Podjeli

Kako je nekako po svim dostupnim podacima vrh zaraze sa koronavirusom polako iza nas, a time i  sve više naznaka da bi se u skoro vrijeme polagano sve moglo normalizirati, naravno u okvirima mogućnosti, sve je više onih koji postavljaju pitanje o datumu održavanja parlamentarnih izbora. O izborima u srpnju ili kolovozu još do prije mjesec dana u HDZ-u vjerojatno nitko ozbiljno nije ni razmišljao, posebno jer je SDP iz mjeseca u mjesec bio u sve većoj prednosti, pa nije bilo nikakvog razloga da se izbori održe prije jeseni.

 

A onda se sasvim neočekivano pojavio COVID-19. Cijeli svijet se suočio sa pandemijom pa tako i Hrvatska tako da su teme vezane uz koronavirus preko noći postale gotovo jedine u fokusu javnosti i politike, a Vlada i stožer CZ preuzeli glavnu ulogu. Epidemija u Hrvatskoj je uspješno obuzdana, Vlada svojim mjerama pomaže poduzetnike, daje se novac za plaće svima koji zadrže radnike, polako se uvode mjere ublažavanja raznih ograničenja, Vlada za svoj rad nikada u mandatu nije imala veću potporu, u izbornoj smo godini, što više, u posljednjih smo 6 mjeseci roka po Ustavu za održavanje parlamentarnih izbora.

 

Dakle u trenutku kada HDZ-u doslovno sve ide u prilog je realno gledajući sasvim opravdano izaći na izbore u srpnju, posebno jer sve ono što bi moglo ili će uslijediti nakon ljeta može samo pokvariti sadašnju pozitivnu sliku i pravi trenutak za izbore. Sasvim sigurno bi potpuno isto uradila i druga strana odnosno SDP da su se našli u istoj poziciji…

 

Sa druge pak strane zakazati izbore usred ljeta bi se moglo pokazati i veoma riskantnom odlukom jer nitko u ovom trenutku sa sigurnošću ne može predvidjeti kakvo će stanje sa zarazom i raspoloženjem građana biti u tom trenutku, no teško je vjerovati da će za HDZ biti bitno drugačija od trenutne. Oporba će se zasigurno pozivati na još uvijek svježe sjećaju da se izbori nakon rušenja Vlade 2016. nisu održali ljeti jer „se ljeti usred turističke sezone i sezone godišnjih odmor“ izbori u pravilu ne održavaju što bi bilo točno ali:… Što ako se epidemiološka situacija na jesen promijeni na lošije odnosno bude takva da parlamentarne izbore uopće ne bude moguće održati??  .

 

Ono što je u ovom trenutku iščekivanja (srpanjskih) izbora zanimljivo za umirovljenike i umirovljeničke stranke će biti odabir strana, jer činjenica da i pored toga što su već dugo razjedinjene i pojedinačno relativno slabe nitko bez potpore umirovljeničke stranke ne može dobiti izbore. Da je uistinu tako jasno se vidjelo i kod posljednja dva izborna ciklusa, onih za EU parlament i predsjedničkih izbora kada je tek „šaka“ glasova po tko zna koji puta radila ogromnu razliku, razliku koja je određivala izbornog pobjednika odnosno gubitnika.

 

Nema sumnje da će biti veoma zanimljivo promatrati što će se na izborima koji slijede događati sa HSU-om kao jedinom parlamentarnom i BUZ-om kao ex parlamentarnom strankom…..

Mlivoj Špika


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Izbori