Podjeli

Ja koji poznajem slova govorim da je vrlo dobro živjeti (na) Zemlji”.

Povodom obilježavanja Dana hrvatske glagoljice i glagoljaštva 22. veljače u Kući umjetnosti Arsen održan je glazbeno literarni program u kojem su nastupili učenici Glazbene škole Ivana Lukačića Šibenik i Srednje škole Ivana Meštrovića Drniš.

U literarnom programu podsjetilo se na to da je hrvatska glagoljica povijesno hrvatsko pismo, prepoznatljivo obilježje hrvatske pismenosti i kulture, te važan simbol hrvatskog identiteta. Naglasili su kako slova glagoljice ne nose samo lijep vizualni identitet, već imaju i značenje. ‘Tako primjerice, prvih devet slova glagoljskoga pisma (A = az, B = buki, V = vjedi, G = glagolju, D = dobro, E = jest, Ž = živjeti, DZ = zelo, Z = zemlji) izriču porukuJa koji poznajem slova govorim da je vrlo dobro živjeti (na) Zemlji”Ta misao iznosi stav da je pismenost temelj dobroga života. Ukazali su na njenu važnost i relevantnost u svakodnevnom životu te na važnost promicanja njezine vrednote i ljepote. „Večerašnjim programom želimo dokazati da je glagoljica izdržala test vremena, od razvoja posebnog uglatog tipa glagoljice na hrvatskom govornom području u 13. stoljeću do danas kada i dalje nastavlja biti velika inspiracija djeci i mladima“ – izrazila je učenica solo pjevanja Lucija Zmijanović, autorica literarnog programa.

Upravo je glagoljica izvor inspiracije tima ‘‘Latte art glagoljica’ kojeg je mentorica nastavnica dr.sc. Ljiljana Zmijanović, Srednje škole Ivana Meštrovića Drniš s međunarodnog 5. Milenijskog natjecanja iz kreativne industrije. Predstavnica tima Antonia Lilić predstavila je kreativnu ideju spoja glagoljice i kave, te je prikazan njihov video, dostupan na poveznici https://www.youtube.com/watch?v=Lpn_ZTzg2WA

Predstavljeno je i idejno rješenje tima ‘BF’ koji označava otok Prvić kao središte glagoljaške kulture. Njihov video možete pogledati na poveznici https://youtu.be/_Nu1EjC0Uw8

Program su vodili učenici glazbene škole Janja Aja Avdagić, Jakov Zmijanović i Antonia Lilić.

Pjevanjem su se izrazili učenici solo pjevanja Tara Šolić, Mihaela Juranić, Šimun Peran, Lucija Zmijanović, Paula Pirjak, Bepo Juričev Sudac u klasi profesorice Ane Grubić Miškić, urednice glazbenog programa, uz klavirsku pratnju profesorice Kristine Pešić. Na gitari su nastupile Lina Bandalović i Izabela Komadina, na flauti Marta Miškić i Tonka Kapitanović uz klavirsku pratnju profesorice Mare Sekso, a na trubi Josip Čubrić uz klavirsku pratnju profesorice Helene Jurin. Na kraju je srednjoškolski zbor izveo skladbu Ave Maria pod vodstvom profesorice Ane Gović Blaće.

Ljiljana Zmijanović


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema