Podjeli

Poštovani,

Umirovljenici zajedno – Politička platforma  je uvjerenja da ste suglasni kako su umirovljenici najugroženija skupina koja se usprkos višekratnim i dobro došlim mjerama pomoći Vlade i dalje u teškom položaju, posebno sa sve manjim mirovinama u odnosu na prosječne plaće.

Podsjećamo vas na jedno od obećanja koje ste u svom programu 2016. godine najavili umirovljenicima odnosno da će kraja aktualnog mandata prosječna mirovina biti na razini 50 – 60% prosječne plaće. Umjesto očekivanog rasta mirovina u odnosu na prosječnu plaću došlo na žalost do pada sa početnih cca 39% na cca 35%. Jasno je da problem zahtjeva brza i efikasna rješenja koja smo već više puta javno iznijeli stoga, dajući ovime i punu podršku upućenim vam zahtjevima MUH-a i SUH-a, od vas odnosno Vlade RH tražimo:

Da se za izračun osnovice za mirovinu na bazi 41 godina staža i 65 godina života (41/65) kao glavni parametar uzima 75 – 80% neto plaće iz posljednjih ili pak vezanih 10 godina. Uz navedeno tražimo i povećanje AVM na minimalno 15 EUR što bi značilo da osoba sa 41/65 ne može imati manju mirovinu od 615 EUR bez obzira na visinu plaće tijekom radnog vijeka.

Da se nakon 65. godine života ukine penalizacija radi prijevremenog umirovljenja jer je duljina radnog staža sa prijevremenom mirovinom 36,5 godina a onih sa starosnom mirovinom uz navršenih 65 godina života cca 32 godine staža. Nema logike da se nakon navršene 65. godine doživotnom penalizacijom kažnjavanju oni koji imaju skoro 5 godina radnog staža više ali i manju mirovinu od onih sa kraćim radnim stažom,

Uporište za povećanje mirovina i novu formulu za izračun osnovice se bazira na učešću mase mirovina u BDP hrvatske koji je na razini od 10,2% dočim je u velikom broju članica EU taj udio od 12 do 15%. Temeljen iznesenog tražimo da se navedeni udio u Hrvatskoj poveća na 12 – 13% odnosno 12,5% što je nominalno 1,5 – 2 milijarde EUR na godišnjoj razini.

Uz prioritete koje smo prethodno naveli tražimo da se razmotri mogućnost povećanja doprinosa za I mirovinski stup, kao i da se detaljno analizira problem efikasnosti II mirovinskog stupa. Da se uvede institut javnog pravobranitelja za umirovljenike i starije osobe. Da se osiguraju redovita božićnice i uskrsnice svim umirovljenicima, kao i isplata 13. mirovine. Tražimo bolju medicinsku skrb, jeftinije lijekove, više domova za umirovljenike i smještajnih jedinica. Uz činjenicu da umirovljenici čine trećinu ukupne populacije Hrvatske tražimo i pravo na veću zastupljenost u programima HRT-a, itd, itd, itd. Nadamo se da će te nam, posebno jer se radi o primarnom interesu umirovljenika, što prije omogućiti priliku da vam sve naše zahtjeve prezentiramo uz detaljna obrazloženja.

.Unaprijed se zahvaljujemo na vašoj pozornosti.

U Zagrebu, 20.06.2023.

UMIROVLJENICI ZAJEDNO – Politička platforma

Lazar Grujić – Koordinator za suradnju sa političkim strankama i udrugama 099 3384 553 Milivoj Špika – Koordinator za medije 099 7383 669


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Gospodarstvo