Podjeli

U Poreču, već u satima nakon prvog potresa koji je pogodio Banovinu 29. prosinca 2020. god. krenula je „samonikla“ akcija prikupljanja pomoći za unesrećene.

Izgleda da su najbrži bili Šajete Boysi“, navijačka grupa NK „Jadran“, koji su u dvorištu bivše tvornice ribe „Školjka“ u Poreču  čitavu noć s 29. na 30. prosinca zaprimali i sortirali doista veliku količinu potrepština – deka, dječje hrane, higijenskih potrepština, namirnica i svega drugog neophodnog stradalima od potresa – koje su donosili stanovnici Poreča i okoliša mobilizirani putem društvenih mreža, dijelom aktivnošću lokalne organizacije Domovinskog pokreta Miroslava Škore. Pridružili su se prikupljanju pomoći i navijači NK Novigrad, te je već 30. prosinca iz Poreča prema Banovini krenulo prvih 6 kombi – vozila punih pomoći. Vozila za prijevoz je prvo ponudilo poduzeće „Dean Trans“ iz obližnjeg Novigrada.

Već 30. prosinca organizirano je prikupljanje hrane po vatrogasnim domovima i društvenim prostorijama u baš svim Poreču okolnim mjestima, i zapravo u čitavoj Istri: ljudi koji su se osjetili ponukanim da pomognu potresom pogođenu Banovinu je doista velik.

Denis Bernobić, vlasnik vučne službe iz Poreča je s Adriano Ukušićem, vlasnikom malog autokampa u obližnjoj Funtani organizirao vlasnike kamp kućica, te je već 30. prosinca 2020. godine iz Poreča krenulo prema Petrinji konvoj sa 16 kamp kućica; imajući u vidu i druge potrebe pogođenih potresom, kamp kućice su popunjene raznim potrepštinama potrebnima onima čiji su domovi oštećeni ili uništeni u potresu. Vlasnici kamp kućica se i dalje javljaju, pa će narednih dana stići na Banovinu stići višestruko veći broj kućica.

Hotelijerska kuća „Valamar“ sa sjedištem u Poreču je već od 30. prosinca 2020. god. stavila na raspolaganje smještaj u posve opremljenim mobilnim kućicama u svojim camping naseljima visoke kategorije u Funtani i na otoku Krku, a sa 31. prosincom je pogođenima potresom stavila na raspolaganje i smještaj – i to s punim pansionom – u Hotelu „Sanfior“ u Rapcu. Valja napomenuti da „Valamar“ nije za pogođene potresom namijenio neke „izrabljane“ kapacitete – sve su to turistički objekti s 4 zvjezdice.

Vrlo brzo su reagirale i institucije u Istri: vatrogasci i HGSS iz Istre su praktično odmah krenuli u pravcu Petrinje i drugih potresom pogođenih mjesta, a Istarska županija, gradovi i općine su već 30. prosinca 2020. god. uplatili milijun kuna financijske pomoći na žiroračun Sisačko-moslavačke Županije. Crveni Križ predano radi na prikupljanju pomoći, kao i drugdje u Hrvatskoj.

 

Dario Čehić


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema