Podjeli

Istrčati pet maratona u pet uzastopnih dana, naročito po velikim vrućinama koje vladaju ovih dana, veliki je izazov za vrhunske ultramaratonce. Branko Šubić ne spada u tu skupinu, ovaj hrabri Petrinjac se hodanjem i trčanjem na daljinu prvi put počeo baviti 2016. kada je imao 53 godine. Ali volja koju posjeduje ovaj čovjek je nevjerojatna.

Ako ste pomislili da je nakon tih pet maratona u pet dana konačno dobio priliku jedan dan se odmoriti, grdno ste se prevarili. Umjesto odmora, Šubića je čekala šesta i najdulja etapa ultramaratona “Savudrija – Petrinja 2024” koji trči u spomen na hrvatske branitelje. Tako je danas, na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, točno u 6:00 ujutro startao iz Duga Rese i krenuo prema 52 km udaljenom mjestu Topusko.

Trasa je bila Belajska Vinica, Belaj, Gornji Velemerić, Donji Velemerić, Brezova Glava, Okić, Živković Kosa, Vojnić, Crevarska Strana, Vrginmost, Donja Čemernica, Gređani te konačno Topusko.

Već posljednja dva dana ga muči lijevo koljeno, akumulirani umor je učinio svoje, i malo bi ljudi na njegovom mjestu pronašlo snage i motiva za krenuti dalje. Ali ne i Branko. Na startu mu se pridružio ultramaratonac Petko Drakulić i trčao uz njega prvih 15 kilometara, dok je posljednjih 10 km do Topuskog uz njega bio maratonac iz Kutine Marijan Cindrić.

– Ovo je četvrti ultramaraton iz mog projekta “Branko Šubić za branitelje” i sada mogu sa sigurnošću reći da je najzahtjevniji, prije svega zbog velikih visinskih razlika s kojima sam se susreo. A ova šesta etapa od Duga Rese do Topuskog je bila najteža ne samo zato što je najduža, već i zbog akumuliranog umora. Ali izdržao sam i to je jedino što je važno – rekao je Šubić.

U Topuskom su Šubića i njegovu pratnju, a to su vozač Ivano Krusha, snimatelj i fotograf Vilim Vidanec, te “Katica za sve” Dražen Šorman, dočekali Ivica Kuzmić, načelnik općine Topusko, Miro Abramović, predsjednik HVIDR-a Topusko, te Ruža Studer, direktorica portala Moja domovina.

Sutra je na redu posljednja, sedma etapa od Topuskog do Petrinje. Prema 36 km udaljenoj Petrinji kreću već u 4 sata ujutro kako bi na vrijeme stigli na odredište jer je Šubićev ultramaraton sastavni dio programa proslave Dana branitelja Grada Petrinje i Dana oslobođenja Petrinje.

Željko Đođo


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Sport