Podjeli

Zašto bi struja u Hrvatskoj uopče trebala poskupjeti ???
Opet jedan povijesni dan. Naš ministar Banožić prometnuo se u “Super Maria” lika iz poznatog crtića. Što nitko ne može Mario može. Nakon aviona stižu nam oklopnjaci, ne baš odmah, ali prva rata je tu, a sveukupno dug možemo i otplatiti i prije roka, veli Plenković.
Neš’ ti pogodnosti, platiti se može prije roka.”Super Mario” postaje povjesna ličnost, kad mu je trebala pegla tražio je u “Agenciji” konzultante, a eto ga sklapa posao za avione i oklopnjake kao od šale, pitanje je samo jer će i ovaj ugovor biti tajna. Svaki kvadrat stana koji su mu platili građani zaslužio je.
Dokazao se on i u prijašnjem poslu već je on obranio puno “progonjenih” kršćana. Danas u novinama prelijepa topla ljudska priča. Mario je podivljao kada su neki u Agenciji htjeli naplatiti dug obitelji Radić i Jozi Brkiću bratu slavnog HDZ-ovog Brkića.
On je imao 28 lokala za koje nije plaćao najam gradu i nakupilo se toga za oko 650 000 kuna ,ali ne da Bane da se čovjeku niti oduzmu lokali niti da mu se naplati dug.
Gospođa Radić imala je parfumeriju u kojoj su parfemi pod nazivom “kap dragulja” i kafić na elitnom mjestu. Gospođa je nosila samo “krik mode” no najam je zanemarila i nakupilo se duga oko 3 milijuna.
Lokalima je prijetila deložacija, no “Super Mario” svojom pravovaljanom intervencijom  spriječio je i naplatu i deložaciju. Obitelj Radić imala je i kreditnu agenciju još se sude s klijentima koji su im vratili dug, a oni njima naplatili osiguranje u čekovima.
Gospođa koja je htjela dug naplatiti dobila je po ministru Horvatu pravovaljani otkaz o radu. Na takvom poslu ne valja biti hiperaktivan, ako to može naškoditi prijateljima HDZ -a
I s Frkom se zapetljalo, za njega se uređuju još dva prostora, iz Agencije vele da neće biti njegovi već će ih samo on koristiti.
Kakva je kriza najbolje vidimo iz Frkinog primjera , on je kasnio s plaćanjem najamnine dva,tri mjeseca, dok mu nije istekao kredit u Lidlu nije mogao platiti najamninu.
Jučer je Plenković pokazao i toplu dušu. Odlučio je proširiti  akciju da se najugroženijima građanima plati vaučerima struja. Radi se o 200 kuna koje je do sada dobivalo 64000 građana, akcija će se proširiti do 90 000 građana. To će Hrvatsku koštati oko 480 000 novih naknada, a otprilike toliko bi Frka platio najamninu za stan da ga je unajmio na svoj račun.
 Hrvatska je odredila prag siromaštva no taj prag ima puno stepenica gornja stepenica je 2890 kuna, no Hrvati mogu biti siromašni, manje siromašni, srednje siromašni, jako siromašni i prva stepenica ugroženo siromašni. Ti ugroženo siromašni će dobiti vaučere, a oni spavaju u tramvajima jer i nemaju gdje živjeti, ostalih 810 000 mogu i dalje biti siromašni.
Za Frku novaca mora biti ,a za penzionere više sreće drugi put. Država ne može na sve misliti , na primjer i Martini Dalić plaća se smještaj u Koprivnici.
Pored stepenica siromaštva imamo i stepenište bogatih a njima je samo nebo granica. Najbolje je izgleda raditi u firmi koja je u vlasništvu mirovinskog fonda tamo gornje granice nema , vlasnici u rupi do koje ne dopire svjetlo, a zaposlenici od upravljanja s njihovom imovinom žive kao šeici vlasnici naftnih polja u Aziji.
Sad kada znamo da se država pobrinula za siromahe s 200 kuna koliko košta frizura Martine Dalić, da će Frka dobiti još prostora za odlaganje robe i kofera, ako mu netko naiđe, vrijeme je da se zapitamo zbog čega će struja poskupjeti.
Lani se u Hrvatskoj  skoro pa poklopila proizvodnja i potrošnja , proizvodnja u nuklearki je porasla i time smo postigli potpunu pokrivenost potrošnje.  Naši vrli gospodarstvenici nas uvjeravaju da je struja vani poskupjela no mi struje uvozimo tek oko 2,37%, ali smo izvezli 2,13% .
Više cijene struje kod nas nemaju nikakvo opravdanje jer proizvodnja neće stvoriti nove troškove. Elektrane smo davno napravili, nuklearka je naslijeđena, dalekovode smo povukli odavno, ništa novo se ne gradi, a radnici realno manje zarađuju nego su zarađivali, voda za elektrane teće besplatno u njoj muljatori love u mutnome.
 Niti jedan materijalan trošak proizvodnje neće rasti, a država kaže da se ne može spriječiti poskupljenje pozivajući se na druge države. .
Druge države imaju minimalnu plaću koliko je naša prosječna, druge države imaju veće socijalne naknade nego što je naša  prosječna mirovina , a naši besramno uspoređuju cijenu energenata kod njih i kod nas.
Struja će porasti isključivo zbog interesa države da ubire veći PDV sa sramotnim dodatkom od 200 kuna  maže oči građanima i licemjerno se pokazuje socijalno osjetljivom.
Umirovljeniku s 2500 kune mirovine, ako struja poraste 100% a njegova je rata sada 200 kuna država će za struju koju stvara hrvatska voda u hrvatskoj elektrani koju je on izgradio i teće po dalekovodu koji je on možda razvlačio žice uzeti jednu mirovinu više, a da u to nije uložila niti jednu kunu više.
 Sadašnja rata od 200 kuna skače na 400 x 12=  4800 kuna što su dvije skoro prosječne mirovine. Umirovljenik s prosječnom mirovinom neće dobiti vauče, a prema nekim kalkulacijama mirovina će usklađivanjem rasti  58 kuna.
 Pitanje za sve socijalno osjetljive građane Hrvatske, hoćemo li dopustiti izumiranje starije generacije od siromaštva ili ćemo pokazati da je dosta manipulacije s usporedbom s drugim državama kojima po plaćama nismo ni do gležnja a po cijenama iznad šešira.
To nije uvezeno to je naš domaći proizvod, ti su nam ljudi na grbači paraziti koji nas uvjeravaju da je inflacija samo percepcija, a da je raskošno darivanje pojedinih miljenika vlasti obaveza.
Jedan neovisan gospodin koji zarađuje novce svojom glavom i pameću rekao je jučer da će država ovakvim cijenama i ovakvim PDV-om poduplati punjenje proračuna,  a nama prodaju inflaciju pod lošu percepciju preporučuju nam ugradnju solarnih panela nama bez “kinte” u džepu.
Cijeli centar Zagreba, cijela Banija čeka da Horvat počne obnovu, a on se bavi uređenjem spremišta za Frku i napada ženu koja otkriva kako se posluje s državnom imovinom u Zagrebu.
 Hoće li ovo kaj kipi u nama konačno i zakipjeti i odnijeti poklopac u zrak, dosta je više takve igre s građanima.
Hrvatska se ne brani u Afganistanu( Kolindino) i u Ukrajini( Plenkovićevo) već na Markovom trgu u Zagrebu i na izlaznoj rampi u Bregani.
Slovenija daje 150 eura pomoći za struju, a ima plaću u prosjeku duplo veću od naše, a samo je na pola sata vožnje, dijelimo nuklearku i većina rijeka teće kroz  oba dvije zemlje, dalekovode i elektrane smo skupa radili.
 Nije do zemlje ni do Vlade, već je do nas koji šutke žvačemo sranja umjesto da tražimo rješenja.
Dragica Trumbetaš


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Gospodarstvo