Podjeli

Stigla su neka luda vremena.

U Zagrebu čak i pojedine emeritne profesore, istaknute hrvatske intelektualce i književnike, u ovo zimsko vrijeme, bez imalo žaljenja i stida, iz stana bacaju i na ulicu!

Naime, stiglo je pismo-dopis koje nam je emeritni profesor Sveučilišta u Zagrebu, književnik, hrvatski povjesničar, komparatist, novinar, političar i teatrolog Slobodan Prosperov Novak (r.1951.) dostavio, a u njemu crno na bijelo piše da se obraća Gradonačelniku Grada Zagreba – Tomislavu Tomaševiću, koji ga, zajedno sa svojim političkim trabantima, već više „od pet godina na način brutalan, lažljiv i građanskim običajima neprihvatljiv, govorom punim mržnje i nizom neistina vrijeđa.“ A sve zbog, kako kaže, manjeg gradskog stana na Laništu, u kojem je od 2012. godine živio i radio.

S obzirom da više nije mogao trpjeti sve „torture“ jednog Tomaševića, tim prije što je u međuvremenu i teško obolio, odlučio je vratiti taj stančić, pa je ovih dana iz njega iselio, a ključ dostavio zagrebačkom Gradskom uredu.

Za sada, dok ne nađe bolje, vjerojatno će se „vucarati“ okolo.

A vani zimi, već i sniježi…

Istina, nije ovaj istaknuti hrvatski pisac jedini koji je tako prošao. Sjetimo se tek  kako je samo prošla književna heroina Vesna Parun. Ona je također svojedobno morala napustiti stan u zagrebačkoj Dubravi, dok sjajni hrvatski književnik, domoljub i mučenik Zlatko Tomičić nikada nije dočekao da od grada ili neke književne udruge, zajedno s obitelji, iz svog jadnog stana, useli u novi. Itd. i tako redom.

Sramota je za hrvatsku kulturu, ali i za sve one koji su uz nju vezani, da šute i minoriziraju   takve već „narodne običaje“, tj. da i emeritni profesori mogu i završavaju i na ulici, ako „ne igraju“ kako aga kaže.

A Slobodan Prosperov Novak neprestano je „izigravao“  čovjeka i intelektualca koji misli svojom glavom i misli da je u ovom i ovakvom društvu dozvoljeno crno nazivati crnim, a bijelo bijelim.

E, moj Slobodane. Stigla su druga vremena. Za rečeno i objavljeno više se ne ide u „buksu“, već možebitno i na ulicu…

Nu, da ne dužimo, donosimo očajni dopis ovog pisca upućenog Gradonačelniku Grada Zagreba.

Nek se vidi, nek se zna.

Uostalom, Em smo Hrvati! – rekao je već odavno Antun Gustav Matoš.

Mladen Pavković


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema