Podjeli

Cijena nafte raste na svjetskom tržištu i baš nitko ne želi reći istinu o razlozima rasta cijene sirove nafte. Nude se prazne priče o „gospodarskom oporavku“ kojeg nema baš nigdje! Slično tome, nudi se priča o gospodarskom rastu Kine, pa tobože upravo taj čimbenik utječe na rast cijene sirove nafte.

Hrvatska vlada donijela JE odluku o „zamrzavanju“ cijena, što je „ekonomska“ mjera iz doba samoupravnog komunizma! Ni u doba samoupravnog komunizma takva mjera nije dala povoljan rezultat, a sada će to biti još i manje.

U javnosti se svi pitaju zašto i do kada će rasti cijena sirove nafte, a baš nitko „ne zna“ odgovor!

Prije svega treba učiti iz povijesti, cijena nafte uvijek raste kada se sprema vojno djelovanje neke od velikih vojnih silnica u svijetu. Drugim riječima, iščekuje se rat nekih od velikih vojnih silnica, a to su Rusija, Kina i SAD. U uvijetima priprava za rat neka ili neke od velikih silnica, nastoje se stvoriti dostatne pričuve goriva za vojna vozila, plovila i zrakoplovstvo, jer u uvijetima rata se nikad ne zna kako će se odvijati snabdjevanje. Naravno, pitanje koje se odmah nameće jeste, a koja to vojna silnica, ili silnice se spremaju za rat?

Ako se pogleda na SAD, predsjednik Biden više nego očito želi rat u kojem će se pokazati sva vojna moć SAD i do nekle „oprati“ srmani bijeg američke vojske iz Afganistana, a za koji je osobno odgovoran! Prvi na popisu ratne mete je Iran. Država koja je kriomice razvijala vlastito nuklearno oružje uz pomoć Kine. Politička i vojna suradnja Irana i Kine odvija se na jednostavnom principu, iranska nafta za kinesku tehnologiju nuklearnog oružja. Na razvitak nukleranog oružja u Iranu je ukazao još bivši predsjednik Trump, ali je Biden lagao američkoj javnosti kako se tako nešto ne događa u Iranu. Sada svi znamo, Biden je lagao, a ne Trump! Naravno, SAD neće ući samostalno u rat protiv Irana, već uz pomoće Izraela koji bi zračnim udarima i specijlanim postrojbama brzinski ušli u Iran i uništili iranska središta za nuklerano oružje. Nešto poput likvidacije Osame Bin Ladena. Međutim, SAD ima samodostatnu proizvodnju sirove nafte i umiru i u ratu i stoga rast potražnje za sirovom naftom ne dolazi od SAD.

Rusija već odavno želi reinkarnaciju SSSR-a u teritorijalnom smislu. To je još prije potvrdio i do nedavni veleposlanik Rusije u Zagrebu drug Azimov na hrvatskoj nacionalnoj televiziji. Naravno, tu su na meti dvije države, Bjelorusija i Ukrajina. Bjelorusija već sada „dragovoljno“ okupirana vojskom Rusije, a za Ukrajinu je Putin rekao kako je može okupirati u roku od dva tjedna. Međutim, Rusija ima samodostanu proizvodnju nafte baš kao i SAD, pa stoga rast potražnje za na naftom ne dolazi iz Rusije.

Kina želi osvojiti Taiwan i to uopće ne skriva. Kako je Kina ekonomski postala super silnica, zadnje desetljeće intezivno se naoružava i želi jednostavno okupirati Taiwan. SAD je već poslao ratno brodovlje u slučaju napada Kine na Taiwan. No, sa druge strane, Biden je stvorio i „vojni savez“ između SAD, Japana, Australie i Indije, ali u uz priključak i država ASEAN-a. U države ASEAN-a spadaju Brunei, Cambodia, Indonesia, Laos, Malaysia, Myanmar, Philippines, Singapore, Thailand i Vietnam. Ključnu ulogu ima Indija, koja treba u suštini ući u kopneni rat sa Indijom zbog Tibeta koji je Kina još davno Okupirala. Pučanstvo na Tibetu doista nema ništa kinesko, ali je pod okupacijom Kine. Australia, Japan i države ASEAN-a trebaju biti pomorske vojne silnice koje će sprečavati prolazak kineskog ratnog brodovlja u Indijski ocean. Drugim riječima, držati Kinu izoliranu u svoj akvatorijalnom prostoru. To bi značilo sprečavanje Kine u vojoj intervenciji protiv Taiwana. Ono što jeste bitno, Kina nije samodostatna u proizvodnji nafte!

 

Sve tri spomenute velike vojne silnice u suštini žele rat i svaka ima svoj politički cilj koji želi upravo sa ratom ostvariti. Naravno nitko ne zna hoće li se doista dogoditi, ali treba očekivati rat, jer kada sve tri svjetske vojne silnice žele rat, onda sigurno rata mora biti barem jedan. Problem je samo u tome, hoće li biti samo „lokalni“ rat jedne vojne silnice ili će biti rata još koje vojne silnice. Za sada SAD ima taktičku pogodnost, jer rat sa Iranom biti će na leđima Izraela i SAD doista ne može izgubiti niti teritorij, niti akvatorij, a ne postoji ni ugroza za sam Izrael!

Kina i Rusija bi se morale izravno angažirati i otvoreno ući u rat, što je politički puno teža odluka, Sa druge strane, ratovi Rusije i Kine mogu biti dugi i ne izvjesni, posebice kada je u pitanju Kina. Naime veliko je pitanje bi li Kina imala samo rat za Taiwan ili bi imala rat i na kopnu za Tibet!

Kina ne zna kako će teći njezino snabdjevanje naftom iz Irana u slučaju intervencije Izraela i SAD, odnosno to neće biti mogućno! Stoga Kina uvećava potražnju za naftom svjetskom tržištu u svrhu stvaranja pričuva za potrebe kineske vojske u ratu protiv Taiwana. Kina od Rusije ne može dobiti još već uvoz nafte, jer i Rusija se sprema za vlastiti rat, pa joj nezine pričuve nafte doista silno trebaju.

Dakle, razlog rasta cijene nafte je uvećana potražnja za naftom od strane Kine, ali ne zbog „gospodarskog oporavka“, već zbog priprava kineske vojske za invaziju na Taiwan.

Cijena nafte je u siječnju ove godine iznosila $47,62 dok je posljednja cijena nafte $82,50. Najbrži rast je zabilježen u posljednja dva mjeseca. Cijena nafte će početi padati tek ukoliko Kina odustane od vojnog osvajanja Taiwana, a za to nema velike šanse.

Temeljem dinamike rasta cijene nafte, može se sa sigurnošću reći kako će cijena nafte do Božića dosegnuti sigurno $100 po barelu, a za očekivati je i iznad tog iznosa!

Hrvatska vlada je napravila grešku zamrzavanjem cijena goriva, jer cijene nafte će rasti još brže, pa će se tijekom mjesec dana uvećati gubitci snabdjevača gorivom na hrvatskom tržištu. Razlika u zamrznutoj cijeni i tržišnoj biti će jako velika, pa treba očekivati u nestašice goriva, poput onih u Britaniji.

Daleko bolje riješenje je bilo učiniti trošarine plivajućim i uz pomoć njih održavati željenu cijenu naredne mjesece dana kao cijenu goriva od 11,10 kuna po litri benzina i 11,00 kuna  po litri dizela. Zbog čega se Plenković odlučio na komunistčku metodu „zamrzavanja“ cijena nije teško dokučiti, Plenković je mentalni komunist skupa sa svojim ministrima i svim ostalim vajnim savjetnicima.

Dr. Tihomir Janjiček


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.