Podjeli

Uskoro se donosi Zakonu o obnovi od potresa uz prijedlog financiranja 60 : 20 : 20. Mada je već dulje vrijeme javnosti imala priliku dati svoje mišljenje o predloženom Zakonu o obnovi od potresa nekako se čini da ostane li Vlada pri svom prijedlogu od obnove neće biti ništa. Prijedlog zakona, barem što se Vlade tiče,  predviđa da bi financiranje konstrukcijske obnove zgrada išlo tako da 60% financira Vlada, 20% vlasnici stanova i kuća, a 20% JLS odnosno u ovom slučaju uglavnom Grad Zagreb.

Kako je jasno ga građani nemaju novaca, a Grad Zagreb čini se još i manje, postavlja se pitanje kako uopće Vlada misli obnoviti ono što je prije nekoliko mjeseci porušeno potresom.  Posebno je pitanje koje će zasigurno mnogi povući i ono o nejednakosti gađana kada je u pitanju pomoć, a misli se prvenstven o na obnovu domova nakon velike poplave prije nekoliko godina nakon koje je država kompletnu obnovu uradila na trošak proračuna.

Kako to Vlada misli objasniti da građani pogođeni elementarnom nepogodom nemaju ista prava, i tko će im to objasniti da npr. mještani potopljene Gunje nisu trebali davati učešće kao ni njihova JLS a da građani Grada Zagreba i okolice to sada moraju.  Uzmemo li u obzir da je u Zagrebu veliki broj onih kojima su stanovi oštećeni ili neupotrebljivi i sami umirovljenici, jasno je da isti neće moći sufinancirati obnovu pa se postavlja pitanje što će biti sa njima odnosno njihovim nekretninama.

Sa druge pak strane u posljednjih nekoliko godina već se nekoliko puta dogodilo da Vlada svojim odlukama posredno reže proračun Garda Zagreba koji i bez toga već neko vrijeme ozbiljno „kašljuca“ sa financijama, što znači da ni Grad Zagreb u trenutnim okolnostima vrlo je vjerojatno neće moći na odgovarajući način sudjelovati u obnovi oštećenih i razrušenih domova, ali isto tako i svoje vlastite imovine…

Vlada dakle treba hitno mijenjati svoje stajalište o 60 : 20 : 20 i u 100%-tnom iznosu pomoći svim građanima kao i Gradu Zagrebu. Ne bi bilo dobro da se najavljeni Zakon prelama preko leđa građana u kontekstu nadolazećih lokalnih izbora i utrke za gradonačelničku fotelju…. mada sve nekako „miriše“ na to.

U Zagrebu, 24.07.2020.

Predsjednik BUZ

Milivoj Špika


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema