Podjeli

Koncertom polaznika seminara Glazbe renesanse i baroka završila je 29. orguljaška ljetna škola Šibenik.  Na orguljama Petra Nakića i Ivana Faulenda Heferera u samostanu Svetog Frane u Šibeniku 9. kolovoza izvedbama skladbi iz doba renesanse i baroka, pod mentorstvom prof. Pavla Mašića, publici su se predstavili  polaznici Ante Lapić, Paulina Cetinić, Edita Burazer, Margarita Mikulandra, Jakov Zmijanović, Roko Žmikić, Izidora Mustak, Antonela Krpan, Martin Raguž, Filip Radić i Renato Krpan. Prof. Pavao Mašić uvodno se zahvalio Samostanu Sv. Frane i ocu gvardijanu fra Josipu Ivanoviću.

U ponedjeljak, 8. kolovoza 2022. u Katedrali sv. Jakova održan je koncert polaznika seminara “Orguljska glazba 19.-21. stoljeća” i “Improvizacija”. Mladi orguljaši Roko Žmikić, Marin Roemer, Ema Huljev, Lucija Zmijanović, Dina Tomić, Antonela Krpan i Filip Radić izvedbama skladbi 19.-21. stoljeća predstavili su plodove intenzivnog rada sa svojom mentoricom prof. Natalijom Imbrišak. Koncert je završio izvedbama polaznika seminara Improvizacije po mentorstvom prof. Ante Knešaureka. Raznoliki ugođaji repertoarne glazbe, kao i vlastitih orguljskih improvizacija na najbolji su način prikazali talente mladih polaznika u akustičnom prostoru Katedrale sv. Jakova.

Svakodnevno izvrsno posječen bogat i raznolik program obilježen je nizom koncerata i predavanja eminentnih predavača. U radu Škole ove godine sudjelovalo je 7 predavača i 21 polaznik.

Koncert otvorenja održan je u ponedjeljak, 1. kolovoza 2022. u crkvi sv. Duha u Šibeniku. Nastupili su istaknuti hrvatski glazbenici: violinistica Laura Vadjon (koja je svirala na baroknoj violini Giovannija Battiste Guadagninija iz 1751. godine) i orguljaš Pavao Mašić (koji je muzicirao za orguljama Nikole Lupinija iz 1640.).

U utorak, 2. kolovoza, slovenski orguljaš i organolog Luka Posavec predavanjem za polaznike u palači Galbiani u interpretacijskom centru ‘Civitas Sacra’ izložio je niz zanimljivih tema: iskustva vlastitog obrazovanja kao orguljaša i organologa na studiju u Njemačkoj, te prikazao projekte kojima se bavi u Sloveniji. Orguljaš Pavao Mašić u srijedu, 3. kolovoza u palači Galbiani održao je predavanje o izdanjima hrvatske orguljske glazbe objavljenima posljednjih godina.

U četvrtak, 4. kolovoza 2022. održan je koncert predavača 29. orguljaške ljetne škole u Katedrali sv. Jakova u Šibeniku. Pred brojnom publikom – kojoj su se te večeri pridružili šibenski biskup msgr. Tomislav Rogić, te don Krešimir Mateša, katedralni župnik i don Šime Pleadin, katedralni župni vikar – nastupili su predavači: Emin Armano, Pavao MašićNatalija Imbrišak i Ante Knešaurek. U uvodnom se govoru voditelj Škole, prof. Pavao Mašić, posebno zahvalio Šibenskoj biskupiji koja ustrajno otvara vrata svojih crkava polaznicima orguljaške škole, a po održanom koncertu sve prisutne pozdravio je otac biskup, zaželjevši uspjehe u radu ove godine, uz izraze radovanja za značajnu, 30. obljetnicu Škole koja će se održati dogodine.

Od dva predavanja kojima se u petak, 5. kolovoza 2022. obilježila 200. obljetnicu rođenja Césara Francka, prvo je održala Natalija Imbrišak izlažući detaljan prikaz skladateljeva života i stvaralaštva, drugo predavanje održao je Ante Knešaurek. On je predstavio neke posebnosti harmonijskog jezika Césara Francka, ilustriravši ih primjerima iz skladateljeve zbirke “L’Organiste” i orguljskih korala.

U subotu, 6. kolovoza, orguljašica Ursa Ljuban održala je predavanje ‘Orgulje za najmlađe’, interaktivno predavanje za bebe, djecu i mlade, priča ispričana zvukom orgulja i glazbom Camillea Saint-Saënsa, poznatim “Karnevalom životinja”. Orguljaš Ivo Mrvelj je održao cjelovečernji koncert u Katedrali sv. Jakova. Rođen u Zagrebu, a studijem i djelovanjem vezan za Leipzig, predstavio je djela lajpciških skladatelja: Bacha, Mendelssohna i Karg-Elerta, te ovogodišnjeg obljetničara Césara Francka.

O ostavštini Božidara Grge, hrvatskog organologa i utemeljitelja Orguljaške ljetne škole, u ponedjeljak 8. 8., izlagala je dr. sc. Snježana Miklaušić-Ćeran, donoseći detaljan popis ostavštine prof. Grge, koji je 4. srpnja ove godine predan u Državni arhiv u Šibeniku i dostupan je javnosti. Posljednje u nizu ovogodišnjih predavanja održao je u ponedjeljak, 8. kolovoza, u palači Galbiani prof. Emin Armano. Višegodišnje prijateljstvo i suradnja s Božidarom Grgom na nizu organoloških projekata razlogom su odabira organoloških tema njegova predavanja kojim je obilježena 80. obljetnicu Grgina rođenja.

Koncertima polaznika 8. i 9. kolovoza, te svečanom dodjelom Uvjerenja polaznicima 10. kolovoza 2022. u Glazbenoj školi ‘Ivana Lukačića’ u Šibeniku završilo je još jedno izvrsno izdanje 29. orguljaške škole Šibenik.

Pokrovitelji 29. orguljaške ljetne škole u Šibeniku:

Šibenska biskupija, Interpretacijski centar katedrale sv. Jakova Civitas Sacra, Župni ured Katedrale sv. Jakova, Samostan Sv. Frane, Grad Šibenik,Šibensko – kninska županija, Ministarstvo kulture i medija RH, Turistička zajednica Šibensko-kninske županije, Turistička zajednica Grada Šibenika, Hrvatska udruga za zaštitu izvođačkih prava, Glazbena škola Ivana Lukačića Šibenik.

Ljiljana Zmijanović


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema