Podjeli

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti

poziva Vas na otvorenje izložbe fotografija

FIDES ET HONOR!

autora Dražena Zetića

Knjižnica HAZU, Strossmayerov trg 14 u Zagrebu

srijeda 12. svibnja 2021. u 12 sati

Izložba Fides et Honor Dražena Zetića u Knjižnici HAZU

 

U Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Strossmayerov trg 14 u Zagrebu, od 12. do 31. svibnja 2021. može se razgledati izložba fotografija Dražena Zetića Fides et honor posvećena povijesti, te kulturnoj i prirodnoj baštini Boke kotorske i bokeljskih Hrvata. Na izložbi će biti izložen i dio građe iz Arhiva HAZU vezan uz povijest i baštinu Boke kotorske, među njima i isprava o posveti kotorske katedrale svetog Tripuna iz 1166.

Fotograf Dražen Zetić objektivom je i okom zaljubljenika u Boku kotorsku vizualno bilježio fragmente bogate povijesti, kulturne i prirodne baštine jugoistočnog prostora Jadranskog mora na kojem stoljećima žive bokeljski Hrvati koji su danas hrvatska nacionalna manjina u Crnoj Gori. Kroz motive na fotografijama, nastalima od 2015. do 2020., iščitavamo bogatu povijest svakodnevice, život između mora i planina, u okviru ribarstva, vinogradarstva i pomorstva (mornarice), ali i prisutnost vojne obrane kao neizostavnog dijela prošlog i suvremenog iskustva i identiteta ovog kraja. Bokeljska mornarica najistaknutiji je označitelj identiteta Bokelja u domicilnom prostoru, ali i Bokelja u iseljeništvu. Kroz portrete časnika, dijelove svečanoga ruha, oružje i zastave koji nam kazuju o ustrojstvu i hijerarhizaciji, upoznajemo bogatu kulturu Boke kotorske i svakodnevicu tamošnjih Hrvata. Uočava se povezanost s mornaricom i morem, razvijenost obrtništva, osobito umješnost u obradi zlata i srebra tehnikama filigrana i iskucavanja te prisustvo obrtničkih umijeća poput kožarstva i suknarstva, kao i trgovinska komunikacija od mediteranskih zemalja do orijenta. Fotografije prikazuju i heraldiku s temeljnim motivom Bokeljske mornarice „Fides et honor!” (Vjera i čast!), umijeće tradicijskog obrtništva kroz ukrase na trofejnom oružju, stijeg Bratovštine Bokeljske mornarice te mediteranske motive prirodnoga okoliša u kojemu je nastajala kultura i tradicija.

Predmeti su detaljno prikazani – njihova tekstura, odsjaji, kolorit, sjena i reljefnost, ono što ne promiče autorovu fotografskom oku. Svaki je motiv na fotografijama dobio svojevrsnu monumentalnost.

Na izložbi će biti izložen i dio građe iz Arhiva HAZU vezan uz povijest i baštinu Boke kotorske, među njima i isprava o posveti kotorske katedrale svetog Tripuna iz 1166. koja svjedoči o pripadnosti Kotora i okolnog područja latinskom kršćanstvu, a sadrži i podatke o počecima albanske državnosti. Bit će izloženi i Statut, inventar i osobe bratovštine svetog Spasitelja u Kotoru iz 16. stoljeća, rukopis Pjesme bogoljubne razne iz 1640. napisan u Budvi hrvatskim jezikom, prijepis djela Podaci o civilnoj i vjerskoj povijesti grada Kotora u Dalmaciji Kornelija Flaminija iz 1759., te Kotorska knjiga raznovrsnog sadržaja iz 1759.

Ovu izložbu možemo promatrati kao sadržajno relevantnu i zanimljivu etnolozima i kulturnim antropolozima, povjesničarima i povjesničarima umjetnosti s ciljem upoznavanja hrvatske javnosti s Bokom kotorskom (podcrtao JP).

https://www.info.hazu.hr/events/izlozba-fides-et-honor-drazena-zetica-u-knjiznici-hazu/

Podcrtao sam kraj jer i to svjedoči kakav je MEMORIDOCID napravljen u bivšoj državi kada su u pitanju HRVATI BOKE KOTORSKE.

VIDIMO SE U HAZU!

A DANAS JE 80. ROĐENDAN MOM DRAGOM PRIJATELJU, VELIKOM HRVATSKOM DOMOLJUBU I VELIKOM HRVATSKOM DONATORU  MARKU FRANOVIĆU KOME AUSTRALSKI HRVATI PRIREĐUJU VELIČANSTVENU PROSLAVU.

 

SRETAN ROĐENDAN MARKU FRANOVIĆU

Na današnji dan  08.svibnja 1941 god. rođen je u Tivtu, hrvatski domoljub, iseljenički građevinski poduzetnik, aktivist, nakladnik, podupiratelj domoljubnih i humanitarnih projekata i dobrotvor iz Sydneya,  MARKO FRANOVIĆ, počasni predsjednik Zajednice bokeljskih Hrvata u RepubliciHrvatskoj.

Dragi naš Marko želimo ti puno sreće i zdravlja!

https://zbh.hr/sretan-rodendan-marku-franovicu/

A O BOKI JE BILO DOSTA OVIH DANA (IPAK SMO USPJELI DONEKLE UBLAŽITI POSLJEDICE SPOMENUTOG MEMORIDOCIDA).

 

ZAŠTITA BOGATE BAŠTINE CILJ JE KONFERENCIJE IDENTITET HRVATA BOKE KOTORSKE

https://zbh.hr/zastita-bogate-bastine-cilj-je-konferencije-identitet-hrvata-boke-kotorske/

https://www.pilar.hr/2021/05/otvorena-znanstvena-konferencija-identitet-hrvata-boke-kotorske-u-zagrebu-6-5-2021/

Tivat: Znanstveni skup o identitetu Hrvata Boke

https://kamenjar.com/tivat-znanstveni-skup-o-identitetu-hrvata-boke/

Zagreb, na dan rođenja hrvatskog svetca  blž. Alojzija Stepinca:

https://narod.hr/kultura/8-svibnja-1898-alojzije-stepinac-rodenje-zivot-i-smrt-bozjeg-pastira

  1. na dan kada nam je Večernji list poklonio intervju s glavnim crkvenim poglavarom po hrvatskim vlastima u RH koji nam je opet govorio o našem blaženiku (podsjetit ću da na dosadašnja reagiranja hrvatskih generala, akademika, književnika… nije nitko odgovorio, a Peticiju je potpisalo 3000 hrvatskih ljudi:https://community.sumofus.org/petition/67e6d627-44c7-440c-bc35-388bb914e88f/?source=mlt):

https://www.vecernji.hr/premium/i-ljudski-je-zamisliti-se-kad-stepinac-trazi-oprez-kod-prevodenja-pravoslavnih-u-katolike-1490743

A nadbiskup Alojzije Stepinac posjetio je 1941. god. Kotor da bi prisustvovao tradicionalnim svečanostima sv. Tripuna i rekao:

“Svaki kamen Boke kotorske dovoljno jasno kazuje visoku kulturnu razinu hrvatskog življa, ujedno je najbolji dokaz, tko je zapravo autohtoni element Boke kotorske.”

Josip Pečarić


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema