Podjeli

Malo tko jučer nije bio iznenađen objavom prvih izlaznih anketa uključujući i samo vodstvo odnosno članove HDZ-a. Toliko veliku razliku između dva glavana takmaca nije doslovno nitko predviđao još do dan dva prije izbora, a onda je u nedjelju petog dana u mjesecu srpnju ljeta gospodnjeg 2020. uslijedila stvarnost, ona stvarnost koja je još jednom potvrdila da pobjednika u velikom broju „okršaja“ u okolnostima male izlaznosti birača odlučuje brojnija vojska, a gledajući brojnost HDZ je po tom pitanju već odavno najjači.

 

I nema tu nikakve velike filozofije, jasno je svima koji prate politička zbivanja da mala izlaznost daleko najviše odgovara HDZ-u koji je uvijek u stanju motivirati dovoljan broj svoje „vojske“ birača, i upravo se to jučer i dogodilo.  Nikakvi veliki programi, mudre misli, nikakvi bakrači, ove su izbore odlučili oni koji su jučer ostali kod kuće. Činjenica je da su ovi izbori po maloj izlaznosti po svemu sudeći oborili dosadašnji rekord, a poznato je da svaka izlaznost od tek preko 50% birača ide na ruku onima koji su nasuprot vladajućima.  Koronavirus je očito odigrao veliku ulogu na samu izlaznost, no ni ta činjenica ni u kom slučaju ne može niti treba biti opravdanje bilo kome za ostvareni rezultat, uključujući i umirovljeničke stranke koje su u tom smislu najviše pogođene jer je upravo starija populacija ona koja je ove izbore zbog straha od zaraze u najvećem broju izostavila sa nedjeljnog popisa „must do“.

 

Prethodno navedeno dakako ni na koji način ne umanjuje čistu pobjedu HDZ-a kojemu još jednom čestitam na ostvarenom rezultatu, no i te kako otvara mnoga pitanja za oporbu, a posebno za najveću oporbenu stranku koja se u posljednjih mjesec dana, sudeći po rezultatu,  potpuno pogubila ne uspjevši uopće motivirati birače, ne samo svoje, već i sve one koji žele promjene. Ovako bi se moglo zaključiti da je 55% birača potpuno ili uglavnom zadovoljno svime što Vlada radi pa nije ni bilo neke potrebe izlaziti na izbore, posebno u okolnostima sve raširenijeg straha od koronavirusa.

 

Gledajući rezultat BUZ-a kojeg smo postigli sa doslovno nula kuna, sa nula minuta u nekoj TV ili radijskoj emisiji, dakle uz gotovo potpunu medijsko ignoriranje i blokadu, smo ipak čvrsto na polovini ljestvice svih sudionika ovih izbora, što uistinu i nije loš rezultat. Ostvareni rezultat se doima još i većim ako se uzme u obzir da su iza nas i neke do jučer razvikane parlamentarne stanke i pojedinci sa satima i satima u svim medijima prije i tijekom same izborne kampanje…

 

Ponosni smo na sve što smo postigli jer smo igrali pošteno i dali sve od sebe, razotkrili biračima i one kojima nije mjesto među nama umirovljeničkim strankama, no jasno je da bez medijske potpore koju su neki imali u izobilju nije bilo moguće ostvariti neki veći rezultat. Jasno je i nakon ovih izbora da našoj inicijativi za ujedinjenje umirovljeničkih stranka nema alternative, i da ka tom cilju moramo ustrajati sve dok do njega ne dođemo. Jasno je dakle da se bez HSU-a kao jedine parlamentarne stranke to neće biti moguće, baš kao što to neće biti moguće ni bez BUZ-a.

 

Mi u BUZ-u nismo sretni činjenicom da umirovljenici u još jednom sazivu Hrvatskog sabora neće imati predstavnike koji bi nešto mogli napraviti korisno za njih, ali smo zadovoljni činjenicom da smo mnogima otvorili oči razotkrivši one koji nisu dostojni predstavljati nikoga do li sebe same, one koji u nekim normalnim okolnostima po svojim moralnim osobinama ne bi mogli niti smjeli biti ni blizu nacionalnog parlamenta.

 

Predsjednik BUZ

Milivoj Špika


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Izbori