Podjeli

                                Korupcijski kriminal u HEP-u kao na tekućoj traci

Strateški najvažnija državna tvrtka Hrvatska elektroprivreda d.d. s jedne se strane nalazi se u fokusu interesa moćne poslovno-političke skupine koncentrirane oko glavnog snabdjevača Hrvatske ruskim plinom „Prvog plinarskog društva“, dok je s druge strane tvrtka opterećena brojnim korupcijsko-kriminalnim aferama od vrha do dna. Što je i te kako važno odgovornost za takvo stanje u HEP-u snose ne samo rukovodeća tijela tvrtke na čelu s Upravom koju odnedavno vodi pouzdanik premijera Andreja Plenkovića Frane Barbarić, iako nije po svojim kvalifikacijama odgovarajuće stručna osoba za tako odgovornu dužnost, nego i Vlada na čelu s premijerom Plenkovićem i resorni ministar Tomislav Ćorić.
Kad je u pitanju interes moćnog poslovno-političkog lobija koji je bacio oko na HEP treba podsjetiti da je potajni igrač u toj skupini upravo sam ministar zaštite okoliša i enegetike Tomislav Ćorić koji je manipuliran iz pozadine s djedom Vukašinom, zatim prodavačem električne energije Hrvatskoj Vukom Hamovićem, direktorom Prvog plinarskog društva Pavlom Vujnovcem, te Vojinom Lazarevićem. U cijeloj priči na određen način više ili manje sudjelovali su svojedobno i Ivan Šuker,Jadranka Kosor, Ivo Sanader, Jozo Petrović i Stipe Mesić. Financijska moć spomenutog lobija koji prikriveno podupire ministar energetike Tomislav Ćorić počiva u političko-poslovnoj skupini koju sačinjavaju ( HDZ-HNS) bivši ministar Ivan Vrdoljak, Ante Ćurić, član Uprave HEP-a Petar Sprčić, član Uprave HEP-a Nikola Rukavina, Zoran Gobac, potpredsjednik Hrvatskoga sabora i HDZ-a Milijan Brkić, Josip Jurčević. Jedan nedavni detalj otkrio je pravu političku snagu Tomislava Ćorića. Prilikom nedavne smjene Marija Gudelja s mjesta predsjednika Uprave tvrtke Hrvatski operator prijenosnog sustava (HOPS) kao dijela HEP-a, čemu se navodno usprotivio predsjednik Uprave HEP-a d.d. Frane Barbarić iza kojeg stoji autoritet premijera Andreja Plenkovića, Tomislav Ćorić je premijeru, prema tvrdnji jednog tjednika odlučno odbrusio „Ili on, ili ja.

U takvom okruženju i u takvim okolnostima sasvim je razumljivo da umreženi organizirani politički kriminal s korupcijom koja je rak-ran našeg društva ima plodno tlo i u HEP-u kao što je to uostalom na raznim razinama u cijelome hrvatskome društvu. U sljedećih nekoliko slučajeva ilustrirat ćemo kako korupcija i kriminal caruju na svim razinama u Hrvatskoj elektroprivredi, ali ga prešutno toleriraju i državni organi koji bi trebali voditi računa o tome što se događa u najvažnijoj državnoj tvrtki.
Budući da je interna kontrola samo mrtvo slovo na papiru, djelatnici u HEP-u koriste se jedinom metodom koja im stoji na raspolaganju, a to su anonimna pisma, da upoznaju javnost o prljavim poslovima pojedinaca na rukovodećim dužnostima u HEP-u. U jednom takvom pismu anonimna osoba želi upoznati primatelje na „nedopuštene kaznene radnje člana Uprave HEP-a Petra Strčića i direktora HEP Trgovine Ante Ćurića. U pismu se zahtjeva da se provjere ugovori o uvozu i kupovini električne energije preko tvrtke Vuka Hamovića najvećeg distributera električen energije na prostoru bivše Jugoslavije. Navodi se da njih dvoje već dugo posluju s Vukom Hamovićem i uzimaju veliku proviziju, a sve to uz odobrenje predsjednika Uprave HEP-a Frane Barbarića. Da bi se potkrijepile ove tvrdnje u pismu se navodi da su Sprčić i Ćurić izgradili u luksuznom dijelu Zagreba urbanu vilu u ulici Prećac gornji 7 i 7A, što kako se tvrdi sigurno to nisu uspjeli od plaće u HEP-u. Da bi se razjasnilo kako su oni povezani sa spomenutim političko poslovnim lobijem ukazuje se da je Sprčić vjenčani kum ministra Tomislava Ćorića. U drugom anonimnom pismu opisuju se sumnjive radnje Berislava Gluića direktora Upravljanja imovinom koji je navodno umiješan u malverzacije i korupciju u restoranu jer prilikom nabave robe traži proviziju od dobavljača, kao i prilikom sklapanja poslova s obrtničkim firmama. U istoj anonimki navodi se i slučaj direktora Sektora za ljudske potencijale Marina Leke koji je navodno prijavljen zbog prijevare a prema uposlenicima provodi mobing, dok jednu djelatnicu s kojom je u prisnom odnosu postavlja na visoko rangirano mjesto iako za to nema potrebnu kvalifikaciju.

Kako ta korupcije funkcionira na kontrolnom nivou najbolji su dokaz moja tri zahtjeva Službi za informiranje HEP-a koju vodi Zoran Vidović. U jednom od zahtjeva temeljenom na Zakonu o pristupu informacijama zamolio sam tu službu HEP-a da mi odgovori je li točno da je HEP dodijelio Fašniku u Samoboru 350.000 kuna dok je obitelji poginulih radnika u Platu dodijeljeno po 300.000 kuna, zatim zašto kasni natječaj za javnu nabavu kabela, te koliko je Sektor za korporativne komunikacije čiji je direktor Ivica Žigić dobio sredstava za 2018. godinu i kako su ona raspodijeljena. Ni nakon treće požurnice nije stigao odgovor, pa sam se potužio Povjereniku za informiranje Zoranu Pičuljanu podsjećajući ga da sam odgovor morao dobiti u roku od 15 dana. Ni tu nije bilo odgovora. Konačno nikakav odgovor nisam dobio ni od ministra Ćorića kao i premijera Plenkovića upoznavajući ih s korupcijom u HEP-u.

U svakom slučaju sve ove činjenice ukazuju da je najvažnija hrvatska javna energetska tvrtka suočena sa široko rasprostranjenom korupcijom od dna do vrha i da u njoj prešutno ili čak indirektno sudjeluju članovi Vlade na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem i ministrom Tomislavom Ćorićem. O tome šira javnost uglavnom nema pojma jer vodeći kupljeni mediji na čelu s Hrvatskom radiotelevizijom o tim slučajevima korupcije uporno šute i o HEP-u lansiraju „lažne vijesti“. Zato portal Bezcenzure.hr u interesu informiranja javnosti nastoji što je moguće više razotkriti taj organizirani umreženi politički kriminal kao dio sveobuhvatne korupcije koja je postala rak-rana hrvatskog društva. To je osobito važno razotkrivati u HEP-u kao najvažnijoj strateškoj tvrtki u vlasništvu hrvatske države koja je ugrožena pod pritiskom poslovno-političkog lobija, a iznutra ugrožena koruptivnim poslovima na tekućoj traci

Anđelko Jeličić.                                                      Nastavlja se


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Energetika