Podjeli

„Ne treba zaboraviti da Hrvati ne vole uspješne ljude.Za Hrvate je uspješan menadžer uspješan lopov! Plenković (ako je pametan) za njega je najbolji kandidat Bandić! Bandić u drugom krugu ima nekakve izglede, a HDZ-ov kandidat, ma tko to bio ima nikakve izglede!“

U samo jednom danu u Hrvatskoj svjedoci smo dvije potpuno različite slike. Jedna slika koja nam je pred očima slika je Damira Vanđelića nesuđenog kandidata HDZ-a za gradonačelnika hrvatske metropole, čovjeka s briljantnim životopisom branitelja, mučenika srpskog koncentracijskog logora, demokršćanina i vrlo uspješnog i kompetentnog menadžera koji je trenutno na čelu Fonda za obnovu Zagreba, čovjeka s pozitivnom percepcijom u javnosti i s objektivnim šansama da Zagreb nakon 24 godine uistinu dobije novog i poštenog gradonačelnika. Druga slika je slika Martine Dalić koju je Andrej Plenković u maniri nepotrebnog donošenja Istanbulske konvencije imenovao za predsjednicu uprave Podravke. Damir Vanđelić je out, a Martina Dalić je in!

U politici je sve u percepciji i tajmingu! Percepcija javnosti o Damiru Vanđeliću je prvorazredna, a percepcija o Martini Dalić katastrofalna. Vanđelić je svojom pojavom kao novi čovjeka na javnoj sceni garantirao HDZ-u dodanu vrijednost i dodatni rast popularnosti, a Martina Dalić bez ikakve sumnje potpuno obrnuto. Te dvije slike, jedna pozitivna, druga negativna u sinergiji, djelovat će razorno na HDZ-ov rejting, na rejting predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, a isto tako djelovat će na snažan rast osobito oporbenog Mosta i SDP-a. Imenovanje Martine Dalić dat će neviđena krila Miri Bulju! Oporbenjacima  su nakon ovog HDZ-ovog samoubojstva iz vlastite zasjede i pucnja u vlastito koljeno, ni krivima ni dužnima pali darovi s neba, a HDZ im je u ovoj korona krizi najbolji respirator i ecmo uređaj koji zamjenjuje funkciju oporbenih pluća na umoru.

Društvene mreže su preplavljene novom slikom Vegete s likom Martine Dalić, preplavljene su vicevima poput onoga „Nije Borg cicija“, a cijeloj naciji je potpuno nejasno kako je Andrej Plenković mogao učiniti takav gaf i imenovati Martinu Dalić na čelo Podravke, ministricu koju je pod pritiskom javnosti smijenio nakon niza dokazanih suspektnih djelovanja tijekom „spašavanja“ Agrokora. Znači li to da će Agrokor konačno biti „spašen“ kada Dalička možda strancima ili strvinarskim fondovima proda i zadnju srebrnu žlicu hrvatskog portfelja  kao što je tvrtka Podravka? Jer, ako je Martina Dalić morala otići s ministarske pozicije zbog snažnog pritiska javnosti, zbog iznošenja prljavog rublja kroz seriju javno objavljenih mailova u kojima je raskrinkan modus operandi grupe Borg, čime to Andrej Plenković može objasniti njeno novo poštenje ili novo stečene vještine, koje je valjda stekla u vremenu dok je bila opravdano uklonjena iz sfere javnog života? Po kojoj je to milosti Božjoj Martina Dalić rehabilitirana, pa se sada valjda očekuju ovacije nacije preobraćenoj pokajnici?

Umjesto ovacija, Andrej Plenkovića i HDZ je zatrpala lavina opravdano negativnih komentara, poglavito iz matičnog biračkog korpusa, ali iz kuloara samog predsjedništva stranke, što će se neminovno negativno odraziti na HDZ-ov rejting i sve buduće izbore, osobito ove lokalne kojima je Plenković namjeravao „zaplaviti Hrvatsku“! Već sada je moguće gotovo sa sigurnošću prognozirati da će HDZ na lokalnim izborima izgubiti sve veće gradove, već sada možemo sa sigurnošću tvrditi da je HDZ još jednom, ne prihvaćanjem uvjeta Vanđelićeve kandidature, zapravo izabrao Milana Bandića za staro-novog gradonačelnika Zagreba? Milan Bandić je sve samo ne kokošar. Milan Bandić je na slobodi, grabi prema još jednom mandatu, a kokošari su u Remetincu. Mnogi okorjeli korupcionaši su na slobodi, a beznačajni likovi su u Remetincu. Čini se da se sposobnost političara u Republici Hrvatskoj mjeri baš ovakvim „aršinima“ i čini se da nacija doista voli više lopove nego poštene, kako mi je neki dan napisao u poruci jedan blizak suradnik Milana Bandića, pa iako sam to već objavio valja ponoviti gradivo. Citiram ga štiteći svoj izvor:

„Ne treba zaboraviti da Hrvati ne vole uspješne ljude.Za Hrvate je uspješan menadžer uspješan lopov! Plenković (ako je pametan) za njega je najbolji kandidat Bandić! Bandić u drugom krugu ima nekakve izglede, a HDZ-ov kandidat, ma tko to bio ima nikakve izglede!“

Nisam mu vjerovao! Danas s rezignacijom  vidim da sam mu trebao vjerovati! Kao što se nije mogla popraviti percepcija nakon Plenkovićevog „ishitrenog“ donošenja Istanbulske konvencije koja je dovela do razdora unutar HDZ-a i snažnog pada popularnosti što se odrazilo na izborima za EU parlament, tako se ni nakon ove dvije crno-bijele slike o Damiru Vanđeliću i Martini Dalić neće moći popraviti šteta koju će snažno i potpuno opravdano kapitalizirati udružena lijeva i desna oporba. Teško će biti običnom puku i jednom prosječnom glasaču objasniti da je Martina Dalić preko noći postala percepcijski poželjna osoba u HDZ-u. Udruženi lijevi i desni oporbenjaci su dobili besplatno streljivo na poklon i rafali na Banske dvore se tek očekuju u ovim složenim okolnostima uvjetovanim koronom i obnovom nakon razornih potresa. Postoji li u HDZ-u sintagma „politička odgovornost“ pa makar samo kao floskula?

Kazimir Mikašek-Kazo


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Gospodarstvo