Podjeli

Samostalni Sindikat Hrvatske
˝Sindikat Hrvatskih Veterana˝ Zadar
C.F. Bianchia 2, 23000 Zadar
počasni predsj. Matjaž-Mate Debeljak HRVI
mob: 095/364-2242
mail: [email protected]

Rukovodstvo ˝Sindikata Hrvatskih Veterana˝ Zadar zaprimilo je molbu u vezi potpore u najavljenom prosvjedu od kolegica iz ˝Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske˝
dječjeg vrtića iz Biograda na Moru koji će se održati u ponedjeljak 27.05.´24. u 14:00 sati ispred
općine.
Prema dostupnim informacijama sa kojim raspolažemo, lokalni šerif u svojstvu
gradonačelnika Biograda na Moru samovoljno određuje pravila sa kojim vedri i oblači u spomenutom gradu!
Gradonačelnik Ivan Knez odbio je sudjelovanje u kolektivnim pregovorima sa
rukovodstvom sindikata dječjeg vrtića što samo po sebi pokazuje koliko je gradonačelniku
svejedno kako će biti organiziran rani, predškolski odgoj i obrazovanje te u kakvim uvjetima će odrastati djeca u Biogradu.
Ono čemu zaposlenice dječjeg vrtića teže jest poštivanje zakona koje je donijela Hrvatska država, da se izjednače plaće odgojitelja s plaćama prosvjetnih djelatnika u osnovnim
školama kao i potpisivanje kolektivnog ugovora.
Svima koji su bili na bolovanju poslana je liječnička kontrola kako bi se uvidjela ispravnost njihovih bolovanja, grad zove doktore da im ne daju bolovanja. Kako to biva u našem društvu, građani pa i sami roditelji su podijeljeni te tako ima onih koji su uz gradonačelnika, onih koji se boje te nekolicinu koja je uz tete iz vrtića.
Kako to biva kod nas ´Inspekcija ne izlazi na teren usprkos tome što je prijavljeno niz nepravilnosti iz čega je vidljivo da od spomenutih institucija nitko ne misli na dobrobit djece´.
Prema izjavama i svjedočanstvima samih zaposlenica u dječjem vrtiću više nema tko raditi tako da rade nestručni djelatnici, studenti, pripravnici, tajnica pa čak i kineziolog. Ima zaposlenica koje rade i po 10 sati što je nedopustivo.
Nedavno smo imali parlamentarne izbore u kojima su sve političke stranke sa desne i lijeve opcije obećavale borbu u kojoj će iskorijeniti korupciju, uhljebništvo i kriminal.
Građanima su prodavali priču o boljem životu malog čovjeka gdje će prema njihovim riječima teći med i mlijeko.
Izbori si iza nas i nova vlada je izabrana iako bi se mogli zapitati imalo li uopće novu vlast? Što se promijenilo od svih njihovih obećanja! Umjesto smanjenja parazitske birokracije
koja je karcinom našeg društva dobili smo 2 ministarstva više. Traže vremena od građana da
izvide situaciju koju će zateći u preuzetim resorima. Pitamo Vas da li ste svjesni da građani
vremena više nemaju. Doveli ste građane pred zid, bacili ih u septičku jamu sa glibom iz kojeg se teško mogu izvući.
Zbog čega nam se sve ovo događa? Svjedočimo iz dana u dan pokušajima trajnog i perfidnog oduzimanja prirodno stečenih ljudskih prava i sloboda. Državna birokracija,
korupcija i kriminal uništava našu Domovinu. Na djelu je izdaja nacionalnih interesa od prodaje slavonskih ravnica, tvornica, šuma, privatizacija banaka i svega ostalog, a najveća izdaja jest protjerivanje naših mladih u EU.

Nevjerojatno je da nema novih radnih mjesta za turističke djelatnike, poljoprivrednike,
profesore, liječnike i sve ostale grane u gospodarstvu ali ih zato za uhljebe i kojekakve
birokratske parazite pronalaze iz dana u dan. Na koji način će biti sredstava u proračunu za
malog običnog građana, umirovljenika i veterana iz DR-a?
Hrvatska je suočena s rijetko viđenom bahatošću vladajućih struktura koje otvoreno krše
zakone, protupravno se bogate, korumpiraju medije te protuustavno upravljaju pravosuđem.
Svi oni koji podržavaju ovakvu politiku moraju biti svjesni da sudjeluju u rabotama
protiv hrvatske budućnosti, protiv istine i protiv osnovnih načela pravednosti.
Vrijeme je da shvatite da ste došli na poziciju Vlasti da služite svom narodu nikako obratno.

Želimo vjerovati u bolju budućnost svih građana Hrvatske Države. Onu državu koju smo tijekom Domovinskog rata sanjali, za nju se borili, ginuli i bili ranjavani. Hrvatska ne smije biti talac pojedinih lokalnih šerifa, tkz političara u izvršnoj vlasti kao ni pojedinih političkih
manjina, istih onih koji su je do jučer razarali, palili i uništavali.
U nastavku u cijelosti donosimo ˝Priopćenje za medije˝ koje smo dobili od
rukovodstva Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske.

S poštovanjem,
počasni predsj. SHVZ
Matjaž-Mate Debeljak HRVI
U Zadru, 27.05.2024.

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE

U Biogradu na Moru je najavljeno isključenje 9 radnica s rada s ciljem još jednog
pokušaja „lomljenja“ štrajka. Pred vrtić poslana policija. Gradonačelnik tvrdi da je zakon nezakonit.
Danas je Sindikat obrazovanja, medija i kulture Hrvatske, koji od ponedjeljka,
13.05.2024. provodi štrajk u dječjem vrtiću u Biogradu na Moru, zaprimio najavu za isključenjem s rada devet radnica koje su u štrajku.
Sukladno Zakonu o radu, poslodavac ima pravo isključiti s rada manje od polovice zaposlenih radnika, neovisno o tome što su isti u štrajku, uz uvjet da je prošlo osam dana od
početka štrajka, te im je dužan plaćati samo doprinose. Ovo je još jedan u nizu pokušaja „lomljenja“ štrajka u Biogradu, koji je pokrenut zbog odbijanja gradonačelnika Ivana Kneza za
sudjelovanjem u kolektivnim pregovorima.
Možda je isključenje radnika s rada omogućeno zakonom, ali sigurno nije moralno i
posebno pokazuje koliko je gradonačelniku svejedno kako će biti organiziran rani, predškolski
odgoj i obrazovanje u Biogradu i u kakvim uvjetima će odrastati djeca u Biogradu.
Podsjećamo, nakon najave štrajka, na radnice se na različite načine vršio pritisak, zbog čega su dvije radnice završile na bolovanju. Otkako je počeo štrajk, na ulazu u dječji vrtić su stavljeni zaštitari, a prvi dan predstavnicima sindikata nije bilo dopušteno posjetiti članice u
štrajku. Njih 19 je zatvoreno u malenu prostoriju od 28m2, bez dovoljno mjesta za sjedenje te im je zabranjen pristup ostalim prostorijama u vrtiću i razgovor s roditeljima.

Danas su radnice u štrajku na izlazu iz vrtića dočekali novinari, ali i policija, koja je došla na poziv v.d. ravnateljice. Nije jasno zašto je v.d. ravnateljica pozvala policiju ispred vrtića, osim što je moguće da se radi o još jednom pokušaju poslodavca da zastraši radnice u štrajku, koje se već sada nalaze u psihički izuzetno teškom stanju. Prema riječima jedne od njih, Biograd je grad iz pakla.
Istovremeno, gradonačelnik tvrdi da je Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju, članak 51. prema kojem visina plaća u dječjim vrtićima mora biti najmanje jednaka plaćama zaposlenih u osnovnim školama, te Uredba, koju je Vlada RH donijela početkom ožujka 2025.
godine, nezakoniti.
Dodatno navodi niz neistina o tome kako radnice godinama primaju božićnicu i uskrsnicu, iako su je primile samo jednom, da dobivaju trinaestu plaću, iako ju nisu nikad primile. Trošak za prehranu su primile tek u travnju, nakon što su slučajno saznale da se zaposlenicima u gradskoj upravi isplaćuje od početka godine te su i zbog toga bile primorane izvršiti pritisak.
Da slučaj bude još bizarniji, gradonačelnik se potrudio najavom privatizacije jedinog javnog vrtića u Biogradu na Moru, jer tvrdi da je to jedini način da se riješe problemi s radnicima.
S obzirom na sve navedeno, Sindikat će u narednim danima organizirati dodatne akcije kako bismo zaštitili radnice od neviđenog pritiska te se izborili za prava koja im pripadaju.
Ovim putem pozivamo javnost, političke stranke, organizacije i udruge da podrže radnice u štrajku, te zahtijevamo od Vlade RH i premijera Andreja Plenkovića, koji su donijeli Zakone koji njihovi predstavnici na terenu ne poštuju, da hitno reagiraju i prekinu ovu agoniju.

S poštovanjem,
rukovodstvo Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema