Podjeli

Prošlogodišnji zaborav Vlade RH da se javno izjasni na traženje, preporuku, međunarodnog tima International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA), čiji je ovogodišnji predsjedatelj RH,  koja se odnosi na kako unaprijediti stalni postav Spomen –područja Jasenovac, jasno pokazuje na nastale promjene u pristupu Vlade vis a vis ovog problema.

Radi tog propusta, kao i onog ranijeg, da spomenik Kameni cvijet na Jasenovcu bude kandidat, to jest dođe pod zaštitu UNESCO-a  kao popis zaštićene svjetske baštine Vlada se našla pod kritikom raznih ne-vladinih tijela, NGO, koji jasno vuču novac od vlade da bi je kritizirali kad je u pitanju za njih neprihvatljiv „povijesni revizionizam“.

Povijesni revizionizam označava pokušaje ponovne procjene ili reinterpretacija pogleda na dokaze, motive i proces odlučivanja koji obuhvaću pojedine povijesne događaje. Ponovnim razmatranjem ili postavljanjem novih pitanja reinterpretacije dotad od većine priznatih spoznaja ili stavova na području povijesti, politike ili znanosti.

Suprotnom ovom značenju za mnoge lijevo orijentirane mišljenike ono je „… laganje o povijesti“. Nisam siguran dali postoji neki drugi izraz koji isto tako privlači krivu konotaciju ili se radi o jednom izuzetku?

Izgleda da je baš ta negativna definicija revizionizma upotrebljena prigodom falcificiranja povijesnih čijenica na mrežnim stranicama JUSP-a Jasenovac gdje  se govori o sastanku predstavnika  Trečeg Reicha i NDH u lipnju 1941.kad su navodno  zaključili dogovor o preseljavanju kao i o masovnom istrijebljenju Srba.

Na tom sastanku je bilo govora o izmjeni stanovništva, ne samo Srba nego i Slovenaca, ali nije bilo govora o riješenju tako zvanog „srpskog pitanja“ a kamoli o masovnim ubijanjima i deportiranjem u koncentracijske logore.

Usput rečeno, u lipnju 1941. Jasenovac nije još ni postojao, on je tek uspostavljen u mjesecu kolovozu. A tada su, već u lipnju i kasnije u srpnju, srpske žrtve prema srpskim izvorima dosegle brojku do 200.000 žrtava, kako stoji u Memorandumu srpske pravoslavne crkve (Valerijanov memorandum) upućen u dva navrata njemačkim vlastima.

Interesantno je da ako su stvarno ustaše od uspostave NDH u travnju do otvorenja Jasenovca u kolovozu uspjeli pobiti toliki nevjerovatni broj Srba kako to da se te žrtve, neovisno od Jasenovačkih zrtava, kasnije nigdje ne spominju. Zameo ih vjetar, reklo bi se!?

Falcificiranje nije ništa novo za JUSUP Jasenovac, cijela zbirka, popis imena navodnih žrtava, u ogromnom je postotku neutemeljena, duplicirana iz drugih izvora ili čisto izmišljena, što je i znastveno dokazano. Zato i ova nova desinformacija nije iznenadujuća. Kad se sve to uzme u obzir nije za čuditi se da se Vlada RH oglušila na ove izazove od strane IHRA.

Preporuke IHRA su dosta široke, obuhvaćaju šest točaka.

Primjerice, govori se o budućem iskopavanju i pronalaženju osobnih predmeta zatvorenika unutar samog logora ali ne o istraživanju točnog broja žrtava, nestalih i ubijenih, kao da je to već sve sređeno, zaključeno. Kao da kontroverze oko stvarnog broja ne postoje, nikad ih nije ni bilo!? Također, smeta im da natpis na ploči ne spominje da se tu radilo o genocidu nad Srbinma i drugim narodnostima, a kako spomenuti genocid ako genocida nije bilo. Ali je zato bilo sklodno ubaciti krivi narativ na mrežnoj stranici gdje se izmišlja dogovor između Trećeg Reicha i NDH o masovnom pogubljenju da bi se na taj način moglo postaviti pitanje genocida!

 

Jasno da kad je u pitanju genocid onda se to uvijek odnosi na nekog drugog ali ne na srpski narod, kako je to vidljivo po nedavnoj reakciji od strane vodstva  Republike Srbije, ne-prihvačanju nedavne osude UN-a o genocidu  u Srebrenici počinjenom od strane srpskih paravojnih formacija nad golorukim Bošnjacima godine 1995., iako se tu specifično niti ne spominje srpski narod.

 

Slično je i sa genocidom nad židovskim narodom koje su srpske fašističke vlasti počinile u vrijeme Drugog svjetskog rata pobivši 14.800 i učinivši Srbiju „slobodnu od Židova” već do svibnja 1942.

 

Prema preporukama IHRA vidi se da se tu radi u jednom vrlo specifičnom projektu koji bi JUSUP Jasenovac pretvorio u neku vrst ne samo reklamnog nego i edukativnog mjesta, gdje bi se podučavali pravnici, diplomati, novinari itd. Cijeli niz djelatnosti putem kojih bi se ovjekovječili zločini tu nastali. A kad je već riječ o zločinima što je sa još neistraženim zločinima komunističkog režima, stvarnom genocidu, nad hrvatskom narodo!

 

Zato je dobro da je Vlada RH prešutila ovakve neformalne ad hoc preporuke skupine eksperata IHRAekojepredstavljaju neobvezujući interni dokument IHRAe”,kako stoji u odgovoru glasnogovornice Ministarstva kulture i medija. Radi se o  jednostranim nakanama, makinaciji grupice ljudi,  jer ako nečemo (Jasenovac) u suštini istražiti onda nemožemo od njega stvarati nešto što ne odgovara istini, što koristi tuđim a ne našim interesima.

Kao posljedica gore navedenih propusta i Vladinog nazovi nemara, ne-reagiranja na preporuke IHRA, dosadašnji ravnatelj JUSUP Jasenovac je dao ostavku? Točan se razlog nezna iako se međuostalim navodi sadašnja negativna atmosfera ili „nabujali revizionistički i negacionistički duhovi“ koji danas dobivaju sve to vise kisika u Hrvatskoj, kako je to duhovito opisao jedan novinar.

Komunistički partijski mentalitet i dalje je prisutan u javnom mijenju, svaka kritika, svaka stručna analiza je nedopustiva ako se ne slaže sa partijskom linijom.

Slijede  ključni potezi Vlade a to je koga će se imenovati na takvu jednu senzibilnu dužnost, kojim će pravcem krenuti taj memorijalni centar. Dali će on i dalje biti centar senazacionalnih laži, mitova, ili će se postepeno pretvoriti u centar istine.

Memorijalni ali u isto vrijeme i istraživački centar, gdje će se zapisati svi relevantni tragični događaji koji su se tu dogodili, ne zapostavljajući ni mrvicu ne-iskopane, ne-istražene zemlje, jer to je jedini način da se sazna istina a žrtvama iskaže pravi pijetet.

Revizija u smislu istine, a ne laži i propagande!

Stjepan Asić


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.