Podjeli

U Hrvatskoj se već na svaki nogometni „derbi“ moraju angažirati brojne policijske snage, interventna policija i drugi, koji su obučeni i opremljeniji bolje nego branitelji tijekom rata, pa ipak i unatoč svega  na stadionima i oko njih ne može se  zaustaviti nasilje.

To je pokazao i nedjeljni derbi između Dinama i Hajduka u Zagrebu. Kao prvo, navijači Dinama gotovo su pirotehnikom koju su unijeli na stadion (a svaki od navijača se pomno pregledava!?) zapalili jedan dio tribine i prava je sreća što nitko nije nastradao.

Tko zbog toga snosi krivicu? „Navijači“ ili oni koji su ih pregledavali i „nisu“ vidjeli da na navijačkoj tribini ima pirotehnike „koliko treba“?

Ponovno se morao dogoditi  strašan incident, kao što se u nedjelju (22.5.2022.) po povratku navijača Hajduka iz Zagreba u Split  dogodio  na auto-putu prema Karlovcu, gdje se nije znalo tko koga mlati i tko u koga puca. Bilo je ranjenih, premlaćenih, bilo je svega.

„Rat“ navijačkih skupina između Splita i Zagreba pretvorio se u nešto čemu smo svjedočili na početku velikosrpske agresije.

I to pod hitno treba zaustaviti!

Nogomet više nije nogomet, a navijači više nisu navijači. (Svaka čast iznimkama).

U svemu tome velika je krivica i na upravama klubova i „šerifima“ poput bjegunca Zdravka Mamića, koji se razbacuju društvenim i inim novcima kao pijani milijarderi.

Evo, niti nogometašima niti trenerima niti menagerima nitko ništa ne može.

Takav je zakon!?

Vrijeme da se ugledamo u Engleze, koji su svojedobno također imali velikih problema s huliganima na svojim stadionima. Međutim, kad je već došlo „pet iza dvanaest“, kad je bilo i mrtvih na stadionu, potegnute su oštre kazne, tako da su i najgori vandali za kratko vrijeme postali navijači za primjer.Za to je najviše zasluga imala čuvena premijerka Margaret Thatcher, koja je pokrenula revolucionarne mjere, koje isto sada može pokrenuti i hrvatski premijer Andrej Plenković.

Za početak treba samo prepisati engleske zakone, iako su i naši relativno dobri, ali se malo kada primjenjuju.

A što su uradili Englezi da stanu na kraj huliganima koji su i na hrvatskim nogometnim stadionima već počeli biti strah i trepet?

Kao prvo, srušene su ograde koje dijele tribine od stadiona!

Svatko od posjetitelja dužan je zauzeti mjesto koje mu je označeno na ulaznici.

Zatim su donijeli zakon prema kojem se ulazak navijača na teren kažnjava  sa godinu i pol dana zatvora, izgrednicima se višegodišnje zabranjuje dolazak na utakmice, kažnjeni navijači podnose  policiji  putovnicu  četiri nedjelje prije gostovanja reprezentacije u inozemstvu, istražni sudac  dežura na stadionu, tribine, pored kamera, nadziru redari  koji nasilnika privode  istražnom sucu, nasilnicima se određuju visoke novčane kazne, a provodi se i izgon stranih izgrednika iz zemlje.

Policija je rijetko nazočna u samom stadionu, oni dežuraju izvan njega!

Pa, u čemu je onda problem da se nešto slično ne može provesti i kod nas, tim prije što je na ovaj način u Engleskoj „nogometni terorizam“ ubrzo stavljen pod kontrolu?

Mladen Pavković


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema