Podjeli

Krizni stožer ne zna sanirati jedan sisački dimnjak koji prijeti životima ljudi ,ogromnom materijalnom štetom .

Opasnost prijeti od dimnjaka ( na slici ispod ).na adresi Sisak ,ulica Stjepana Radića br.2,3 i 5

Građani Siska već 10 dana  nakon  katastrofalnog potresa  muku muče s dimnjakom koji prijeti njihovim životima ,njihovoj imovini i imovini HEP-a. Kontaktirali su sve institucije od lokalne razine do Vlade .No dimnjak i dalje stoji ,nadvio se crnom prijetnjom nad njihove živote .Očajni su ,iznemogli od nastojanja da riješe problem .

Armiranobetonski dimnjak  21m visok,  cca 20t težak se uslijed  potresa odvojio od pripadajuće  zgrade na adresi Stjepana i Antuna Radica broj 2, 3 i 5 .Potres mu je oštetio temelj te se ljulja  i nakrivio se prema stambeno-poslovnoj zgradi na adresi  Rimsku 4 .Prva meta dimnjaka je trafostanica Hep-a zatim poslovno-stambena zgrada koja je u potresu trenutno neoštećena na adresi Rimska 4    Vlasnici na obje prije spomenute adrese zatražiti procjenu uporabljivosti svojih građevina te je zgrada sa dimnjakom (ulica  Stjepana i Antuna Radica 2,3i5 )dobila žutu naljepnicu na kojoj je navedeno  da je potrebna  hitna sanacija dimnjaka koji prijeti padom na Rimsku ulicu. Zgrada na adresi Rimska 4 je dobila crvenu naljepnicu samo zbog ugroze od  rušenja dimnjaka!

Suvlasnica sa adrese Rimska 4 ,gospođa Jelena Mitar je, ispred svih suvlasnika svoje zgrade i ispred suvlasnika zgrade na adresu Stjepana i Antuna Radića  2,3 i 5 , kontaktirala vatrogasce, gradonačelnicu, HGSS, Elektru te desetak privatnih firmi tražeći hitnu sanaciju dimnjaka no do sada ni od koga nije pomoć došla i problem nije riješen .

Ujedno treba napomenuti da se na području ugroženom od pada dimnjaka nalazi i dječje igralište gdje građani dovode djecu!!!!Ugrožene su stambene zgrade ,trafostanica i poslovna zgrada sa obrtima  i firmama koji  su trenutno su prisiljeni zatvoriti svoja vrata zbog ugroze od dimnjaka . Volonteri dolaze svaki dan i čiste šutu koja neumorno pada uslijed neumornih potresa . EMSC izvještava o velikom broju potresa na tom području a bilo ih je oko 400 do danas . Pitanje je časa kada će se dimnjak obrušit na nesretne građane .

6.1.2021. na mjestu ugroze su bili inženjeri i potvrdili ponovo potvrdili  strahove stanara. Rečeno im je da će dimnjak u slučaju pada, a koji je izvjestan, izazivati  mini potres i urušiti će ne samo Rimsku 4 nego i okolne zgrade koje su već  stradale od potresa.

Jedan od građevinara kojeg su vlasnici kontaktirali rekao im je da se dimnjak mora prvo učvrstiti u zgradu od koje se odlijepio  ankerima u minimalnom razmaku od 1 metar kako bi se spriječio pad a zatim ga treba  rezati  dio po dio i u cijelosti ukloniti .

Nažalost savjesni vlasnici uz sav trud da sami riješe problem i spriječe još veću katastrofu ne uspijevaju pronaći firmu koja bi načinila potrebnu sanaciju i radove ,a institucije ne čine ništa .

Izgleda nevjerojatno ali nažalost  istinito da  krizni stožer i poslije iskustva sa zagrebačkim potresom u kojem su stradali mnogi dimnjaci nije u stanju sanirati ovaj sisački dimnjak i pomoći nesretnim ljudima .

Molim Vladu, krizni stožer .vatrogasce ,građevinske tvrtke i sve dobre ljude da pomognu riješiti ovu tešku situaciju .Molim vas za hitnu akciju .Kontakt ugroženih Siščana u redakciji .

 

Nada Ećim Innocente


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema