Podjeli

Električni bojleri osiguravaju toplu tekuću vodu i grijanje u kućanstvu. U posljednjim su godinama popularna zamjena za plinske bojlere jer u odnosu na njih, imaju mnoge prednosti. Električni se bojler može instalirati u bilo koju prostoriju, bez potrebe za dodatnim preinakama te ih je jednostavnije ugraditi od plinskih.

Druge prednosti električnih bojlera je što su energetski efikasniji i mogu doseći iskorištenje od 100% jer se energija ne gubi u obliku topline, te su financijski isplativiji. Iako je uz njih račun za struju veći, uz pametan odabir efikasnih bojlera, dugoročno se može uštedjeti. Kao i svih drugih uređaja, širok je izbor električnih bojlera pa je u kupovini potrebno obratiti pozornost na nekoliko faktora.

Savršena veličina za prostoriju i kućanstvo

Veličina bojlera igra veliku ulogu. Kao prvo, bojleri se mogu kretati do velikih dimenzija što si ne može svatko priuštiti zbog kvadrature. Veliki bojleri znače i veći spremnik za vodu, tj. veću količinu tople vode odjednom, no s druge ih je strane teže smjestiti u prostoriju. Pri određivanju prostora raspoloživog za bojler, treba uzeti u obzir to da se bojler ne bi trebao instalirati neposredno iznad kade ili tuš kabine kako ne bi došao u kontakt s vodom.

Dobra vijest je da su električni bojleri u pravilu manji od plinskih i odlična su opcija za stanove ili kombinaciju više bojlera u većem kućanstvu. Ako uređujete dom, proučite izbor keramike i elemenata kojima možete zakloniti bojlere, kako ne bi narušavali estetiku doma.

Dovoljno velika snaga

Budući da je uloga bojlera zagrijavanje vode, postoji spektar snage kojom on to može raditi. U pravilu je električnim bojlerima potrebno neko vrijeme da zagriju vodu, no njihova učinkovitost ovisi o veličini prostora na kojem djeluju. Prihvatljiv raspon snage je 9-12 kW za prostor od 100 m2.

Osim veličine prostora, snaga bojlera koja Vam je potrebna ovisi i o broju radijatora te slavina koje on podržava. U pravilu, svaki radijator zahtijeva dodatnih 1.5 kW snage Vašeg bojlera pa ovisno o zbroju, možete izabrati primjerenu opciju.

U određivanju prave snage, važno je biti precizan jer preslab bojler neće moći ispuniti potrebe kućanstva i često ćete ostajati bez tople vode, dok će prejak bojler uzrokovati velike račune za struju, bez stvarne potrebe.

Čim veća efikasnost

Svaki električni bojler ima oznaku efikasnosti, a ona Vam govori koliko energije iskorištava, tj. koliko se energije gubi u obliku topline. Skala se kreće od A+++ do G, gdje bojleri klase A imaju najveću efikasnost. Prosječan bojler ima energetsku oznaku tipa D, što znači da se svaki bojler više oznake može smatrati izvrsnim odabirom. 

Izrazito je bitno odabrati bojler visoke efikasnosti jer niža energetska oznaka znači veće gubitke energije što će se očitati u visokom računu za struju, bez da ste stvarno iskoristili energiju za koju plaćate. Idealna kombinacija bila bi upariti električni bojler sa solarnim panelima što mnogi i koriste u vikendicama ili u toplijim klimama. 

Kako god okrenete, električni bojler isplativiji je od plinskog, ali u izboru morate uzeti u obzir nekoliko važnih faktora.

Nikole Kljajića


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema