Podjeli

Uvidom u prijavljene izjave pomoćnika u nastavi, inicijativa “u nastavi pomoćnici” obratila se Uredu za obrazovanje Grada Zagreba s upitom o regresu za pomoćnike u nastavi koji još nisu dobili regres. Smatramo da se prava pomoćnika trebaju ispoštovati. Nije u redu da jedan dio pomoćnika u nastavi dobije regres, a drugi ne. Svi pomoćnici koji rade na ugovor o radu  i koji su ostvarili makar jedan dan razmjernog godišnjeg odmora tekuće godine trebaju dobiti regres.

Nepoštivanje prava pomoćnika je znak nepoštivanja prema njihovom poslu odnosno  prema učenicima s teškoćama.

Stoga nije čudno da je pomoćnika (pun / skp) sve manje, a učenika sve više.

 

Iako su koordinatori pomoćnika u nastavi slali zahtjev za regres prema Gradu Zagrebu; Grad Zagreb je odbio jednom dijelu  pomoćnika u nastavi isti isplatiti pozivajući se na netočno objašnjenje da se regres dijeli jednom u školskoj godini. Prema Temeljnom kolektivnom ugovoru, čl.59 jasno piše da se regres djeli jednom u tekućoj godini, a što je na upit MRMS (Ministarstvo rada i mirovinskog sustava) stiglo kao odgovor u Grad Zagreb.

Nikako nije isto dobili sad ili za Božić jer kad se dijeli pojedinima neka se svima podijeli i kako narod kaže:”Tko živ do Božića.” Dakle, isti kolektivni ugovor djelatnici Grada Zagreba – Ureda za obrazovanje  su dužni ispoštovati. Ovome treba dodati kako je gđa Sanja Horvatić (savjetnica u kabinetu ministrice Divjak – ministarstvo znanosti i obrazovanja(MZO)) školama dala uputu da se ugovor o radu potpiše 1. listopada 2019. iako su pomoćnici svoj rad u školi započeli 9.9.2019. Od početka je bilo riječi o ugovoru o radu da bi se naglo dogodila promjena zbog navodne promjene Pravilnika samo pitamo se kojega? Pojašnjenje smo dobili u jednom tajništvu škole te prema tome pomoćnici u nastavi ostaju bez ikakvih primanja nakon 15.7.- 15. 10.

 

Službenica Grada Zagreba, gđa Ksenija Pick prebacuje pomoćnicima u nastavi da rade na 10 mjeseci, a upravo su pomoćnici oni koji se bore da dobiju ugovor na neodređeno kako bi što duže i koliko god bilo potrebno ostali uz učenika.

 

Smatramo da ugovore nije uputno prebacivati pomoćnicima već uputiti primjedbu na MZO.

 

Tražimo od Grada Zagreba da upute zahtjev ili barem prijedlog MZO o ugovoru na neodređeno za pomoćnike u nastavi.

Pitamo se jesu li u MZO dobro proučili zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi čl. 99, stavak 9 i 10 i članak 107 jer da jesu pomoćnici ne bi danas doslovno bili bačeni na cestu 3 mjeseca već bi imali makar neki minimum za preživjeti. Nažalost, s burze rada, a ovako su ostali bez ičega.

Zatim, pitamo se zašto i kome ide u korist to što škole bez razgovora i upute pomoćnicima koji već rade kod njih na kraju školske godine ne daju informacije o raspisanom natječaju za sljedeću školsku godinu već za novu školsku godinu mijenjaju sve pomoćnike?

Nije li bolje kad se učenik naviknuo i dobar mu je pomoćnik tog istog pomoćnika i ostaviti? Zaista je neobično kad si pohvaljen da izvrsno radiš, a ne dopušta ti se da s istim učenikom nastaviš raditi!

Iz svog primjera kao pomoćnika u nastavi mogu reći svjedočanstvo učenika koji mi je rekao:”Ako ti ne ideš u tu školu i ja odlazim iz nje. Ne, ne želim više sjediti dva mjeseca bez pomoćnika sam i čekati pomoćnika.”  Da, učenik je sjedio sam bez pomoćnika i pomoći dva mjeseca. To je zapamtio kao veliku traumu i sad kad konačno ima pomoćnika i škola ga hvali; koordinatorica mijenja sve pomoćnike u školi i s ugovora o radu škola prelazi na ugovor o djelu jer je po njezinoj izjavi teško dobiti pristanak od Grada Zagreba za ugovor o radu.

Kad sam razgovarala sa stručnom službom te škole i kad sam htjela pojasniti da je to rak rana za učenike neprekidno mijenjati pomoćnike, dobila sam odgovor:”A što je dobro u ovoj državi?”

Takvo ponašanje prema učenicima s teškoćama i to od strane onih koji su zaduženi raditi za njihovo dobro, nije za očekivati. Posebno nije za očekivati da je prof. rehabilitatorica tijekom cijele školske godine primila učenika na individualni rad s njom samo jednom, kad se pomoćnik pobunio, a niti je bila tijekom školske godine na satu. Doduše, imali su profesori štrajk i bila je nastava na daljinu no svejedno je to neobično kad znamo da je učenik pod opservacijom, iz spektra autizma.

Još sasvim malo Grad Zagreb ima vremena da ispravi svoj propust i isplati pomoćnicima zasluženi regres što se mi pomoćnici u nastavi uistinu nadamo da će se to dogoditi u dobroj vjeri.

 

Inicijativa pomočnici u nastavi

Naša email adresa: [email protected]

Marija Samaržija

 

 

 


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema