Podjeli

Liječnici i medicinski istraživači iz Mount Sinai Health System-a i farmaceutske tvrtke Sorrento Therapeutics udružili su se  kako bi klonirali  antitijela i od njih načinili “farmaceutski koktel“ učinkovit u borbi protiv COVID-19.Uspješno su načinili koktele koji djeluju trenutno tj. daju imunitet protiv virusa odmah po primitku injekcije.

Sorrento je bio farmaceutska tvrtka usmjerena na antitijela u kliničkoj fazi koja razvija nove terapije za liječenje karcinoma. Sorrentov multimodalni, višestruki pristup borbi protiv raka omogućen je širokim imuno-onkološkim platformama, uključujući ključna sredstva kao što su  ljudska antitijela (“G-MAB ™ knjižnica”), imuno-stanične terapije u kliničkom stadiju (“CAR-T”, “DAR-T ™”), konjugati antitijela-lijek (“ADC”) i onkolitički virus kliničke faze (“Seprehvir ® “). Sorrento također razvija potencijalne antivirusne terapije i cjepiva protiv korona virusa, uključujući COVI-GUARD ™, COVI-AMG ™, COVI-SHIELD ™ i COVI-DROPS ™; i rješenja za dijagnostičke testove, uključujući COVI-TRACK ™, COVI-STIX ™ i COVI-TRACE ™.

Pratim ovu priču od trećeg mjeseca ove godine i zadivljena sam da su naučnici uspjeli u tako kratkom roku načiniti lijek kako su obećali. Prema ranijim izjavama direktora Sorrenta g. Henrya Jija  taj bi lijek trebao štiti od COVIDA19 barem dva mjeseca.

Lijek se radi od antitijela osoba koje su preboljele COVID19,tj.klonirali su antitijela koja daju najjaču zaštitu od virusa .Pri izradi lijeka  morali su  uzeti u obzir njezine mutacije kako bi terapija bila učinkovita ,a u obzir su uzete moguće buduće mutacije virusa.

Početkom ovog mjeseca Sorrento je podnio zahtjev za odobrenje lijeka  STI-2020 (COVI-AMG ™) za liječenje COVID-19 u bolesnika s blagim simptomima koji je 100 % siguran .Uz zahtjev za odobrenje  predali su  farmakokinetičku studiju na zdravim dobrovoljcima. Nadaju se odobrenju za hitnu uporabu.

Antitijelo je iznimno snažna ii sigurno za pacijenta ,te načinjena za  primjenu koja je prikladna i za  ambulantne bolesnike. Dodatni in  vitro ( u staklu, u labaratoriju) eksperimenti pokazali su svojstvo potpune neutralizacije virusa STI-2020 protiv vrlo zarazne varijante D614G SARS-CoV-2.

Sorrento je pokrenuo proizvodnju antitijela  cGMP-a ( 100 000 doza), za koje se očekuje da će biti dostupne početkom 2021. godine..

Objevljeno je da je podnesen zahtjev za odobrenje  za lijek (IND) za intravensko (IV) COVI-AMG (STI-2020) za liječenje bolesnika s COVID-19 s blagim simptomima rujnu  Sorrento je podnio zahtjev  za odobrenje FDA za  COVI-GUARD ™ (STI-1499), matično antitijelo za COVI-AMG. FDA  je odobrila te lijekove / antitijela . Sorrento neprekidno nadograđuje  znanje iz prethodnih zahtjeva za IND i iznalazi sve jača i učinkovitija  antitijela tj. Nove.

Kao što je Sorrento ranije najavio, u pretkliničkim studijama STI-2020 pokazao jse stopostotni neutralizirajući učinak (i in  vitro ( u staklu) i in vivo (unutar živoga ) ) te je u vrlo niskim dozama spriječio razvoj SARS-CoV-2 i onemogućio  zarazu zdravih stanica i pojavu  bolesti sličnu COVID-19 u pokusima na zlatnim sirijskim hrčcima.

 Sorrento je pokrenuo proizvodnju cGMP-a za proizvodnju 100 000 doza, za koje se očekuje da će biti dostupne početkom sljedeće godine.

 Sorrento također planira započeti  Ispitivanja na zdravoj populaciji kako bi brzo generirao sigurnosne i farmakokinetičke rezultate.

STI-2020 protutijelo testirano  u pretkliničkim studijama protiv više sojeva SARS-CoV-2, uključujući vrlo zaraznu varijantu D614G, trenutno globalni dominantni soj. Ukoliko sam dobro shvatila proučavaju 5 mutacija ovog virusa .

STI-2020 antitijelo konstruirano je i demonstrirano u pretkliničkim studijama kako bi se izbjeglo ADE (poboljšanje ovisno o antitijelima) koje može biti povezano s ozbiljnim nuspojavama nekih drugih neutralizirajućih antitijela i cjepiva.

Suvremeno okruženje u kojem živimo karakterizira izniman napredak znanosti Sve su oči uprte u znanstvenike i liječnike u ovim sumornim korona vremenima .Srećom znanost  nam je u različitim smjerovima i na različitim područjima pružila mnogo mogućnosti koje ljudi prije samo nekoliko desetaka godina nisu mogli ni zamisliti. Ova priča je jedna od tih priča ! No uz mnogo dobroga znanost nam je donijela i mnogo odgovornosti. A tu već ulazimo na područje morala i etike, na kojem se svaki znanstveni napredak mora vezati i uz poštivanje svakoga čovjeka i njegova dostojanstva. Zato znanost i u svojem napretku uvijek mora biti u službi promicanja cjelovita čovjeka koji se njezinim dostignućima koristi na ispravan i moralno prihvatljiv način.

Nauka u službi čovjeka !!!To je ono što nam treba , a ne u službi profita !!!

Nada Ećim Innocente

Izvor informacija službene stranice kompanije Sorrento.

15.12.2020.


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema