Podjeli

U crkvi sv. Blaža u Zagrebu, u subotu 8. siječnja, pjevački zbor KBFa održao je prigodni koncert „Dijete nam se rodilo“ pod ravnanjem maestra dr. sc. Joška Ćalete. Zbor „Pučki pivači KBFa“ osnovan je 2018., a sastavljen je od studenata Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, što znači da vježbaju i uspješno djeluju tek tri godine.

Program koncerta postavljen je sa 15 prigodnih pjesama, odnosno, točaka. Koncert je započeo sa pjesmama „Padaj s neba“ i „Poslan bi anđel Gabrijel“ koje je zbor izveo kod ulaza u crkvu. Prve dvije pjesme treba uzeti kao „upjevavanje“, jer je bilo malo „iskakanja“ pojedinaca. Zbor je zatim prešao u prostor ispred oltara, da bi zatim iz pjesme u pjesmu, pokazao svoje zaista visoke pjevačke mogućnosti. Pjesme su se nizale po programu, a sve zadovoljnija publika (puna crkva) uživala je u svakoj izvedbi, koja je, kako su se nizale pjesme, bila sve bolja i sve moćnija. Povremeni pijano, Ćaleta je sa zborom naprosto doveo gotovo do muzičkog savršenstva, dok je forte pokazao lijepu boju mladih glasova zbora. Ono što je zanimljivo i neuobičajeno je sastav zbora, pet mladih cura i petnaest momaka. Takav spolni raspored zbora nije uobičajen i jako ga je teško oblikovati u jedinstvo zvuka, poradi dvije teško spojive boje glasova, ali Ćaleta je to sjajno uskladio. Ćaleta, kao Trogiranin i iskusan klapski pjevač unio je malo klapskog štiha u cetingradske pjesme „Zapjevajmo zajedno“ i „Zora je zora“, što je jako lijepo zvučalo. Svježi, Bogom dani mladi glasovi solista zbora, naprosto su zadovoljili svako istančano muzičko uho bilo koga u publici, što najavljuje daljnje uspone ovoga zbora. Svakako, nakon programski ispjevanih pjesama, publika je burnim aplauzom nagradila pjevače te ih nije pustila bez obaveznog bisa od naredne tri pjesme. Ćaleta, kao pravi znalac izabrao je tri marijanske pjesme, od kojih je „Gospe Sinjska“ naprosto briljantno i moćno izvedena. Obradu pjesme „Gospe sinjska“, za zbor, posebno je pripremio dr. sc. Joško Ćaleta i to na način da je njom publici prezentirao svu kvalitetu zbora. Izvedba te pjesme ostat ću u sjećanju svakom muzičkom sladokuscu koji ju je te večeri čuo u Ćaletinoj izvedbi. Treba istaknuti, da se radi o pjesmi koja se često izvodi na Omiškom festivalu te uvijek pobere veliki aplauz omiške publike.

Da ipak ne bude sve savršeno, pobrinuli su se basovi, jer unatoč pjevačkoj kvaliteti svih pjevača, pa i basova ovog zbora, što se ne može osporiti, mi koji smo gradili pjevačku karijeru u klapama rekli bi „nikad dosta basova“. Stoga ostaje, kao sugestija Ćaleti, da se zbor pojača sa još nekim basom, čak možda i malo starije dobri, poradi one duboke i pomalo opore basovske boje koja je ovom zboru potrebna.

Svakako, koncert je po svemu zadovoljio punu crkvu slušatelja, koji su ispred crkve, gladni ovakvih muzičkih događaja, oduševljeno hvalili ovu lijepu muzičku adventsku večer i „krivce“, zbor KBFa.

Koncertu je prisustvovao i apostolski nuncij u Hrvatskoj, kome su članovi zbora, u znak sjećanja, dali jedan mali poklon.

Spoj mladih i moćnih glasova članova zbora KBFa, kojima je Bog dao, svakom pojedinom članu zbora, obilne glasovne mogućnosti, u spoju sa stručnim vodstvom maestra dr. sc. Joška Čalete, nešto je lijepo što se dogodilo na muzičkoj sceni u Hrvatskoj. Zaključno, bila je to večer koju je ovaj zbor svakom gledatelju učinio toplom, u hladnoj subotnjoj noći Zagreba.

Prof. dr. sc. Tihomir Gracije Luković


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema