Podjeli

Konačno su završili parlamentarni izbori i dobili smo dobitnike izbora, ali i gubitnike. Prvi pobjednik ovih izbora je novi i stari predsjednik Vlade Andrej Plenković. Sa svojom Hrvatskom demokratskom zajednicom osvojio je 66 mandata u hrvatskom Saboru, i svojom kampanjom je zaplavio Hrvatsku. Uspješnim vođenjem raznih kriza, sa najnovijom koronakrizom Andrej Plenković je razuvjerio i najveće kritičare. I to mu je donijelo najveći broj mandata još od vremena prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Ali, nitko nije očekivao ovoliku prevlast i ovoliko vodstvo pred SDP-om i njihovim liderom Davorom Bernardićem koji je osvojio 41 mandat. Davor Bernardić je vodio Restart koaliciju, skupa sa manjim strankama kao što je Hrvatska seljačka stranka i Istarski demokratski savez uz neke suvenir stranke. Sraz Andreja Plenkovića i Davora Bernardića završio je trijumfom zagrebačkog Dalmatinca Plenkovića, dok je Davor Bernardić podnio ostavku sa mjesta predsjednika SDP-a i otišao u prošlost. Sada su pred najvećom oporbenom strankom novi restart zajedno sa unutarstranačkim izborima koji će donijeti novog vođu SDP-a. Uz puno briga i problema.

Treća snaga ovih izbora je svakako Domovinski pokret Miroslava Škore koji je osvojio 16 mandata uz suradnju sa Hrvatskim suverenistima, koji će uskoro osnovati svoj klub u hrvatskom Saboru. Nitko ne krije da je Miroslav Škoro očekivao veći broj mandata i da će biti korektiv HDZ-u, ali i ovo je veliki uspjeh za njih. Ali na njihovu žalost, u parlamentu će biti oporba. Uspjeh svakako pripada i MOST-u nezavisnih lista koji ima osam mandata, i mogu biti zadovoljni sa postignutim. Već prije je Božo Petrov, čelnik MOST-a najavio da će biti oporba vlasti.

Jedno veliko iznenađenje jest platforma Možemo koja je nastala od nevladinih udruga suprostavljenih vladanju Milana Bandića u Zagrebu. Ona su opcija koja je ljevija od SDP-a i predstavlja opoziciju i lošem vladanju SDP-a. Oni su sigurno zagrabili u bazen tog istog  SDP-a. Njihovi lideri su Tomislav Tomašević i Rada Borić koji su imali zapažene nastupe u zagrebačkoj Skupštini. Još u Sabor su ušli HNS, Reformisti i koalicija Stranke sa imenom i prezimenom, Pametno i Fokus.

Andrej Plenković je otpočeo pregovore sa predstavnicima nacionalnih manjina uključujuči SDSS i Milorada Pupovca, HNS-om i Reformistima, i s tim zastupnicima bi imao većinu od 76 mandata. Najveći kritičari Plenkoviću će prigovarati zbog toga što ponovno koaliciju spaja sa Miloradom Pupovcem, a u Vladi ostavlja Davora Božinovića i Ninu Obuljen-Koržinek. Još spominju da je HDZ sada lijevi centar umjesto da ide prema desnom centru. Građani su nagradili HDZ mandatima zbog uspješnog vođenja koronakrize, a što će biti u narednom razdoblju ostaje nam za vidjeti.

Anđelko Jeličić


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Izbori