Podjeli

Dragi prijatelji Ukrajinci,

sigurna sam da govorim u ime Hrvata diljem svijeta kada kažem da iskreno suosjećamo s ukrajinskim narodom u ovom zlom i nepravednom napadu na vašu zemlju.

Proživjeli smo slično iskustvo tijekom pet godina hrvatskog Domovinskog rata od 1991. do 1995. godine. A mi Hrvati Kanade, rat smo vodili odavde i ovdje  bili vrlo angažirani u pomaganju Hrvatskoj sličnim sredstvima koja koriste kanadski Ukrajinci.

Povremeno smo i griješili usmjeravajući svoju snagu i vrijeme na pogrešne ciljeve. Iz toga smo  naučili neke vrijedne lekcije koje želimo podijeliti s vama za bolje i brže rezultate.

 1. započeli smo s javnim prosvjedima u gradskim središtima i pred provincijskim i državnim sabornicama. Neumorno smo lobirali kanadske političare za pomoć, uglavnom za izbjeglice. Međutim, shvatili smo da su bolji i zapaženiji rezultati došli kada smo ciljali neprijateljske diplomatske urede.

Vaše aktivnosti širom svijeta, gdje god Ukrajinci žive, trebale bi uključivati ​​sljedeće:

 1. Koordinirane akcije na puno lokacija u zemljama gdje Ukrajinci žive, u istom danu. Vaša snaga je u brojkama. Brojni istovremeni prosvjedi govorit će više od jednog.
 2. Organizirane mirne prosvjede ispred ruskih veleposlanstava, konzulata, turističkih ureda, banaka itd., u što više zemalja sa pismenim zahtjevom koje bi oni (ruski predstavnici) proslijedili u Moskvu. Uvijek uz nazočne predstavnike medija.
 3. Organizirane mirne prosvjede pred ruskim crkvama diljem svijeta popraćene ukrajinskim zastavama, velikim slikama uništenja Ukrajine, predstavnicima medija i pismenim zahtjevom da ruski svećenici javno osude: a. Putinov rat; b. rusku agresija na Ukrajinu, i c. zatraže hitno povlačenje ruske vojske iz Ukrajine. Ako uspijete pogoditi 30 crkava u Kanadi, ili 300, diljem svijeta, isti dan, imat ćete dobre rezultate.
 4. Pismene zahtjeve svjetskim političarima sa zahtjevom raskidanja diplomatskih odnosa s Rusijom i povlačenje njihovog diplomatskog osoblja iz Moskve. Što više potpisa prikupite, to će vaša akcija dobiti više pozornosti.
 5. Pismene zahtjeve u UN na akciju! U brojkama je moć. Milijun pisama u tjednu, daleko više odjekne nego jedno!
 6. Uključite u sve akcije svoje prijatelje Kanađane, Nijemce, Francuze. Potrebna vam je svaka dostupna pomoć.

Hrvatski narod dijeli sličnu tragičnu povijest s Ukrajincima, i kao vi, Hrvati su miroljubiv narod koji je bio prisiljen kroz povijest voditi obrambene ratove, i nikada nije posegnuo za tuđim! Također, Ukrajina ima posebno mjesto u našem srcu jer je je bila prva priznala samostalnu hrvatsku državu. Na tome smo Vam zahvalni.

U vama vidimo prijatelje i molimo za Ukrajinu.

Inače, iskreno i od sveg srca podržavamo „Apel“ koji je u svezi agresije na Ukrajinu uputila Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91,), na čelu s gospodinom Mladenom Pavkovićem.

Ukrajinci, neka vas dragi Bog čuva,

Katarina Pejaković, književnica i aktivistica, Kanada


Podjeli
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

You may also like

Comments are closed.