Podjeli

Stanka Gjurić, spisateljica, pjesnikinja i multimedijalna umjetnica, nekadašnji model i glumica, autorica kolumni u mnogim hrvatskim dnevnim listovima i tjednicima: Večernji list, Slobodna Dalmacija, Nedjeljna Dalmacija, Hrvatsko Slovo, Glorija…, svoje je bavljenje filmom, kao nezavisni filmski autor, u svojstvu redateljice, scenaristice, montažerke, snimateljice, producentice, itd. svojih do sada kratkometražnih filmova, započela 2006. godine.
Njezino uspješno ‘putovanje’ u tom fahu kontinuirano traje i danas. Usporedo s pisanjem (objavila je 20 knjiga), redovito snima i filmove, od kojih je do sad najpoznatiji film „Ubojite misli“ (s temom: mine u Hrvatskoj) i koji je polučio golem uspjeh diljem Europe i svijeta. Ne smijemo zaboraviti naglasiti kako je Gjurić samouka, i kako je sve što zna o filmu, naučila sama ‘sistemom pokušaja i pogreške’, ali ponajviše intuitivno, kako sama voli reći, otkrivajući čari izrade filma, posebice filmske montaže.

Teme njezinih filmova uglavnom su ljudi i njihovi međusobni odnosi, pa je s obzirom na to, snimila poveći broj kratkometražnih igranih filmova, gotovo jednaki broj kao i onih hibridne forme, zatim art filmova i nešto manje dokumentarnih. Do sada je s njima boravila na međunarodnim filmskim festivalima diljem svijeta: Francuska, Italija, Portugal, Grčka, Španjolska, Bosna i Hercegovina, Slovenija, Kanada, SAD, Egipat, Republika Južna Afrika, Argentina, Rusija, Austrija, Indija, itd.
Njezin najnoviji film pod naslovom „Link“ (iz 2021.), također je film hibridne forme – fantastike i animacije, a koji je krajem protekle godini nagrađen na filmskom festivalu u Argentini, i za koji je žiri, u obrazloženju za dodjelu Nagrade za najbolji scenarij, napisao: “Iznimno emocionalan film s izvrsnim scenarijem koji je savršeno strukturiran i koji istovremeno zadire u nekoliko kinematografskih žanrova: fantastika, animacija, fikcija, eksperimentalniu scenama veličanstvene izvedbe glumica (djevojčice i žene) iskorištavajući vizualne mogućnosti u vrlo atraktivnoj izvedbi. Bravo!”
Petominutni film „Link“, ovih je dana upravo ušao u službenu selekciju IMDb kvalifikacijskog filmskog festivala „The Clapperboard Golden Festival“ koji se održava 9. ožujka 2022. u São Paulu (Brazil).
„The Clapperboard Golden Festival“ jedinstveno je međunarodno filmsko natjecanje. To je međunarodni festival koji nastoji ocijeniti kreativni duh, kulturnu snagu i raznolikost u produkciji kratkih filmova redatelja iz cijelog svijeta.
Njih ne zanima superprodukcija, nego filmovi koji se ističu svojim umjetničkim kvalitetama.
Grupa kritičara i audiovizualnih tehničara analizira i ocjenjuje najbolje u sezoni. Manifestacija uključuje izložbu najboljih kratkih filmova svih vrsta, među kojima će biti proglašeni dobitnici priznanja u dvanaest kategorija (od najboljeg filma do najbolje filmske montaže), a najuspješniji od njih će se analizirati kroz recenzije.

“Link” je, dakle, umjetnički filmu u kojem se posebnom tehnikom montaže spaja crno-bijelo i boja u pokretnoj slici podijeljenoj po pola u svakom kadru, kako bi se vizualno odijelilo djetinjstvo od odrasle dobi u kojoj Gjurić glumi samu sebe, dok petogodišnja Dakota Bilen predstavlja Stanku u djetinjoj dobi.
Tema filma je susret sa samim sobom u djetinjoj dobi. Djevojčica koju glavni lik upoznaje je lutka koja može funkcionirati kao živo dijete samo na otvorenom, dok u zatvorenom prostoru komunicira govorom kojim se obraća glavnom liku (sebi kao odrasloj osobi).

Mladen Pavković


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema