napada na Pearl Harbor. Međutim ako je Hrvatska bila u ratu s Amerikom, to ne znači da su svi Hrvati bili na strani Sila osovine. To se osobito odnosi na hrvatske doseljenike u Sjedinjene Države koji su kao lojalni Amerikanci podržali ključno američko sudjelovanje u invaziji na Normandiju. Hrvatska dakle nije bila službeno dio krvave savezničke invazije na Normandiju, ali Hrvati u širem smislu jesu.

Ako je tome tako, onda u sadašnjim okolnostima ne može sa stajališta nove hrvatske politike prema povjesnim događajima u Drugome svjetskom ratu to biti privatna inicijativa umirovljenog pukovnika Valentina Rajkovića, predsjednika ogranka HVIDR-e u Novom Zagrebu Istok i Novi Zagreb Zapad. On je s nekoliko svojih suboraca, ali uz sudjelovanje hrvatskog veleposlanika u Francuskoj Filipa Vučka posjetio groblje poginulih američkih vojnika pkopanih u mjestu Colleville sur Mer, među kojima je i značajan broj američkih Hrvata. Ministarstvo branitelja je na upit ovog portala odgovorilo da nema nikakvu vezu s ovom inicijativom, niti je financiralo put samozvane hrvatske delegacije na svečanost obilježavanja 75. obljetnice savezničkog iskrcavanja u Normandiji. Hrvatska matica iseljenika bavi se prvenstveno prigodničarskim događajima, iako je ona najpozvanija ne samo da istražuje nego i da sudjeluje u događajima koji ukazuju na značajno sudjelovanje američkih Hrvata u važnim povjesnim događajima njihove nove domovine. Nedavno je prikazan dokumentarni film u produkciji Hrvatske televizije o američkom Hrvatu Peteru Tomiću (Hercegu), dobitniku najvišeg američkog vojnog odličja „Medalje časti“ koji je prilikom japanskog napada na Pearl Harbor herojski poginuo na pogođenoj krstarici „Utah“. Na neki način plaćeni oglas u dvjema dnevnicima je profesionalna pljuska tim novinama, jer je ono što je u tom oglasu napisano i te kako značajno sa stajališta informiranja javnosti o američkim Hrvatima koji su dali živote za pobjedu nad fašizmom. No o uređivačkoj politici dva dnevnika suvišno je govoriti sa stajališta hrvatskih nacionalnih interesa jer ih oni ne samo ignoriraju nego zagovarajući politiku tzv. zapadnog Balkana rade protiv njih, pa im u skladu s takvom politikom nije zanimljivo ukazivati na hvale vrijedne žrtve Hrvata u Drugom svjetkom ratu, kao što je to bilo i prilikom iskrcavanja u Normandiji.

Ako je dakle činjenica da jesu s nacionalnog stajališta mjerodavne institucije propustile uključiti se na dostojanstven način u obilježavanje 75. obljetnice savezničkog iskrcavanja u Normandiji, postavlja se pitanje kakve veze ima Hrvatska elektroprivreda s tim događajem. Budući da je HEP od vrha do dna umrežen u sveobuhvatnu korupciju, onda se odgovor na to pitanje upravo nalazi u toj sferi. Umirovljeni pukovnik Valentino Rajković je vrlo blizak s predsjednikom Uprave HEP-a Franom Barbarićem i njegov je lobist u poslovima javne nabave koja je rak rana koruptivnog poslovanja Hrvatske elektroprivrede o čemu je ovaj portal u više navrata izvješćivao. Objavljivanjem plaćenog oglasa u tim novinama HEP je osigurao poziciju da se u njima ne piše o prljavim poslovima u vodećoj državnoj energetskoj tvrtki, a s druge strane pukovnik u mirovini Valentino Rajković dobio je publicitet koji je platio njegov prijatelj predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić. To je jasan odgovor na postavljeno pitanje u naslovu ovog teksta.

Anđelko Jeličić


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema