Podjeli

Šubić kroz olujno nevrijeme na proslavu Oluje

 

Branko Šubić uspio je u svojoj misiji. Jučer (srijeda) je u ranim jutarnjim sati krenuo iz Zadra te nakon pretrčanih 46 km oko 14:30 stigao u Obrovac. Tako je odradio devetu etapu svog ultramaratona u spomen na poginule i nestale hrvatske branitelje u Domovinskom ratu. No, imao je vremena za svega par sati sna jer je već u ponoć bio start desete etape u kojoj ga je čekalo novih 57 km do Knina.

U to neobično vrijeme Šubić je morao krenuti zbog protokolarnih obveza vezanih uz svečanost proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, odnosno u Knin je morao stići do 11:00 sati.

Na startu noćne dionice djelatnica Policijske postaje Obrovac upozorila je Šubića da bude na oprezu zbog divljih životinja s kojima bi se mogao susresti. To se i dogodilo kada je naletio na skupinu divljih svinja, a srećom je taj susret protekao miroljubivo, dok je zavijanje vukova koje se čulo u daljini izazvalo tek blagu neuodu.

Pravi problemi započeli su 26 km prije Knina kada se, zbog olujnog nevremena praćenog jakim pljuskom i grmljavinom, Šubić morao zaustaviti i skloniti u automobil koji je stalno u njegovoj pratnji. Kako simbolično – olujno nevrijeme na 26. obljetnicu VRO Oluja. Ali nakon 25 minuta stanke vrijeme se stabiliziralo i Šubić je krenuo dalje.

Unatoč svim problemima u Knin je stigao nešto prije 10 sati, a potom se susreo s nizom visokih vojnih dužnosnika koji su mu svi redom izrazili podršku za njegovu akciju. Tako se susreo s kompletnim čelništvom Ministarstva hrvatskih branitelja, ministrom Tomom Medvedom, državnim tajnikom Darkom Nekićem te ravnateljom Ministarstva Dinkom Tandarom.

Oduševljenje njegovom akcijom izrazili su i načelnik Glavnog stožera OSRH, viceadmiral Robert Hranj, kao i Glavni inspektor obrane pri Ministarstvu obrane, general-pukovnik Drago Matanović. Posebno toplu dobrodošlicu Šubiću je poželio novoizabrani gradonačelnik Knina Marijo Ćaćić.

– Etapni ultramaraton na koji sam krenuo prije deset dana iz Dubrovnika, te prešao gotovo 500 km da bih došao do Knina, moj je obol proslavi 26. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Oluja. Na putu od Dubrovnika do Knina sam se zaustavio i zapalio svijeću ispred svakog spomenika poginulim i nestalim braniteljima u Domovinskom ratu na koji sam naišao. Bili su to naročito teški trenuci jer sam se podsjetio koliko je života, naročito mladih ljudi, moralo biti žrtvovano da bismo izborili slobodu i nezavisnost – rekao je Šubić.

Po završetku svečanosti u Kninu, Šubić i njegova pratnja su se prevezli do Gline odakle će sutra u ranim jutarnjim satima krenuti u posljednju, 11. etapu ultramaratona. Cilj je Brankov grad Petrinja koja 6. kolovoza slavi Dan oslobođenja grada i Dan branitelja Petrinje.

 


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema